Ściemniacz żarówek + sterownik rolet

Cześć,

jestem na etapie stawiania domu na HA i zastanawiam się nad zastosowaniem odpowiednich sterowników. Jestem świeży jeśli chodzi o HA.

Instalacja:

1. Wszystko pociągnięte do rozdzielnicy,
  2. przyciski w całym domu będą dzwonkowe,
  3. Żarówki będą Hue (mają one opcje ściemniania z poziomu aplikacji HUE).
  4. Sterowanie światłami poprzez SATEL i ekspander INT-IORS.

Czy w przypadku żarówek HUE jest możliwość ustawienia z poziomu HA ściemniania ich po przyciśnięciu i przytrzymaniu włącznika dzwonkowego bez instalowania dodatkowego sterownika ściemniającego typu ZIGBEE/SHELLY itd?

Drugi temat dotyczy roloet. Zastanawiam się czy rolety wpiąć również w ekspader INT-IORS (mamy wtedy możliwość ustawiania czasowego pełnego otwarcia/zamknięcia rolety i jeżeli roleta jest w 50% odcięcie zasilania po pełnym zamknięciu robi krańcówka) czy lepiej jest zrobić to na SHELLY 2PM, który czyta położenie rolety (może jest jeszcze coś co będzie działać lepiej. Przewody od rolet i od włączników również są ściągnięte do rozdzielnicy i tak jak pozostałe włączniki chce żeby były dzwonkowe.

Z góry dziękuję za pomoc!

Przycisk dzwonkowy zwiera dwa przewody podłączone do jego zacisków, HA to oprogramowanie, które musi wiedzieć, że nastąpiło “zwarcie” na tych zaciskach, bez dodatkowego "elementu " to się samo automatycznie nie stanie.

Integracja Satel Integra - Home Assistant nie obsługuje rolet, rolety w Satelu nie będą widoczne w HA, wszystko jest już na forum, było poruszane, trzeba trochę poszukać - prawy górny róg, ikonka lupy i szukamy (pomagam na zasadzie “wędka zamiast ryby”) np. po słowach - “satel”, po tagach np. Tematy otagowane satel, Tematy otagowane int-iors, po kilku chwilach mamy podobny przypadek - Rolety zewnętrzne bez informacji o położeniu, jak zrobic cover :

Rolety są sterowane przez integrację Satel, moduły int-iors.

@szopen to Twój konik - system Philips HUE, proszę o wyjaśnienia :slight_smile:.

Za dużo pisania i za mała wiedza wstępna pytającego, a mam za mało czasu…

Ale w skrócie (no OK wyczerpałem całe zasoby wolnego)

1. jeśli jest używany mostek Hue, to integruje się mostek - światła są widziane jako światła z poziomu HA

2. jeśli nie jest używany mostek Hue to są najzwyczajniejsze żarówki Zigbee, z funkcją BLE, która jest bezużyteczna, trzeba użyć koordynatora Zigbee oraz jakiejś integracji w rodzaju Z2M, ZHA czy deConz, a wtedy… - światła są widziane jako światła z poziomu HA

3. nowsze generacje Hue (chyba od piątej w górę) mają BLE które w integracji jest całkiem bezużyteczne (jeśli coś się nie zmieniło, a chyba nie), natomiast można je wtey użyć w trybie BLE z ultraokrojoną bezmostkową aplikacją (ale nie wiem czy to nie koliduje z innymi integracjami, nigdy tego nawet nie używałem, bo tryb BLE jest totalnie bez sensu).

ALE, w obu przypadkach 1. i 2. nie ma to związku z przyciskiem dzwonkowym, jeśli ktoś umie użyć przycisk dzwonkowy do sterowania jakimkolwiek światłem z poziomu HA to to zrobi, . jeśli nie wie jak to nie zrobi (jakiś fizyczny interfejs jest oczywiście obowiązkowy)

Tak z innej beczki - nie widzę głębokiego sensu wyrzucania tak dużej kasy na Hue przy równoczesnej rezygnacji z największych atutów tego systemu jakimi są mostek i piloty w dużej liczbie.