Od pewnego czasu zauważyłem że niektóre gniazdka Zigbee wyłączają się same. Myślałem na początku że mam gdzieś błąd w automatyzacjach node-red , ale już wiem na 100% że tak nie jest. Wyłączenia prądu w tym czasie także nie było. Niestety gniazdka mam jednego producenta
TS011F TZ3000_gjnozsaz . Ustawienia power_outage_memory on / off /restore absolutnie nie działają i nic nie zmieniają … Może ktoś ma podobne dziwne zachowania ?
Sprawdź czy powodem nie jest za wysokie napięcie sieciowe. Ja mam jedno tuya i też się wyłącza około 252 V.
Sprawdź czy powodem nie jest za wysokie napięcie sieciowe. Ja mam jedno tuya i też się wyłącza około 252 V.
To może być faktycznie przyczyna - muszę to zaobserwować i porównać godziny wyłączeń ze skokami napięcia w sieci. Nie myślałem nad tym wcześniej bo nie zauważyłem wyłączeń falownika - ale tam wyłącza dopiero jak przez 10 minut napięcie przekracza 253V i takich sytuacji nie miałem wcale.
Zauważyłem też że jest jakiś update firmware - spróbuje zrobić zobaczymy czy to pomoże.
To na pewno będzie to. Przerabiałem temat.
Wszystkie klony Tuya TS011F wyłączają się powyżej 252V.

Mało tego. Posiadam od klku lat gniazdko Blitzwolf BW-SHP13
Pięknie działa jako router zgłasza się TS0121 _TZ3000_g5xawfcq działa powyżej 252V
Niedawno kupiłem kolejne, po wpadce z Tuya
i nowe wygląda dokładnie tak samo a zgłasza się jako TS011F_plug_1 i już się wyłącza.
Aktualizacja oprogramowania tylko poprawia pamięć po zaniku zasilania, ale nie przy za wysokim napięciu.
Ze sprawdzonych gniazd które działają powyżej 252V są
OSRAM / LEDVANCE (bez pomiaru i pamięci)
AQARA SP-EUC01
Sprawdziłem w tym dniu co nastąpiło wyłączenie 13:17 i według falownika na jednej z faz był pik 250V a 3 minuty później 251,5V - może to jest powód. Tylko czy w home assistant czas nie powinien być identyczny dla wszystkich zdarzeń ? W sumie to nawet dobrze że wyłącza przy 252 V - muszę zatem zrobić jakąś automatyzacje w node-red która włączy wtyczkę ponownie po unormowaniu napięcia.
U mnie był to problem obciążenia w te 16A to raczej bym nie wierzył
@Bratmat
Należało by sprawdzić czy gniazdko sie wyłącza bo jest zabezpieczenie czy raczej się resetuje
U mnie był to problem obciążenia w te 16A to raczej bym nie wierzył.
Ja największe obciążenie jakie mam na tym gniazdku to 2100W Jacuzzi i daje radę przynajmniej 4 miesiące w roku Myślę że do 10 A każde wytrzyma