SLZB-06 - możliwości PoE

Cześć wszystkim,
moje pytanie jest kierowane o możliwości SLZB-06 z wykorzystaniem zasialnia PoE.

Założenie: chce uruchomić dodatkowy koordynator z2m dla oddalonej lokalizacji bez zasięgu z podstawowego koordynatora przy maszynie HA. Mam możliwośc podpięcia SLZB tylko poprzez eth poe, bez możliwości zasialnia usb.

Zapoatrzyłem się w SLZB-06

Przedstawie wam moją infrastrukture: HA (z2m) -(eth)- switch poe -(eth)- SLZB-06.

Moje testy: Jeżeli podłącze zasilanie SLZB wykorzystując usb, połącze kabel eth do switcha - ping do SLZB jest, z2m uruchamia się na ha - jest ok.
ale…
jeżeli podłącze SLZB wykorzystując tylko kabel eth poe, urządzenie wystartuje, świeci led, ale nie mam w sieci lan pinga do SLZB.

Moje pytanie : czy SLZB-06 ma ograniczenia sprzętowe że nie wystartuje tylko z kablem eth poe ? musi mieć zasilanie przez usb ?

Zapraszam do dyskusji,
g.

Nie ma takiego ograniczenia, albo zasilasz po usb albo po poe. Przecież masz to napisane w dokumentacji adaptera, czytałeś ?

przez port RJ45 - Ethernet - zasilanie PoE

2025-11-11_10-23

Źródło PoE ma w standardzie 802.3af ?
Potrzebujesz 48Vdc. Tego nie jestem pewien ale chyba wymaga przestawienia w LAN mode.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. W 1 instalacji z2mqtt może być tylko 1 koordynator. Chcesz użyć SLZB w trybie routera aby ew. uzupełnić brak zasięgu czy dodać 2 instalację z2mqtt ?

to dlaczego trace ping po zasilaniu SLZB poprzez PoE.

czytałem specyfikację, ale nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi dla modelu SLZB-06, zastanawiałem się czy ten konkretny model nie ma tego typu ograniczenia, ale skoro twierdzicie że to musi działać, więc ędę szukać problemu gdzie indziej.

• Mój switch to TP-Link TL-SL1218P. - spec
  • Zgodność ze standardami 802.3af/at
  • wiem :slight_smile:
  • tak, mam dodany drugi z2m, ale nie uruchomi się gdy nie ma ping do urzadzenia, tcp:[ip_slzb]
  • jak uruchomie go po usb, to z2m podnosi sie w ha i wszystko zaczyna działać.
  • tak jak wpominałem wcześniej, problem mam z uruchomieniem SLZB po PoE + eth (ping)

Bo ruter nie przydzielił mu adresu ? Ustawiłeś statyczny ? Ping jest z tej samej sieci ? Ping po IP czy adresie mDNS ?

Spróbuj zmienić port w switchu na inny (może obciążasz za bardzo ten switch zasilaniem innych urządzeń?),
ewentualnie kabel na Cat 6 lub wyższy, najlepiej ekranowany ( Gdy zasilasz przez USB, kabel Ethernet przesyła tylko dane, nie ma wtedy zakłóceń EMI, które są jak dołożysz POE).

Na początek ustal czy w ogóle jest zasilany - co na switchu pokazuje LED PoE Status?

• dhcp jest wyłączony, adresy sa statyczne,
  • oczywiscie urzadzenia sa w tej samej podsieci (szanujmy sie)
  • ping po ip
  • switch ma duży zapas energii
  • kabel ftp
  • na switchu kontrolka jest prawidlowa, link ok

I vice versa , zadałeś pytanie nie dając prawie żadnych informacji ze swojej strony i wymagasz zgadywania co tam u siebie nagmyrałeś w ustawieniach sieci i konfiguracji urządzenia/ń. Poczekajmy może ktoś do nas jeszcze dołączy odpali swoją szklana kulę i zgadnie jak Ci pomóc.

część informacji przeciez udostępniłem, jeżeli są niepełne to je oczywiście uzupełnię.

MariuszAK : nie obrażaj się, bo nie o to chodzi.

Chce dojść do rozwiązania tematu, dlaczego to nie działa.

To zapytam inaczej - czy ktoś na forum uruchomił tego typu konfigurację sprzętową ?

