Soundbar Samsung HW-Q800C - powiadomienia

Airplay2 jest w normalnych warunkach zgodny w dół z Airplay, ale w wykonaniu Samsunga (oraz ostatnio również w niektórych wypadkach Apple!!!) jest niezgodny w dół…
A odtwarzacze Airplay integrują się z MA i mogą być dostępne jako encje importowane z MA do HA.
No ale skoro się doczytałem, że Samsung ma akurat takiego kulawego Airplay2 niezgodnego z Airplay, to nie tędy droga.

Swoją drogą OP (wątkotwórca) powinien podać nam jakieś dane do specyfikacji technicznej online zgodnej z tym co ma w papierowej instrukcji (możliwe, że ten sam model adresowany na różne rynki ma różne możliwości - i np. niektóre są przycięte software’owo), albo foty z instrukcji.

Na to wygląda, bo Twój link to HW-Q800C/ZN a mój to HW-Q800C/EN

Heh z tego co widzę to w dodatku jeszcze Samsung składa to z części które mu do rąk wlecą chyba losowo :stuck_out_tongue_winking_eye: bo pod ta samą nazwą modelu są dwie kompletnie inne konstrukcje - jedna bazuje na Mediateku MT8532 a inna na NXP (dawniej Philips) i.MX 8M…

Przepraszam zaangażowanych za moją chwilową nieobecność - niespodziewana delegacja.
Z MA faktycznie za szybko się poddałem - postaram się jutro przysiąść do tematu.
Soundbar jest w wersji EN, Alexa na pewno obecna bo skonfigurowana i przemawia do mnie ciepłym głosem.

EDIT (na szybko): “The default port is 55001, but there is information on the net that some speakers is listening on port 56001.” - na obydwu portach FAIL.

iPhone znajduje belkę i można streamować muzykę.

Niestety w instrukcji nie znalazłem nic o Chromecast :frowning: Najwyraźniej któryś z opisów sklepowych/www wprowadził mnie w błąd.
Np. X-kom:

lub Neonet:

ten sam model to tak naprawdę różny sprzęt (nie wiem dlaczego ma rożne “flaki”, bo kryzys komponentów się dawno skończył, szczerze mówiąc nie spodziewałem się w koreańskiej konstrukcji kluczowych komponentów z ChRL, ale teraz takie czasy, że w tanim sprzęcie daje się byle co) i różny soft zależnie od regionu świata, nasz kraj jest traktowany mniej poważnie od Libanu czy Palestyny, gdzie ta funkcja jest.
(ale szkoda czasu na tłumaczenie jak się coś takiego produkuje)

W opisach ofert sklepów nie masz co szukać, mało kto wie co sprzedaje, czasem dane techniczne, które można znaleźć w sklepach są w ogóle oderwane od rzeczywistości (jakkolwiek tu najwyraźniej dystrybutor podał prawdę).

Tak samo jak i sprzedawcy, potrafią takie bzdury opowiadać że człowiekowi na chwilę półkule zamieniają się miejscami, (Diamentowy bęben w pralce ) :slight_smile: , Stwierdzenie sprzedawcy że jak nie będę czyścił pikseli w OLED ta jak coś się stanie z matrycą to odrzucą reklamacje bo technik to sprawdzi, (Czyszczenie odbywa się automatycznie)

Mówisz o wbudowanym Chromecast?

Wersja na polski rynek jednak nie ma, można wprawdzie sprawdzić wersję firmware i uaktualnić jeśli jest starsza niż w linku wyżej, ale na cud nie ma co liczyć… o tym, że bardziej wypasiona wersja jest na kraje Lewantu nie decyduje fakt, że tam jest Palestyna, czy Syria lecz raczej Arabia Saudyjska, Bahrajn czy ZEA (UAE).

