Cześć wszystkim, planuję wykonanie sterowania rolet za pomocą płytki kincony kc868-a16 oraz HA.
Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego rozwiązania.
Chciałbym uzyskać możliwość autonomicznej pracy płytki w przypadku gdy HA przestał by działać. Jako sygnały wejściowe chciałbym użyć wejścia na płytce 2 na każdą roletę (1. góra-stop, 2. dół-stop) stosując fizyczne przyciski monostabilne. Jako elementy wykonawcze 2 wyjścia które będą sterowały przekaźnikami.
Pozostałe założenia: czas zamykania określony na sztywno dla każdej rolety w sterowniku - (silniki przeciążeniowe), ale chciałbym uniknąć podawania fazy gdy roleta osiągnie już skrajne położenie.
Dodatkowe zabezpieczenie przed załączeniem jednocześnie ruchu w górę i w dół.
Jeśli udało by się jeszcze uzyskać poziom zamknięcia/otwarcia rolety na podstawie czasu od sygnału zamknięcia/otwarcia to było by super.
Czy ktoś z forumowiczów ma może takie rozwiązanie?
Dziękuję za podpowiedź, ale nie znalazłem wątku który by opisywał moje rozwiązanie, chciałbym zastosować ESPHome - a w jednym wątku który jest na forum jest wykorzystany oryginalny soft kincony. Jeśli znalazłeś taki wątek podeślij mi go tutaj - z góry dziękuję.
Jeżeli chodzi o cześć software’ową to powinienem coś mieć we wtorek albo w środę. Muszę domówić jeszcze parę rzeczy z TME i poskładać całość do kupy, taki mój projekcik. Więc wtedy najwyżej wrzucę plik konfiguracyjny to sobie dostosujesz.
A co do zabezpieczenia przekaźników to po prostu drugi “zasilasz” z wyjścia NC pierwszego.
Tam gdzie OP nie wie co robi i losowo sobie zmienia firmware wrzuciłem też linka do rozwiązania z którego można zapożyczyć automatykę…
edit - skreślenie, bo pomyliłem modele - tam chodziło o KC868-E16T
Właściwie to powinienem może zacząć od napisania tego: to nie jest właściwy wybór pod rolety przejrzyj ofertę Kincony, bo mają też moduły, w których wyprowadzono na zaciski zarówno wyjścia NO jak i NC przekaźników (tu są MOSFETy, ale nawet w połączeniu z płytką przekaźników KC868-E16 nie uzyskasz wyjść roletowych z zabezpieczeniem sprzętowym przed podaniem napięcia w 2 przeciwnych kierunkach), więc na twoim miejscu rozważyłbym wybór INNEGO modelu.
Przykładowo modele z tej samej linii KC868-A8 = maks. 4 rolety i KC868-A4 = maks. 2 rolety spełniają wymaganie zabezpieczenia sprzętowego na 1 roletę i tak trezba użyć 2 kanały wyjściowe, ale dzięki przekaźnikom SPDT z wyprowadzonymi NC i NO masz szansę na podłączenie z podstawowym zabezpieczeniem sprzętowym przed wysterowaniem przeciwsobnym).
Niestety to jest zadanie nie do zrobienia w 5 minut (oceniam, że przygotowanie sensownego gotowego rozwiązania to praca na minimum kilka dni), masz motywację to siadaj i rób, krok po kroczku - nie od razu Kraków zbudowano.
Ponieważ jak wspomniałem to nie jest 5minut, to w te kilka godzin dzisiaj mogę co najwyżej podrzucić linki do konkretów w dokumentacji, żebyś nie musiał tego szukać tygodniami (bo de facto aby zrobić cokolwiek sensownego trzeba przeczytać całą dokumentację “core” ESPHome, którą czytuję dość regularnie, więc co nieco pamiętam gdzie szukać)
api:
reboot_timeout: 0s
ponieważ moduł korzysta z przewodowego Ethernetu to odpuszczę sobie porady odnośnie WiFi, ale jakby co radzę zacząć szukać tam My node keeps reconnecting randomly
dodatkowo trzeba pomyśleć o zapamiętywaniu stanu zmiennych na wypadek rebootu/zaniku zasilania itd.
Hmm dla mnie to nie jest w 100% jasne, co napisałeś, ale jeśli silniki mają możliwość raportowania stanu to do przemyślenia Feedback Cover
tylko przy więcej niż 4 roletach to wejść w A16 braknie
generalnie to i tak do poczytania cały dział o roletach Cover Components
sam to opisałeś to jest właśnie to
tu są “gotowce” logiki (trzeba je doszlifować, ale to jest do wykorzystania od ręki i na już)
Tak o tym pisałem wyżej, ale moduł, który wybrałeś nie daje takiej możliwości połączeń (no chyba, że jest teraz w ofercie jakiś inny moduł płytki przekaźników niż KC868-E16)
@kaczmar1989
Co do mini przekaźników, które planujesz używać to miałem je i mogę Ci nawet odsprzedać jakieś 30 szt.
Mają nominalnie 6A ale zrezygnowałem, bo w ciągu miesiąca, kilka razy skleiły się w nich styki podczas uruchamiania silnika rolety, który ma 150W i 230V czyli ok. 0.65A…
To by się zgadzało, w tych warunkach mają za niską obciążalność (ta znamionowa jest dla obciążenia rezystancyjnego). Prąd rozruchowy silnika bywa kilkadziesiąt razy większy od znamionowego, na bis jest też łuk przy rozłączaniu.
Możemy zastosować szereg różnych przekaźników - pytanie co chcemy uzyskać?
20 przekaźników Vago to ok. 800 zł.
24 przekaźniki Omron (tj. 3 gotowe moduły po 8 szt. 16A) to koszt maksymalnie 400 zł. Czy Vago przy zastosowaniach domowych będą lepsze? W CNC do którego mam dostep są dokładnie te same przekaźniki Omron i od 2016 r. nikt ich nie wymieniał, pomimo, że maszyna pracuje ok. 12 godzin dziennie.
Muszę kiedyś zrobić głębszy test silników gdy podane zostaną napięcia na dwa kierunki jednocześnie. Pamiętam dwa takie przypadki podczas montażu rolet i w obu silnikowi nic nie było (nie dotykam silników bez detekcji przeszkód) więc same w sobie myślę, że mają wystarczająca ochronę na taki przypadek. Same zabezpieczenie softwarowe w takich silnikach może być wystarczające.
To nie jest kwestia, że się coś złego stanie w chwilę, bo wtedy raczej nic się nie stanie.
Swoją drogą w zeszłym roku byłem świadkiem sytuacji, gdy “znajomy znajomego” sobie tak skonfigurował moduł, że podawał naraz napięcie w obu kierunkach, bo oczywiście chciał zrobić po swojemu, choć podpowiadałem jak należy to zrobić, ale oczywiście i tak chciał po swojemu no i parę minut sobie pobzyczało zanim dobiegł z powrotem do bezpieczników, nic się nie stało, ale były to dość lekkie rolety, więc nie ma tam silnika zdolnego podnieść ciężarówkę… ale wyobraź sobie sytuację, gdy sklei się przekaźnik i ktoś z domowników nie mający świadomości tego co robi będzie na siłę chciał zamknąć lub otworzyć. Oczywiście wiele napędów ma wbudowane zabezpieczenia choćby termiczne, no ale to już musisz sprawdzić w dokumentacji napędu.