Czy po aktualizacji HA do wersji 5.13 też Wam przestał działać SpeedTest? Reinstalowałem, ale dalej jest to samo
Zrobiłem też aktualizację supervisora i chyba nie było wcześniej w integracjach Home Assistant Supervisor, ale tu nie jestem pewien.
Czy po aktualizacji HA do wersji 5.13 też Wam przestał działać SpeedTest? Reinstalowałem, ale dalej jest to samo
Zrobiłem też aktualizację supervisora i chyba nie było wcześniej w integracjach Home Assistant Supervisor, ale tu nie jestem pewien.
To chyba nie po OSie tylko po aktualizacji do core-2021.4.0. Ja musiałem wracać. Dużo integracji przestało działać: Pi-Hole, SpeedTest, Spotify i najbardziej problematyczna, której nie potrafiłem uruchomić - Miio (przestały działać nawilżacze, odkurzacz itp. Ktoś też tak miał ?
Powiem tak: nikt “normalny” (nie obrażając nikogo), kto nie chce problemów nie robi aktualizacji do wersji z koncówką “0”. Stosuje tę zasadę od kilkunastu lat do wszystkich systemów i uwierz mi, brak tego pośpiechu naprawdę pozwolił mi zaoszczędzić spory kawałek życia .
Robiąc migawki w Proxmoxie nie ma problemu aby się odtworzyć dlatego większego ryzyka nie ma. A wracając to tematu SpeedTest faktycznie przestaje działać po OS 5.13. Podniosłem tylko to i wszystko wygląda ok poza SpeedTestem.
Tak też myślałem, że to OS. Muszę poczekać, bo po snapshocie sporo zmian było
Faktycznie, integracja ze Spotify leży
EDIT: Spotify po reinstalacji działa
Mam tylko oczyszczacz powietrza korzystający z integracji Miio, ale dał się ponownie skonfigurować w GUI (a w configuration.yaml zakomentowałem) drugim problemem była całkowita zmiana nazwy encji, więc musiałem poprawić sobie konfiguracje w paru innych miejscach (korzystam z jego atrybutów).
Reszta pewnie “wyjdzie w praniu” a speedtesta akurat przestałem używać po dogłębnym przetestowaniu zdalnego łącza dość dawno (skoda mi danych pakietowych bo to LTE, swoją drogą wszystkie moje instalacje są na łączach GSM więc oszczędzam dane).
@mstefanowicz @pawelwaz
Nie mam teraz czasu na testy i eksperymenty, ale generalnie wersję systemu można cofnąć z konsoli
ha os update --version 5.12
PS czytałem breaking changes przed update, więc nie byłem jakoś specjalnie zaskoczony sytuacją z Miio
i popieram @macek - jeśli z jakiegoś powodu nie ma ciśnienia na update też radzę poczekać do wersji z poprawkami - ja miałem “ciśnienie”, bo ciekaw byłem serwerów statystyk, ale padły po 9 godzinach pracy…
Ja mam oczyszczacz, który jeszcze nie jest wpierany - 3C więc i tak nie działa. Najbardziej bolą mnie nawilżacze. Też komentowałem ich konfigurację i próbowałem dodać tę “nową” z poziomu integracji jednak mogłem. Dostawałem okno w stylu “nie można załadować integracji” więc został tylko powrót do poprzedniej wersji.
I to się nazywa świadomy użytkownik, zanim zrobi update najpierw przeczyta co i jak, brawo TY
U mnie też po aktualizacji OS wysypał się SpeedTest.
U mnie po aktualizacji OS, SpeedTest dalej działa, nie aktualizowałem core. Jednak na innej instalacji aktualizowałem OS i core - SpeedTest się wysypał, po powrocie do core-2021.3.4 sytuacja się nie zmieniła.
