W moim przypadku bardziej problemem jest zintegrowanie Conbee2 z Z2M w związku z tym, że przez MQTT mam zintegrowaną Suplę.
Dongla CC2652 mam aktualnego, około miesiąca temu była robiona aktualizacja, co nie wyklucza przepracowania tematu aktualizacji, dzięki Twoim wskazówkom.
Jak dla mnie to wymyślony problem (stworzony sztucznie problem), wystarczy mieć zainstalowany lokalny broker MQTT (to już masz), tego broker MQTT połączyć przez bridge do brokera MQTT Supli (SUPLA => Supla-mqtt-client => MQTT => Home Assistant - #14 przez macek) a potem Z2M i wszystko co się chce (Tasmota, itd) łaczyć do lokalnego brokera MQTT.
P.S. W ramach tego wątku nie będę już prowadził dyskusji na ten temat bo to odbiega od tematu “Samo wyłączające się gniazdka Zigbee”.
Jasne, może za jakiś czas, podejmę temat. Już nie zaśmiecam wątku. Dzięki Macek i Szopen za wskazówki
Jest nowy firmware do wtyczek TZ3000_gjnozsaz, ma ktoś może changelog ?
Może ktoś z kolegów na dzień dzisiejszy polecić sprawdzone gniazdka Zigbee, które nie wyłączają się po przekroczeniu 248-253V ?
W tej chwili mam kilka i wszystkie po przekroczeniu progu ok. 250 V wyłączają się.
Korzystam z ZHA.
Niestety nie jestem w stanie sztucznie wywołać twojego problemu - w mieście nigdy nie miewam tak wysokiego napięcia…
Jakkolwiek do wypróbowania masz wypusty producentów, którzy wytwarzają sprzęt zupełnie niezależnie od Tuya (i jeśli chodzi o Zigbee to w sumie liderzy rynku, no poza Osram’em, który przegrał wojenkę z Philipsem dawno temu, ale mimo to nie wycofał się całkowicie z rynku)
Ikea Tradfri, w sklepach bywają same gniazdka bez pilota w zestawie (odpowiednio taniej, online ich nie widzę, może wycofali z oferty? jakkolwiek pilota też wykorzystasz w ZHA)
Philips/Signify Hue smart plug (można znaleźć taniej ta cena jest nie do przyjęcia)
Osram/Ledvance Lighify SMART+ Plug (tu też cena nieatrakcyjna - kiedyś kupiłem 4-pak w cenie koło 1/4 tego co w ofercie poniżej)
Ikea i Philips występują we “francuskim” wykonaniu z kołkiem ochronnym (czyli są dostosowane na polski rynek), Osram/Lightify chyba nie (ja w każdym razie widziałem tylko wersję Schuko).
PS Linki do bazy Z2M dla wersji sprzętu, który mam w rękach, Signify wypuszcza te gniazdka dostosowane do warunków lokalnych danego rynku - stąd przykładowe zdjęcie wersji amerykańskiej).
Wrzuciłem je do testowej sieci (jeden z użytkowników forum podesłał mi swój koordynator do sprawdzenia i to właśnie na jego bazie ta mini-sieć)
update, te 3 smart-plugi są dosłownie w jednym miejscu (piramidka - wpięty jeden w drugi), jak na razie sieć zmodyfikowała się tak (czyli Philips najchętniej pracuje jako router), Osram jak widać w ogóle wypada blado.
Ok, dziękuję. Muszę pójść w tym kierunku.
To dopowiem jeszcze jeden istotny szczegół - żaden z tych modeli nie wspiera żadnych pomiarów (mają tylko przekaźnik i to wszystko), a z tych co mam jedynie gniazdko z Ikei wspiera opcje zapamiętywania stanu przy zaniku zasilania (oraz powiązane z tym zachowanie) przynajmniej jest to możliwe w Z2M
Philipsa mam w dość starej wersji - to jest model LOM002, a wiem że jest dostępny już model LOM007 (nie wiem czy w wersji EU/FR/PL), nie wiem czy ma też jakieś inne opcje, w sumie Philips był pionierem obsługi zachowania przy zaniku zasilania i aktualizacje firmware załatwiły tą kwestię nawet w bardzo starych modelach żarówek i lamp.
Edit: sprawdziłem tego LOM002 w natywnym ekosystemie Philipsa (na bazie mostka Hue) i tam on wspiera obsługę zaników zasilania (więc braki są w Z2M).
