Cześć wszystkim.
Nie znalazlem rozwiązania w czeluściach internetu.
Prosze o pomoc jak zrobic sterowanie roletami jako cover (karta cover mushroom), które nie maja informacji o polożeniu (klasyczne rolety w domu).
Popelniłem coś takiego w template, oba nie działaja prawidlowo. Pierwsze sterowanie wykonuje sie prawidlowo ale w trakcie pracy rolety po wywołaniu “stop” lub “w przeciwnym kierunku” blokuje się przycisk “w górę” lub “w dół”.
Rolety są sterowane przez integrację Satel, moduły int-iors.
Zamykanie góra/dół jest poprzez załaczenie wyjścia zamknij lub otwórz roletę.
Wyjście jest aktywne przez zdefiniowany w Satelu czas ok 30s.
Roletę stopuję w trakcie pracy ponownym załaczeniem dowolnego wyjścia.
W HA encje są widoczne jako przełacznik (switch).
Aktualnie steruję nimi wykorzystując karty przycisk (button), akcja domyślna (przełącz)
Jeżeli masz dwa switche to najlepiej “zrobić” encję cover z uwzględniem czasu zamykania/otwierania rolety, na szybko znalezione takie coś https://community.home-assistant.io/t/custom-component-cover-time-based/187654. Niestety w przypadku takiego rozwiazania, jeżeli dodatkowo będziesz sterował rolety z przycisków to dojdzie do rozsynchonizowania połozenia rolety w HA.
Edit:
Znalezione na forum:
Długo analizowałem temat sterowania roletami i najlepszym rozwiązaniem wg mnie są dopuszkowe moduły sterujące.
Sterowanie rolet dziala prawidlowo.
Wizualnie chciałbym to ubrać w cover zamiast switch/button.
Nie potrzebuję informacji o stanie otwarcia/zamknięcia rolety.
Długo analizowałem temat sterowania roletami i najlepszym rozwiązaniem wg mnie są dopuszkowe moduły sterujące.
Jest jakieś sensowne rozwiązanie do sterowania impulsowego ( z wyłącznikiem dzwonkowym - pierwsze wciśnięcie roleta w dół, drugie roleta stop, trzecie roleta w górę)
Podbijam zapytanie. U mnie podobna sytuacja - rolety z silnikami aluprof, sterowane pojedynczym przyciskiem dzwonkowym. Z tym, że sygnał z przycisku idzie do rozdzielni, a tam wysterowywany jest przekaźnik podający impuls na roletę. Chciałbym uzyskać możliwość automatycznego otwierania, zamykania i ustawiania na +/- 50%.
Automatyka budynku zrobiona w całości na Ampio, jednak nie ma tam dedykowanego sposobu do sterowania tego typu roletami. Doradzili pokombinować coś z node-red.
Działanie wygląda w ten sposób:
1 klik - roleta jedzie w dół (lub górę w zależności jaki był poprzedni kierunek)
2 klik - zatrzymanie rolety
3 klik - jazda w drugą stronę
Dojechanie do pozycji krańcowej zatrzymuje ruch rolety.
W przypadku wykorzystania template mogę jechać raz w górę, raz w dół, bo przeciwny przycisk staje się nieaktywny. Niestety stop nie rozwiązuje sytuacji, bo trzeba nacisnąć odwrotny przycisk, nie zaś zawsze w górę, lub w dół.
W przypadku wykorzystania cover_time_based_synced, wizualizacja graficzna jest ok, przyciski … o ile zadziałają zachowują się prawidłowo, jednak muszę przycisk kliknąć ze 30 razy aby zareagował
Inne pomysły?
Dodam, że u mnie również instalacja oparta na satelu, więc punktem wyjścia są dwa przełączniki.
template ogarnąłem, zostawiając tylko open/close i stopując przeciwnym klawiszem. widzę, że wcześniej dałem zły listing bez trzeciej akcji (stop cover).
co nadal nie działa to cover_time_based_synced, a nie ukrywam, że na nim bardziej by mi zależało … a właściwie działa jak chce. poniżej atrybuty o które prosiłeś.
Jak dokładnie działa przycisk sterowania rolety “na ścianie”. Jeśli chodzi o time based to działa i ma się znakomicie a pokazuje to atrybut, pokazuje że jest otwarta w 63%. A do czego to template?. Zamiast template wstaw skrypty. Poczytaj dokumentacje time based.Jeśli jest to na zasadzie switcha on/off to po mojemu powinien kiedyś przechodzić w stan off a to moim zdaniem idzie ogarnąć w skrypcie.
Impuls podany raz w dowolnym kierunku uruchamia roletę w tym kierunku. Przycisk naciśnięty w kierunku przeciwnym albo zatrzymuje roletę gdy ta jedzie i uruchamia w tym kierunku jeżeli ta stoi.
Stan pokazywany przez atrybuty ma się nijak do rzeczywistości, jak już wspomniałem, wciśnięcie “przycisku” time based nie wyzwala rolety.
Dziś już nie trzeba stosować hardkoru w stylu Restart całego HA, prawie wszystko można przeładować w Narzędzia Developerskie YAML, szablony, skrypty, automatyzacje itp.Lub na pustym dashboardzie wcisnąć literkę ‘c’ i wpisać, Group, switch, itp.