Po aktualizacji Core do wersji 2021.04.1, działa SpeedTest
Szybko się chłopaki ogarnęli z fixem
Dawno nie używałem i niestety, ale wersja GUI niespecjalnie mi odpowiada - w przeciwieństwie do dawniejszej konfiguracji YAML (która obecnie nie działa) nie da się wybrać serwera, który uważam za najbardziej miarodajny z mojego punktu widzenia, bo po prostu ani automat go nie wybiera, ani nie jest dostępny na liście, za to mam sporo serwerów niemieckich i czeskich, a polskich jak na lekarstwo…
SpeedTest działa ale integracja Miio nadal nie. Nie mogę jej w ogóle dodać bo dostaje taki błąd:
Ktoś tez tak ma ?
u mnie Miio dodałem, ale wentylator z oczyszacza zmienił nazwę na zhimi.airpurifier.mc1
, a reszta encji wypadła (temp, wilgotnośc itd), czekam cierpliwie na kolejną wersję
Nie, ale spróbuj wyczyścić cache przeglądarki (albo użyj takiej w której nie otwierałeś nigdy GUI tego HA).
Raczej się nie doczekasz powrotu starej nazwy, tak swoją drogą on nigdy nie miał dodatkowych encji, a wszystkie atrybuty są na swoim miejscu (tylko nazwę encji trzeba podmienić w konfiguracjach).
oj nie zgodzę się, u mnie były normalne encje, jak poniżej, aczkolwiek co do atrybutów to masz rację, więc trzeba będzie zrobić encje
A wiesz jak się oryginalnie te encje nazywały? (to bym poszukał w historii), bo “sypialnia temp” to też mam i to akurat kiedyś wysupłaną właśnie z oczyszczacza, ale przez template, stąd pamiętam, że nie miałem takiej encji, bo musiałem korzystać z atrybutów, a oczyszczacze mamy akurat identyczne. (Air Purifier 2 (mini) = zhimi.airpurifier.m1).
Edit: jednak nie mamy identycznych - przeoczyłem literkę c… czyli masz “2S”, a ja “2 mini”…
Czyli powyższe nieaktualne, bo inny model to mogłeś mieć inaczej.
Pozostaje pytanie w którą stronę pójdzie ujednolicenie obsługi różnych modeli - dostanę nowe encje, których nigdy nie miałem (chociaż w sumie i tak mogę wywalić template, bo się dorobiłem samodzielnych czujników już chyba w każdym pokoju), czy po prostu encje dublujące istniejące atrybuty pójdą w zapomnienie.
U mnie po instalacji wersji core-2021.4.3 nadal problem z dodaniem integracji Miio:
W logach cora mam:
2021-04-10 16:28:30 ERROR (MainThread) [homeassistant.config_entries] Error occurred loading configuration flow for integration xiaomi_miio: No module named ‘miio.gateway.gateway’; ‘miio.gateway’ is not a package
2021-04-10 16:28:30 ERROR (MainThread) [homeassistant] Error doing job: Task exception was never retrieved
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/config_entries.py”, line 573, in async_create_flow
integration.get_platform(“config_flow”)
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/loader.py”, line 485, in get_platform
cache[full_name] = self._import_platform(platform_name)
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/loader.py”, line 490, in _import_platform
return importlib.import_module(f"{self.pkg_path}.{platform_name}")
File “/usr/local/lib/python3.8/importlib/init.py”, line 127, in import_module
return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
File “”, line 1014, in _gcd_import
File “”, line 991, in _find_and_load
File “”, line 961, in _find_and_load_unlocked
File “”, line 219, in _call_with_frames_removed
File “”, line 1014, in _gcd_import
File “”, line 991, in _find_and_load
File “”, line 975, in _find_and_load_unlocked
File “”, line 671, in _load_unlocked
File “”, line 783, in exec_module
File “”, line 219, in _call_with_frames_removed
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/xiaomi_miio/init.py”, line 5, in
from miio.gateway.gateway import GatewayException
ModuleNotFoundError: No module named ‘miio.gateway.gateway’; ‘miio.gateway’ is not a package
During handling of the above exception, another exception occurred:
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/data_entry_flow.py”, line 120, in async_init
flow = await self.async_create_flow(handler, context=context, data=data)
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/config_entries.py”, line 580, in async_create_flow
raise data_entry_flow.UnknownHandler
homeassistant.data_entry_flow.UnknownHandler
Ktoś jest w stanie pomóc ?