W całej instrukcji nie występuje słowo “chromecast”, także pozamiatane.
Jest nauczka na przyszłość przy zakupach, choć chromecast nie był akurat wyznacznikiem przy zakupie tej belki. Miało grać Spotify bez udziału mojego telefonu i to robi. Poprzednia Yamaha grała tylko po BT, więc każde inne powiadomienie z telefonu słychac było w salonie.

Pozostaje więc “dogadać się” z Panią Alexą ale tu muszę wystawić HA na świat, poza sieć wewnętrzną. Do tej pory nie miałem tej potrzeby. Mam niemiłe doświadczenia wystawiając NASa na świat - próby logowania botów dziesiątki dziennie. Przy HA jest podobnie? Jak sobie z tym radzicie?

Jeszcze opcja np. z Nest Mini - czy faktycznie beż zewnętrznego IP nie będzie gadał TTSem?

Poszukaj na forum tagow zdalny-dostęp. Osobiście polecam tunel Zero Trust od cloudflared . Potrzebujesz jedynie własnej domeny. Tu polecam stabilne OVH za ok. 15 zł na rok.

Skoro jest tam Alexa, to czy próbowałeś jeszcze z integracją Alexa Media Player z HASC?
Nie mam nic amazonu żeby przetestować, ale może zobaczysz jednak ten soundbar jako media player… jak nie sprawdzałes to taj mu jeszcze szansę :wink:

Sprawdzałem - trzeba zewnętrzne IP lub Cloudflare. Pracuję nad tym drugim.

Alexa działa po NABU, co prawda nie mam Alexy w SB ale w samej Alexie można podpiąć BT.

Może, chociaż w wiki piszą:

Use your local URL (e.g. “http://192.168.0.123:8123/”) for initial proxy callback authentication.

Nie mam niestety Alexy żeby się tym pobawić

EDIT

Tak jeszcze patrzę na ten Twój zrzut ekranu z Music Assistant - nie masz tam nic - czy aby na pewno dodałeś odtwarzacze w konfiguracji MA? Bo widzę na zrzucie ekranu ze SmartThings że masz też jakiś TV samsunga, a też go nie widać (MA → Ustawienia → DODAJ DOSTAWCĘ PLAYER)

Natomiast nie widać żadnych odtwarzaczy:

Przebrnąłem przez cały proces. Nawet działa…ło przez jakieś 15 minut a teraz:

Zbyt narwany jestem? Coś jeszcze z DNSami robią czy coś?
Był dostęp i na PC i na dwóch telefonach poprzez dane komórkowe.

No nie widać, bo masz dodany Chromecast, którego nie masz, i Music Assistant który odtworzy coś w aktualnej przeglądarce (Support for playing to the Music Assistant Web Interface). @szopen już pisał żebyś dodał Home Assistant MediaPlayers, no i oczywiście Airplay…

Cloudflared to osobny temat, (jak działało to DNS’y przestawiłeś na dobre i tunel uruchomiłeś) może dodatek się wyłączył (sprawdź w panelu cloudflare status tunelu), może przekierowanie w Public hostnames masz źle ustawione (Service type musi być HTTP)… nie mieszajmy jednego z drugim w tym samym wątku.

Faktycznie - mój błąd.
Widoczny jest tylko TV:

Airplay też dodałeś?

Tak:

Aczkolwiek tu w konfiguracji nie ma nic szczególnego:

No to w takim razie pewnie niezbyt kompatybilny ten Airplay (oczywiście zakładam że dla pewności soundbar był włączony i źródło ustawione na Airplay…)

Zainstalowałem z ciekawości ten dodatek Alexa Media Player i podałem tylko maila, hasło i adres lokalny HA

No i coś tam bez tego publicznego IP się wydarzyło:

To też przeszedłeś? Bo zastanawiam się czy aby na pewno ten publiczny adres jest Ci potrzebny…

Przeszedłem.
Kieruje do strony Amazonu, autoryzacja itd a kończy się na:
image
W sieci problem opisywany jako brak zewnętrznego IP