• czyli switch poe + slzb-06

A może problem jest w sposobie konfiguracji SLZB. Ja w moim przypadku ustawiłem go w mode: jako koordynator (nie jako router). Może jest tam jakaś inna opcja której nie znam która powoduje ruch (link przez eth przy zasilaniu poe)

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to: to na switchu masz ustawione ExtendetPoE które ogranicza prędkość 10Mb/s a SLZB-06 używa 100Mb/s.
lub jesteś podłączony do izolowanego portu. Sprawdź DIPSwitche

1 polubienie

Tak ja, pokazałem to kilka postów wyżej. Mam 2 takie urządzenia i żadne nie działa tak jak u Ciebie. Z ciekawości odpaliłem 3 nowe z pudełka i działa poprawnie zarówno po USB jak i POE na każdym z 3 switchy, które mam z zasilaniem.

na switchu mam wszystko - off

a znalazłem teraz w dokumentacji slzb:

Configuring with Button

Using the physical button, the following settings are possible:

1. Changing the device operating mode from Zigbee-to-Ethernet to Zigbee-to-USB and vice versa. The operating mode of the device is changed by short pressing the button.
  • czy to jest równoznaczne z ustawieniem mode (tryb pracy) przez web ? tego nie probowałem, zmieniać tryb przez przycisk

okej, czyli jeżeli Ty zrobiłeś taki zestaw to musi to działać, prawdopodobnie będzie problem z konfiguracją, lub! z zasilaniem switcha

Robiłem jeszcze inny test, podłączyłem slzb do poe-out z Mikrotika, ale slzb wogóle się nie uruchomił, prawdopodobnie ma za mały podór prądu i mt nie wykrył obciążenia
/log print
poe-out,warning ether5 detected poe-out status: current_too_low

@MariuszAK …dokładnie - co sugeruje,że problem leży w TP-Link TL-SL1218P.
O taką parę na forum będzie truniej :slight_smile:

zależy, którego? Mikrotik ma pasywne poe i podaje napięcie z zasilacza. W przeważających przypadkach 24V

Tak jest to równoznaczne, ale to jest tryb pracy sieci zegbee.

Próbowałeś użyć adaptera poe a nie switcha ?

Też bym szukał przyczyny w switchu PoE sprawdź jego ustawienia, masz możliwość, to pożycz inny (wzajemna kompatybilność sprzętu PoE bywa dyskusyjna) i na nim sprawdź, jakkolwiek coś mi świta że jakaś wczesna partia SLZM-06 była wadliwa (mogę się mylić to widziałem na jakimś forum, ale szczegółów nie pamiętam), więc może jest istotne od kogo i kiedy kupowałeś, masz dwa egzemplarze, sprawdź na drugim.

kupiłem u oficjalnego dystrybutora smlight : pcblab io

ustawienia switcha ? hmm tam nie za bardzo jest co ustawiać, jest niezarządzalny, na sw DIP wszystko ma na off, defaultowo.

• nie probowałem użyć adaptera poe, bo takiego nie mam na usb-c, ale nie chciałbym nawet go stosować (rozumiem sprawdzić do testów, ale i tak nie mam)

Jeszcze mam jedno pytanie, a jaką Wy macie konfigurację na SLZB-06 żeby zasilany był przez POE i był ping w sieci do urządzenia.

Może mam błąd w konfiguracji slzb ?

Akurat SLZB-06 nie mam, ale problemy z zasilaniem PoE mi się skończyły gdy zmieniłem switche na Netgear, w lokalizacji z której piszę mam taki malutki GS108PEv3.

Pisałem … albo wpinasz zasilanie po usb i jest zasilany z usb albo odpinasz usb i zasilasz po poe. Nic więcej nie ustawiasz/konfigurujesz.

Używam ubiquiti i też problemów nie widzę, oprócz lżejszego portfela :slight_smile:

hEX S 2025 - E60iUGS
[MikroTik Routers and Wireless - Products: hEX S (2025)]
PoE out Passive PoE up to 57V

MT ma jeszcze na porcie eth5 poe-out opcje:
[admin@R1] > interface/ethernet/poe/set poe-out=
auto-on forced-on off

ani na auto ani na forced - slzb sie nie uruchomi - w ogóle , nawet kontrolki led się nie zaświecą,

• czy jest możliwość że mój egzemplarz może być uszkodzony ?
  • zamówiłem drugi taki sam od innego dystrybutora, też SLZB-06, nie wiem czy dobrze zrobiłem może mogłem kupić SLZB-06p7
  • ale jeżeli @MariuszAK uruchomił, to musi to działać