Dobrze wiedzieć, akurat do tych odbiorników nie potrzebuje pomiarów.
Posiadam gniazdka Tuya, Model Zigbee TS011F, Producent Zigbee_TZ3000_hdopuwv6
Podłączając do gniazdek pralkę i suszarkę, gniazdka wyłączają się w momencie gdy wskazują wysokie natężenia, aż między 40-50A. Napięcie wydaje się stabilne, poniżej 230V. Nie widzę zmian w tym momencie na mocy, ale są to momenty kiedy pralka jak i suszarka zaczynają pracować z większą mocą.
Czy ktoś ma podłączony jakiś typ gniazdek pod pralkę/suszarkę, które działają i nie wyłączają się?
Te gniazdka to 16/20 A to jak mają ci się nie wyłączać?
Bardzo popularna smart wtyczka (smart plug) to Gosund SP111 (ale to Wi-Fi), poszukaj informacji na forum, u mnie działa z pralką na oprogramowaniu Tasmota.
Przez wiele lat używałem z pralką TP-Link HS110 (to oczywiście nie jest Zigbee).
A tak z innej beczki - takie wyłączanie to skutek działania zabezpieczenia nadprądowego w oprogramowaniu i generalnie wszystkie rozsądnie zaprojektowane smartplugi dysponujące pomiarem mają taką niewyłączalną funkcję.
Ktoś ma , ja używam do zmywarki, suszarki i pralki gniazdek Gosund SP111 (3680W) z wgraną tasmotą i wszystkie działają poprawnie, ale moje urządzenia nie generują takich obciążeń jak Twoja pralka i nie przekraczają dopuszczalnych obciążeń wskazanych przez producenta. W Twoim przypadku żadne znane mi gniazdko nie będzie działać jak Ty chcesz, każde zadziała tak jak zostało zaprojektowane tj. przekroczenie dopuszczalnego progu dla parametru uruchamia zabezpieczenie. Pozostaje poszukać innego niż gniazdko urządzenia, które pozwoli zmierzyć parametry pracy ale posiada odpowiednio duże możliwe obciążenie.
PS. swoją drogą co to za model pralki, że ma piki po 40-50A ? przecież nawet pomijając cosfi to moc w takim piku to ponad 11k W !? coś nie halo z tym pomiarem w tym gniazdku.
Patrząc na początek wykresów ok. U=230V, I=9A, P=500W - mnie bardziej zastanawia jak i co mierzy to gniadko !
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Może zacznę od tego, że pomiar natężenia 40-50A wydaje się nierzeczywisty. Bezpieczniki mam 16A i nic się nie dzieje w trakcie używania sprzętów. Tak więc czy wynik uzyskany z gniazdka jest prawidłowy, ciężko mi się odnieść, nie mam na tę chwilę jak to sprawdzić. Przesłane wykresy mogą trochę mylić, bo tylko przez chwilę miałem podłączone gniazdko do suszarki i pralki, pozostały czas gniazdo podłączone jest do sterownika od solarów. Posiadam pralkę firmy BEKO, suszarkę również firmy BEKO.
Dzięki za zaproponowanie gniazdek, będę próbował.
Czy twoje jedno gniazdko obsługuje i pralkę i suszarkę ?
Jedno gniazdko obsługiwało pralkę i suszarkę, ale nie jednocześnie, osobno podłączałem pralkę i suszarkę, aby sprawdzić jak zachowuje się gniazdko przy sprzętach
Pod piekarnik na pewno się nie nadają bo je podłączałem, wyłączają się, pod pralką nie sprawdzałam, zamontowałem Sonoff Pow R2
z wgraną Tasmota
i ten sie właśnie wyłącza czy ten zamotowałeś i jest ok?
niestety przez te problemy z gniazkami które się wyłaczają przy ponad 252V nie mam już jak monitorował zakończenia prania i suszenia. Niestety przez fotowoltaike i to napięcie jest to bardzo niestabilne i nie ma co liczyć że akurat tym razem pranie czy suszenie dojdzie do końca. Nawet zrobiłem w node-red taki chamski switch on jak tylko przejdzie na off, ale nie pomogło. Nie zawsze jest to na tyle szybkie żeby pranie czy suszenie się nie zatrzymało.
macie jakieś inne pomysły jak dojść do monitorowania zużycia przy napięciu powyżej 252V?