Zewrzeć na stałe przekaźnik (stracisz możliwość sterowania, ale może możliwość pomiaru zostanie zachowana - moim zdaniem będzie zachowana, ale nie mogę tego zagwarantować).
Jeśli nie masz bladego pojęcia o elektronice i elektryce, to daj to do zrobienia komuś, kto wie co robi, przekaźnik można w ogóle wylutować (bez niego gniazdko będzie pobierało koło 0.5-1W mniej), a jego styki wyjściowe zastąpić stałą zworą…
Gdyby nie chodziło z smart-pluga Zigbee, to zaproponowałbym po prostu alternatywny firmware (np. Tasmota lub ESPhome)
No załączasz sobie grzałeczkę by obniżyć napięcie w sieci i zapobiec wyłączeniu PV Bardzo wyrafinowane rozwiązanie ale może działa - tylko jak to zaprogramować ? Jakie mają być warunki aby gniazdko się wyłączyło ?
no ok brak produkcji ? - jak sprawdzisz gniazdkiem ? A jak spadnie napięcie to gdy odłączysz pobór zaraz wzrośnie i spowoduje znowu załączenie gniazdka super.
Ja mam to ogarnięte na smart gniazdku - ale niestety w tle nodered i czytanie parametrów live z falownikach w ramkach 10 minut (taktowanie 5sek.) jak produkcja uboga to wyłącza - nie muszę sprawdzać napięcia bo wysoki uzysk z paneli = wysokie napięcie w sieci.
Działa nadal, pisze gdyby ktoś się zastanawiał czy rzeczywiscie jak ktoś mówi że gniazdko działa powyżej 250v to rzeczywiscie tak jest przynajmniej w tym przypadku zamawiałem 2 szt od 2 różnych sprzedających, ale włąśnie ten model. Z opakowań troche się różniły, tak jak by były z innej serii, ale nadal oba działają.
Wracam z kolejnym updejtem. Gniazdka działają, ale jedno z dwóch przestało prawidłowo liczyć moc. Nadal się nie wyłączają przy wysokim napięciu za co plus, ale jednak niezawodne nie są. Znów szukam innego rozwiązania, potrzebuję liczyć pobór na konkretnych urządzeniach bo od tego zależą automatyzację, które mam. Czy ktoś może przez ten czas znalazł gniazdko/wtyczkę która działa?
Olej Zigbee jeśli chcesz przetwarzać dużą ilość danych.
Poleciłbym Meross mss315 Matter po WiFi, ale nigdy u mnie nie występują napięcia >250V, więc nie wiem czy spełnia kluczowe założenie - jest dla nich kilka rozwiązań integracji z HA w tym meross_lan ale można je zintegrować też przez homeassistantowy Matter.
Mam dokładnie ten sam model i miałem podobny problem. U mnie pomagało wyłączenie raportowania energii lub zmiana czasu odświeżania w Zigbee2MQTT. Warto też zrobić aktualizację firmware, jeśli jest dostępna. Niestety TS011F często potrafi mieć swoje „humory”. U niektórych pomagało też podpięcie przez inny coordinator Zigbee, bo bywają problemy z kompatybilnością.
Przerobiłem kilkanaście takich gniazdek - zarówno na zigbee jak i wifi. Większość faktycznie ma problem z napięciem powyżej 253V. Obecnie od 1,5 roku działją u mnie gniazdka z Shelly. I na razie bardzo sobie je chwalę. Oczywiście nie Zigbee tylko wifi albo gen3 matter over wifi. Natomiast integracja z HA nie może być łatwiejsza chyba