Samo wyłączające się gniazdka Zigbee :-)

Od pewnego czasu zauważyłem że niektóre gniazdka Zigbee wyłączają się same. Myślałem na początku że mam gdzieś błąd w automatyzacjach node-red , ale już wiem na 100% że tak nie jest. Wyłączenia prądu w tym czasie także nie było. Niestety gniazdka mam jednego producenta
TS011F TZ3000_gjnozsaz . Ustawienia power_outage_memory on / off /restore absolutnie nie działają i nic nie zmieniają … Może ktoś ma podobne dziwne zachowania ?

Sprawdź czy powodem nie jest za wysokie napięcie sieciowe. Ja mam jedno tuya i też się wyłącza około 252 V.

1 Like

Sprawdź czy powodem nie jest za wysokie napięcie sieciowe. Ja mam jedno tuya i też się wyłącza około 252 V.

To może być faktycznie przyczyna - muszę to zaobserwować i porównać godziny wyłączeń ze skokami napięcia w sieci. Nie myślałem nad tym wcześniej bo nie zauważyłem wyłączeń falownika - ale tam wyłącza dopiero jak przez 10 minut napięcie przekracza 253V i takich sytuacji nie miałem wcale.

Zauważyłem też że jest jakiś update firmware - spróbuje zrobić zobaczymy czy to pomoże.

To na pewno będzie to. Przerabiałem temat.
Wszystkie klony Tuya TS011F wyłączają się powyżej 252V.

image
image

Mało tego. Posiadam od klku lat gniazdko Blitzwolf BW-SHP13

Pięknie działa jako router zgłasza się TS0121 _TZ3000_g5xawfcq działa powyżej 252V
Niedawno kupiłem kolejne, po wpadce z Tuya
i nowe wygląda dokładnie tak samo a zgłasza się jako TS011F_plug_1 i już się wyłącza.
Aktualizacja oprogramowania tylko poprawia pamięć po zaniku zasilania, ale nie przy za wysokim napięciu.
Ze sprawdzonych gniazd które działają powyżej 252V są
OSRAM / LEDVANCE (bez pomiaru i pamięci)
AQARA SP-EUC01

1 Like

Sprawdziłem w tym dniu co nastąpiło wyłączenie 13:17 i według falownika na jednej z faz był pik 250V a 3 minuty później 251,5V - może to jest powód. Tylko czy w home assistant czas nie powinien być identyczny dla wszystkich zdarzeń ? W sumie to nawet dobrze że wyłącza przy 252 V - muszę zatem zrobić jakąś automatyzacje w node-red która włączy wtyczkę ponownie po unormowaniu napięcia.

U mnie był to problem obciążenia w te 16A to raczej bym nie wierzył

@Bratmat
Należało by sprawdzić czy gniazdko sie wyłącza bo jest zabezpieczenie czy raczej się resetuje

1 Like

U mnie był to problem obciążenia w te 16A to raczej bym nie wierzył.

Ja największe obciążenie jakie mam na tym gniazdku to 2100W Jacuzzi i daje radę przynajmniej 4 miesiące w roku :stuck_out_tongue: Myślę że do 10 A każde wytrzyma