Właśnie wprowadziłem nowe rozwiązania czytnika Magic Reader:
– wersja ETHERNET. Zasilanie 5V (złącze USB-C).
– wersja ETHERNET POE (+ alternatywne zasilanie z micro USB)
W ofercie nadal najnowsza wersja czytnika Magic Reader, z komunikacją bezprzewodową WIFI.
Zasada działania obu urządzeń (poza formą komunikacji), jest taka sama. Odczytuje telegramy radiowe WMBUS na częstotliwości 868MHz (posiadam również wersję radia na 433MHz). Czytniki posiadają wbudowaną antenę fabryczną, ale w przypadku konieczności zwiększenia zasięgu radia, jest możliwość podłączenia zewnętrznej anteny na złączu SMA. Urządzenia w dedykowanych obudowach (do wybory kolor czarny lub biały).
Urządzenia uruchomione i przetestowane. Skonfigurowane w taki sposób, aby same dodały się do ESPHome (funkcja ADOPT), po połączeniu z siecią WIFI lub wpięciu do sieci ETHERNET.
Słabo szukasz, znalazłem po wpisaniu kluczowego słowa (zgadnij jakiego!) w wyszukiwarkę tego portalu ogłoszeniowego.
Hint: ogłoszenie z Gliwic, ale właściwie i tak nic innego sensownego nie znajduje po wpisaniu “CC1101”…
Bylo w tresci ogłoszenia wmbus, ale olx utrudnia życie. Żeby sprzedac z wysyłką olx, to musze wystawiać za kazdym razem nowe, calkowicie inne ogłoszenie…
Najlepiej piszcie tutaj. Wkrotce będzie dostępne więcej
OFF TOPIC
Piszę to jako przeciętny użytkownik ESPHome, nie jako wyjadacz i programista, bo kimś takim nie jestem.
Pinów to i owszem, sam byłem zajarany ich ilością i się na to rzuciłem nie wgłębiając się w specyfikację (akurat mam płytkę Waveshare ESP32-S2-Pico z pinoutem w miarę zgodnym z RPi pico, więc wyprowadzonych GPIO jest istotnie od groma).
Obliczeniowo S2 “zjada na śniadanie” ESP8266 (dla którego jest chyba współczesnym zastępcą), ale jest przecież słabszy od zwykłego ESP32 (z powodu jednordzeniowego procka, jest też dość mocno okrojony - nie ma BT, ani wsparcia Ethernetu, więc z bardzo obiecującej konstrukcji stał się czymś co mi zalega szufladę - nie umiem znaleźć dla niego sensownego zastosowania…).
Jakkolwiek muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o cenę twojego gotowca, to “miecie pytą” no muszę powiedzieć - profeska z tym PCB.
U mnie prywatnie to tylko ESP32 w domu pracuje - ale to z jednego powodu - Ethernet i to PoE.
No dobra, może nie do końca, bo jeden prototyp bez Ethernetu właśnie przechodzi testy (ale to też ESP32, bo potrzebuję zliczać impulsy w “głębokim uśpieniu” i zasilać go z baterii + BLE raportowanie jako BTHome).
Ale jak ktoś mie ma możliwości poprowadzenia skrętki i go tylko WiFi (albo serial) zadowala, to te S2 są tak samo małe jak D1 a jarają ilością pinów
Oprócz tego są i inni - najprościej poszukać nazw handlowych w dokumentacji
A na koniec dorzucę jeszcze takiego “gotowca” GL.inet S10 - ten ma PoE i stosunkowo ładną obudowę w komplecie (konstrukcja sprzedawana jako bramka Bluetooth, inne zastosowania ma mocno ograniczone, więc na 100% nie do tego projektu, bo wyprowadzono pola lutownicze tylko kilku GPIO - więc można sobie wykorzystać tylko GPIO0, UART0 i np. I2C)