During handling of the above exception, another exception occurred:
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/zha/core/gateway.py”, line 152, in async_initialize
self.application_controller = await app_controller_cls.new(
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/zigpy/application.py”, line 69, in new
await app.startup(auto_form)
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/zigpy_znp/zigbee/application.py”, line 152, in startup
return await self._startup(
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/zigpy_znp/zigbee/application.py”, line 243, in _startup
await self._znp.request_callback_rsp(
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/zigpy_znp/api.py”, line 888, in request_callback_rsp
return await callback_rsp
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/async_timeout/init.py”, line 129, in aexit
self._do_exit(exc_type)
File “/usr/local/lib/python3.9/site-packages/async_timeout/init.py”, line 212, in _do_exit
raise asyncio.TimeoutError
asyncio.exceptions.TimeoutError
Usuwałem i instalowałem integracje ale nie pomogło.
Dużą masz sieć Zigbee?
W zanadrzu mam dość radykalne posunięcia, ale skończy się to ponownym parowaniem (najprawdopodobniej).
Przede wszystkim po usunięciu integracji ZHA powinieneś z katalogu config usunąć plik zigbee.db (lub lepiej np. przenieść na swój komputer przez sambę, bo może jednak się przyda? - wykorzystując plik utworzony wtedy, gdy wszystko działało można spróbować naprawy bez ponownego parowania, wrzucając go w ostatnim etapie na swoje miejsce i restartując hosta, ale najpierw trzeba zainstalować ponownie ZHA ręcznie i “na czysto”).
I dopiero na tym etapie możesz próbować ją reinstalować by stara konfiguracja nie bruździła.
Należałoby też stwierdzić jaka jest przyczyna tego “nagle przestało działać” - bo zazwyczaj to wcale nie jest “nagle”, tylko jest jakaś realna przyczyna - dla przykładu (akurat taką przypadłość jestem w stanie wygenerować na swoim sprzęcie, ale to jest dość typowy problem z urządzeniami USB): problemy się pojawiają tylko, gdy są podłączone 2 (lub więcej) urządzenia USB (ten problem nie występuje przy jednym urządzeniu USB) i występują one w losowy sposób tylko po restarcie hosta.
(W pewnych przypadkach szczególnych konfiguracji ten problem trzeba rozwiązywać inaczej, ale stick iTead’a przynajmniej taki w wersji CC2652P + CP2102N ma możliwość posiadania unikalnego “numeru seryjnego”, więc nie jest to szczególny przypadek, linki w treści dla użytkowników starych wersji, kiedy iTead jeszcze olewał unikalne identyfikatory).
Oto ten przykład (obrazki z menu Supervisora → hamburgermenu → Sprzęt)
i na koniec clou, czyli ścieżka do urządzenia w postaci “by_id” (którą to ścieżkę należy sobie skopiować z menu Sprzętu w menu Supervisora lub w dowolny inny sposób - można ją poznać i w terminalu…)
ostatnie słowa komentarza - pozostałe parametry trzeba wygrzebać z dokumentacji sticka (te na obrazku dla sticka “CC2652P Egony v4 Ebyte”)
sieć ma około 50 urządzeń. popołudniu będę walczył z tematem. i teraz pytanie: jeżeli okaże się, że muszę wszystkie urządzenia parować jeszcze raz to czy warto przed tym zaktualizować/ zmienić oprogramowanie sonoffa? W tej chwili jest takie z jakim wychodzi z fabryki.
Biorąc pod uwagę, że nie wiadomo czy się uda bez ponownego parowania, to w sumie od tego bym zaczął - teoretycznie aktualizacja firmware nie powinna powodować żadnych problemów z istniejącą siecią (w praktyce potwierdziłem to na podobnym koordynatorze).
PS Jak rozumiem zidentyfikowałeś problem związany z kilkoma urządzeniami USB i ich zmiennymi adresami? (jeśli on nie występuje, to wyżej opisane ruchy nie mają większego sensu).
walczylem wczoraj z tematem wedlug tego co napisales. Niestety nie pomoglo.
Zmiana portu USB nie zmienia sciezki dostepu do dongla.
W weekend bede probowal wrzucic nowe oprogranowanie, bo musze zorganizowac kompa z windowsem. Moze to pomoze, a jak nie to nie mam pojecia.
odinstalowalem ZHA i probowalem z cc2531 i wyskakuje ten sam blad.
Jeśli nie masz innych urządzeń portów szeregowych na USB, to podstawowa ścieżka (ttyUSB0) się nie zmienia nigdy (chyba, że używasz ścieżki w/g portu fizycznego - w takim formacie jest “przyspawana” do konkretnego gniazdka).
Ponieważ problem wydaje się być powiązany z brakiem zgłaszania się urządzenia, więc do rozważenia są jeszcze takie opcje
przejrzeć wszelkie ustawienia w BIOSie (czy nie ma włączonego usypiania portów USB, linux wprawdzie powinien to opanować, szczególnie, że NUC jest dość typową platformą, ale nie szkodzi zajrzeć)
użyć innego przedłużacza USB niż obecny (lub tymczasowo z niego zrezygnować, ewentualnie zrezygnować na stałe jeśli np. wyłączysz kartę WiFi, NUCe w wersjach z fabryczną obudową są stosunkowo dobrze ekranowane i przynajmniej na NUC6CAYH nie miałem nigdy problemów z interferencją/zakłóceniami RF2,4GHz)
Witam. Mam pytanie. Kupiłem sonoff 3.0 plus E. Podłączone mam przez ZHA 2 gniazdka. Po jakimś czasie nie idzie nimi sterować tak jak by nie było z nimi kontaktu połączenia. Czy ten dongl jakoś się rozłącza? Czy może być bezpośrednio wpięty w Malince, czy musi być na jakiejś odległości? Ogólnie nie podoba mi się to i szukam innego rozwiązania. Myślałem nad wymiana dongla i pójść może w matter. Z2m odpada bo mam skonfigurowana suple po mqtt. Może ktoś coś doradzi?
A co Ci sie nie podoba? Założę się, ze większość z nas na forum używa Zigbee i np. Z2M od kilku lat i wszystko działa poprawnie.
Sprawdzałeś dostępność urządzeń wspierających Matter? To raczej “przyszłość”, w mojej opinii, popularność za jakieś 2 lata. No chyba, że wgrasz do gniazdka Tasmotę i uruchomisz na tym eksperymentalne wsparcie dla Matter, to też jakiś pomysł.