Witam.
Mam pytanie jak skalibrować czujnik temp. w tym urządzeniu z poziomu HA? Dodam że soft jest oryginalny. Ktoś mi podpowiedział że najlepiej utworzyć sensor template, ale szczerze nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Ktoś pomoże?
Witam.
Mam pytanie jak skalibrować czujnik temp. w tym urządzeniu z poziomu HA? Dodam że soft jest oryginalny. Ktoś mi podpowiedział że najlepiej utworzyć sensor template, ale szczerze nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Ktoś pomoże?
Wpisz w lupkę słowo
template
i wszystko Ci się wyjaśni.
Sprawdziłem na przykładzie z lodówką z jednego z postów.
dodaje do config taki kod:
platform: template
sensors:
value_template: "{{ (states('sensor.sonoff_1000e5ab8b_temperature') | float - 2) | round(2) }}"
ale niestety pojawia się taki komunikat podczas sprawdzania:
Component error: platform - Integration ‘platform’ not found.
Component error: sensors - Integration ‘sensors’ not found.
Nakierujesz bardziej?
I bardzo dobrze się pojawia ponieważ jest to błędna konfiguracja.
Wstaw atrybuty encji urządzenia z którego chcesz wyciągnąć interesujące Cię dane, w takim formacie:
Widzę że “ryby” nie dasz tylko “wędkę”
ok udało się, mam dodany czujnik, pytanie gdzie w tym kodzie, i co wpisać aby zmienić (skalibrować) temperaturę o -2 stopnie celsjusza?
sensor:
- platform: template
sensors:
salon_temperature:
friendly_name: 'test temperatura'
unit_of_measurement: '°C'
value_template: "{{ state_attr('sensor.sonoff_1000e5ab8b_temperature', 'temperature') }}"
| float - 2) | ??
Widzisz jakie to proste. Co do korekty, powyższym wpisem utworzyłeś sobie encję
sensor.salon_temperature
korzystają ponownie z template korygujesz temperaturę
korekta_temperatury:
friendly_name: "Korekta temperatury"
value_template: "{{ (states('sensor.salon_temperature') | float -2 }}"
Zlituj się chcę iść spać a grzanie daje w kość w jaki sposób to wkleić do config?
udało się kilka prób i jest
sensor:
sensors:
salon_temperatura_kalibracja:
value_template: "{{ state_attr('sensor.sonoff_1000e5ab8b_temperature', 'temperature') | float -2 }}"
Dziękuję bardzo
Tyle że jest problem, bo tego entity z nowym skalibrowanym sensorem nie widzi w nod-red ;(
Zrestartuj nod-reda, wtedy zaczyta nowe encje albo wpisz ręcznie.
Ok działa tylko przez przypadek wyłączyłem encję z oryginalną tempereaturą, jak ją przywrócić ?Bo teraz pokazuje -2 i ogrzewanie cały czas jest włączone ;/
Ponieważ aby “dojść” do kalibracji Twój wpis konfiguracji powinien wyglądać tak:
sensor:
sensors:
salon_temperature:
value_template: "{{ state_attr('sensor.sonoff_1000e5ab8b_temperature', 'temperature') }}"
korekta_temperatury:
friendly_name: "Korekta temperatury"
value_template: "{{ (states('sensor.salon_temperature') | float -2 }}"
Wszystko działało, tylko w dasboard (przegląd) dałem edytuj chcąc zmienić wyświetlaną temperaturę i dałem wyłącz encję (tą z oryginalnym odczytem temperatury z sonoff) i teraz jej nigdzie nie widzę ;( co zrobić aby znowu była?
Konfiguracja/Rejestr encji - odnajdujesz właściwą i suwakiem włączasz encję.
Uff sytuacja uratowana Dziękuję jeszcze raz i Dobranoc