Raczej błąd serwera amazonu, dobre tam adresy wpisujesz?
Ja tez nie mam publicznego IP, wyłączyłem tunel żeby nie było że coś się gdzieś przedostało, a przechodzę ten etap bez problemu i tworzą mi się 2 urządzenia…
Na moje oko to w ten sposób nie zautoryzujesz, bo przeglądarka nie jest połączona w sesji ssl - wejdź do HA przez tunel cloudflared (a nie o adresie IP w LAN).
A wracając do tematu dostawców odtwarzaczy w MA, to niektóre wymagają zaawansowanych ustawień (pokazywałem wyżej).
Ciekawe dlaczego przechodzisz na taki adres jak teraz widać w pasku…
Na pewno dobry dodatek konfigurujesz?
Na pewno
Po wpisaniu poświadczeń przenosi mnie na stronę Amazona celem autoryzacji - nie mam od razu odpowiedzi jak u Ciebie, że są dostępne urządzenia:
…a potem całość się wysypuje z błędem, który przytaczałem powyżej.
Możliwe, nie mam aleksy, więc nawet nie próbowałem, jakkolwiek niektóre usługi do autoryzacji wymagają połączenia się z HA od zewnątrz, sądziłem że tu jest to samo.
Tak, przenosi na stronę amazona, wpisuję poświadczenia i wracam do HA, pokazuje się informacja “konfiguruję następny krok…” i po chwili kończy tymi urządzeniami.
Też robię to z sieci lokalnej, nawet jak pisałem wyłączyłem tunel dla pewności.
Może masz jakiś większy problem z konfiguracją gdzieś samego HA…
EDIT:
Jest na githubie wątek: http://192.168.1.55:8123/auth/alexamedia/proxy/verify 500 Internal Server Error Server got itself in trouble #2133
I’ve not tested this yet but, I saw somewhere that the underlying library will now only work with 2FA . As such it’s impossible to log-in without 2FA on the account.
Phil —— Thanks for the tip. You are 100% correct. As soon as I enabled 2FA on the account, I was able to load the Alexa app. Thanks!
Masz włączone 2FA na tym koncie?
Może pomogło by dodanie na koncie 2 aplikacji uwierzytelniającej i przepisanie klucza do pola “Wbudowana aplikacja kluczy…” wygeneruje kod potwierdzający i będzie z niej korzystał (może jest problem jak nie ma jak skorzystać z tego 2FA bezpośrednio).
W logu pewnie masz:
Alexa API returned an unexpected response while getting connected devices.
Albo może nie ten region (użyłeś pewnie amazon.com, może trzeba amazon.pl czy inny, tak jak zakładałeś konto), a może coś się zmieniło w API i ta integracja nie działa (choć widzę że aktualizacja była 4dni temu)…
Więcej pomysłów nie mam i dalej już chyba nie pomogę, nie mam żadnych takich urządzeń żeby dalej się w to zagłębiać.
Będę kombinował dalej.
Dziękuję Ci serdecznie za pomoc.
Nie ma problemu. Jak Ci się uda pójść dalej to napisz, może komuś się przyda.
Powodzenia.
Zapewne, ale mimo wszystko z jakiegoś powodu w FAQ jest
All my media_players are ‘unavailable’ and the component doesn’t work.
Ensure your Alexa domain is appropriate for your region. For example, if you’re in Germany, you need to be using
amazon.deand notamazon.com. If you’re logged into the wrong domain, none of the devices will show up as available.The component will only work with Alexa devices that are available.
więc spróbować nie zaszkodzi.
Dokładnie tak jest nie ma znaczenia gdzie jesteś, całość jest przypisana do maila, wcześniej nie był wymagany 2FA teraz musi to być włączone. Z tego co pamiętam to powinno wyskoczyć okno popup podczas autoryzacji.
A skąd wniosek że ten cytat dotyczy 2FA skoro pisałem to już po tym jak @Crayou już 2FA włączył, tylko ma dalej problem niedostępnymi urządzeniami, co widać na załączonych przez niego obrazkach?
Haha, nie wiem, chyba coś przeoczyłem. W kubeł moje posty.
Moja teoria jest taka że to Amazon leci w kulki, jeżeli masz stare konto to Alexa działa, jeżeli zakładasz nowe to już tak wcale nie musi być. Czyżby widzieli jakąś konkurencję w HA? Nowy sprzęt z AI nie schodzi?
.
Kombinowałem z amazon.de, .com, co.uk - nic. Przy .pl wywala po prostu “Błąd” - ale błąd czego to się nie dowiesz.
2FA włączone i to pozwoliło pójść krok do przodu.
Ogarnąłem również klucz do wpisania tutaj:
Ale jak się domyślacie niewiele to dało.
Dzięki za polecenie - zrobione, mogę porzucić dotychczasowy VPN. Tylko apka na telefonie żony raz chce się łączyć, raz nie, choć częściej nie. A konfiguracja niby taka sama jak u mnie.
Natomiast Cloudflare nie pomógł w niczym ws Alexy.
A sprawdzałeś na Nabu Casa?
Jeszcze nie ale faktycznie można na miesiąc włączyć triala.