jestem na etapie stawiania domu na HA i zastanawiam się nad zastosowaniem odpowiednich sterowników. Jestem świeży jeśli chodzi o HA.
Instalacja:
Wszystko pociągnięte do rozdzielnicy,
przyciski w całym domu będą dzwonkowe,
Żarówki będą Hue (mają one opcje ściemniania z poziomu aplikacji HUE).
Sterowanie światłami poprzez SATEL i ekspander INT-IORS.
Czy w przypadku żarówek HUE jest możliwość ustawienia z poziomu HA ściemniania ich po przyciśnięciu i przytrzymaniu włącznika dzwonkowego bez instalowania dodatkowego sterownika ściemniającego typu ZIGBEE/SHELLY itd?
Drugi temat dotyczy roloet. Zastanawiam się czy rolety wpiąć również w ekspader INT-IORS (mamy wtedy możliwość ustawiania czasowego pełnego otwarcia/zamknięcia rolety i jeżeli roleta jest w 50% odcięcie zasilania po pełnym zamknięciu robi krańcówka) czy lepiej jest zrobić to na SHELLY 2PM, który czyta położenie rolety (może jest jeszcze coś co będzie działać lepiej. Przewody od rolet i od włączników również są ściągnięte do rozdzielnicy i tak jak pozostałe włączniki chce żeby były dzwonkowe.
Przycisk dzwonkowy zwiera dwa przewody podłączone do jego zacisków, HA to oprogramowanie, które musi wiedzieć, że nastąpiło “zwarcie” na tych zaciskach, bez dodatkowego "elementu " to się samo automatycznie nie stanie.
Za dużo pisania i za mała wiedza wstępna pytającego, a mam za mało czasu…
Ale w skrócie (no OK wyczerpałem całe zasoby wolnego)
jeśli jest używany mostek Hue, to integruje się mostek - światła są widziane jako światła z poziomu HA
jeśli nie jest używany mostek Hue to są najzwyczajniejsze żarówki Zigbee, z funkcją BLE, która jest bezużyteczna, trzeba użyć koordynatora Zigbee oraz jakiejś integracji w rodzaju Z2M, ZHA czy deConz, a wtedy… - światła są widziane jako światła z poziomu HA
nowsze generacje Hue (chyba od piątej w górę) mają BLE które w integracji jest całkiem bezużyteczne (jeśli coś się nie zmieniło, a chyba nie), natomiast można je wtey użyć w trybie BLE z ultraokrojoną bezmostkową aplikacją (ale nie wiem czy to nie koliduje z innymi integracjami, nigdy tego nawet nie używałem, bo tryb BLE jest totalnie bez sensu).
ALE, w obu przypadkach 1. i 2. nie ma to związku z przyciskiem dzwonkowym, jeśli ktoś umie użyć przycisk dzwonkowy do sterowania jakimkolwiek światłem z poziomu HA to to zrobi, . jeśli nie wie jak to nie zrobi (jakiś fizyczny interfejs jest oczywiście obowiązkowy)
Tak z innej beczki - nie widzę głębokiego sensu wyrzucania tak dużej kasy na Hue przy równoczesnej rezygnacji z największych atutów tego systemu jakimi są mostek i piloty w dużej liczbie.