Nie są jak wspomniał @szopen … ale w cytowanym przez niego wątku są poprawne, natomiast w tym wątku parę postów wyżej są niepoprawne dla “jutra” … powinno być …
U mnie ten skrypt nie działa. Nie wiem czemu. Nie pokazuje żadnych wartości. Do tego w ustawieniach encji mam komunikat:
Ta encja (“sensor.current_rce_price”) nie ma unikalnego identyfikatora, dlatego z poziomu interfejsu użytkownika nie można zarządzać jej ustawieniami. Więcej szczegółów znajdziesz w dokumentacji.
Poszczególne konfiguracje możemy łączyć, możemy mieć sensory, automatyzacja ładowane z kilku miejsc.
Automatyzacje z configuration.yaml automation: !include automations.yaml i automatyzacje z packages.yaml → automation split: !include_dir_merge_list …/automations
Automatyzacji z packages nie da sie edytować z poziomu interfejsu HA, tak samo zdefiniowane tam sensory muszą mieć zdefiniowany unique_id: inaczej zobaczymy znany komunikat nie ma unikalnego identyfikatora
Dlatego packages ma tą przewagę ze w jednym pliku możemy skonfigurować
sensory, automatyzacje, strefy itd.
To generalnie nie działa chyba już… ? Czy można prosić aby ktoś siedzący w temacie podał kod, działający na dzień 02.10.2024, po tych wszystkich zmianach z wątku?
To nie ma nic wspólnego z kodem z początku, gdzie był ściągany jakiś plik do katalogu download. Na umowie z tauronem mam ceny według Fixing I, to nie są te ceny które zwraca tutaj komenda z platformy - rest.
Jeśli Twoje ceny są inne i nie mają nic wspólnego z rozliczeniem za pomocą cen RCE, jeśli chcesz, to musisz pobierać dane nie z PSE S.A. - Raporty OSP / Market data ale z Taurona lub innego miejsca gdzie są prezentowane ceny z cytowanego przez Ciebie Fixing I. Cały ten wątek i rozwiązania zarówno te z początku jak i końca wątku dotyczą cen RCE. Rozwiązania z początku i końca różnią się bo zmieniło się zarówno miejsce jak i sposób udostępniania danych przez PSE.
Tak jak pisze @MariuszAK . Od 14 czerwca PSE uruchomiło API i nie trzeba już kombinować z pobieraniem plików.
To ciekawe co piszesz bo Fixing I dotyczy Rynku Dnia następnego: https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn
, a te dane nie są publikowane przez PSE.
Rynkowe Ceny Energii RCE to pochodna tego rynku ważona wolumenem (i inne składowe).
Wg ustawy o odnawialnych źródłach energii jeśli podłączyłeś instalację po 1 lipca 2024 powinieneś być rozliczany po RCE.
Czy chodzi o taryfę dynamiczną?
Nie wiem jak rozumieć “zmianną”.
Zajmuję się rozliczeniami energii, dla tego dopytuję.
Jutro przyjrzę się temu co podesłałeś.
Tylko prośba o link do tego API a nie do zapytania.
Ogólnie to TGE każe sobie słono płacić za dane CRDN ale może Instrat to kupuje i udostępnia.
Cześć,
czy u was te wykresy z cenami RCE są ucinane? Kiedy wchodzę na stronę poraz pierwszy od uruchomienia przeglądarki widzę ucięty wykres. Ucina prawą stronę od godziny 18. Po kliknieciu na inna zakładkę i powrót do strony z wykresem jest widoczny cały. Przykład poniżej: