Tam gdzie OP nie wie co robi i losowo sobie zmienia firmware wrzuciłem też linka do rozwiązania z którego można zapożyczyć automatykę…
edit - skreślenie, bo pomyliłem modele - tam chodziło o KC868-E16T
Właściwie to powinienem może zacząć od napisania tego:
to nie jest właściwy wybór pod rolety przejrzyj ofertę Kincony, bo mają też moduły, w których wyprowadzono na zaciski zarówno wyjścia NO jak i NC przekaźników (tu są MOSFETy, ale nawet w połączeniu z płytką przekaźników KC868-E16 nie uzyskasz wyjść roletowych z zabezpieczeniem sprzętowym przed podaniem napięcia w 2 przeciwnych kierunkach), więc na twoim miejscu rozważyłbym wybór INNEGO modelu.
Przykładowo modele z tej samej linii KC868-A8 = maks. 4 rolety i KC868-A4 = maks. 2 rolety spełniają wymaganie zabezpieczenia sprzętowego na 1 roletę i tak trezba użyć 2 kanały wyjściowe, ale dzięki przekaźnikom SPDT z wyprowadzonymi NC i NO masz szansę na podłączenie z podstawowym zabezpieczeniem sprzętowym przed wysterowaniem przeciwsobnym).
Niestety to jest zadanie nie do zrobienia w 5 minut (oceniam, że przygotowanie sensownego gotowego rozwiązania to praca na minimum kilka dni), masz motywację to siadaj i rób, krok po kroczku - nie od razu Kraków zbudowano.
Ponieważ jak wspomniałem to nie jest 5minut, to w te kilka godzin dzisiaj mogę co najwyżej podrzucić linki do konkretów w dokumentacji, żebyś nie musiał tego szukać tygodniami (bo de facto aby zrobić cokolwiek sensownego trzeba przeczytać całą dokumentację “core” ESPHome, którą czytuję dość regularnie, więc co nieco pamiętam gdzie szukać)
api:
reboot_timeout: 0s
ponieważ moduł korzysta z przewodowego Ethernetu to odpuszczę sobie porady odnośnie WiFi, ale jakby co radzę zacząć szukać tam
My node keeps reconnecting randomly
dodatkowo trzeba pomyśleć o zapamiętywaniu stanu zmiennych na wypadek rebootu/zaniku zasilania itd.
Hmm dla mnie to nie jest w 100% jasne, co napisałeś, ale jeśli silniki mają możliwość raportowania stanu to do przemyślenia
Feedback Cover
tylko przy więcej niż 4 roletach to wejść w A16 braknie
generalnie to i tak do poczytania cały dział o roletach
Cover Components
sam to opisałeś to jest właśnie to
tu są “gotowce” logiki (trzeba je doszlifować, ale to jest do wykorzystania od ręki i na już)