W jaki sosób odebrać dane wmbus z licznika energii?

Witam.
Czy istnieje jakiś tutorial uruchomienia takiego urządzenia dla osoby która nigdy się tym nie zajmowała ?. Mam dostęp do M-Bus Licznika GAMA 150 i szukam jakiejś pomocy odnośnie uruchomienia odczytu i monitorowania licznika.
Byłbym wdzięczny za pomoc

Siema.
Ja dołączam po zakupie instrukcję uruchomienia do swoich urządzeń. Generalnie czytnik jest tak skonfigurowany, że do ESPHome dodaje się sam. Wystarczy wpisać dane swojej sieci i liczniki.

Ok tylko jestem osobą która nie wie gdzie wpisać i jak wiec nie jest to dla mnie takie proste.

Generalnie instrukcja jest dość szczegółowa, ale jakąś podstawową wiedzę z zakresu ESPHome trzeba mieć, bo tam nawet spacja w złym miejscu nie pozwoli kodu skompilować…

Jeśli masz dostęp do (przewodowego) mbus to nie jest to sprzęt, który potrzebujesz…
to jest odbiornik wmbus (czyli do bezprzewodowego mbus)

Żle napisałem. Mam do bezprzewodowego m-bus

OK krok w dobrą stronę.

To jeszcze ze 3 pytania

1. jak sobie radzisz z Home Assistantem? (nie wiemy skąd tu trafiłeś, ale własny HA jest jednym z warunków koniecznych, więc zakładam, że oczywiście go posiadasz)
  2. czy dysponujesz kluczem szyfrowania dostarczonym przez dostawcę prądu (czyli właściciela licznika)?
  3. trzecie pytanie na razie odpuszczam, bo właściwe wszystko zależy od odpowiedzi na te 2

Zacznij może od przeczytania tego wątku, on sporo może uświadomić

HA nie posiadam
Klucz dostałem od pge

Jutro poczytam, dzieki za info

To chyba wyczerpuje temat:)

Skoro nie masz HA to czy masz jakikolwiek inny system inteligentnego domu, z którym potencjalnie mógłbyś zintegrować ten lub podobny odbiornik?

Bo to nie jest urządzenie autonomiczne.

Ale może być - tak jakby:)
Sprzedawałem już ten czytniki osobom niemającym żadnego systemu automatyki (oczywiście z pełną konfiguracją po mojej stronie). Interesował ich odczyt przez www w sieci lokalnej, więc web serwer dobrze się sprawdził.

Nie widzę sensu, ale jeśli faktycznie jest zainteresowanie “zdalnym wyświetlaczem” to dość prosto można dołożyć wyświetlacz LCD zgodny z HD44780 (i wymaga on niemal zerowych zasobów do obsługi).

mnie interesuje odczyt danych w najprostszy możliwy sposób a widzę że wcale to nie takie proste. Powinny być jakieś aplikacje na android do prostego odczytu i z głowy.

Takie rzeczy załatwi Ci własny licznik. Na przykład Supla czy Shelly ale rozwiązań gdzie są takie możliwości jest więcej. A energetyka w Polsce mentalnie tkwi jeszcze w innej epoce. O czym piszą na tym forum, którzy walczą z OSD o swoje prawa.

Są strony i aplikacje operatorów gdzie można (ze zwłoką) zobaczyć aktualny odczyt licznika. W moim przypadku to np. “Mój Licznik” od Energa. No ale to jedyny operator w Polsce, który ma już 100% liczników przystosowanych do zdalnego odczytu.

Ze zwłoką = nieaktualny :rofl:
jakkolwiek ten system był tak projektowany i nie ma w tym nic dziwnego.

@Levis
Jeśli rynek się rozwinie (polscy operatorzy coś bąkają o 2031 roku), to zapewne pojawi się w sprzedaży sprzęt o którym marzysz, odczyt wmbus ze smartfona jest niemożliwy bez odpowiedniego sprzętu (stacjonarnej bramki-odbiornika).

na wideo masz przykład centralki ID Trust ICS-2000 znanej też jako Octopus z wcześniejszego systemu KlikAanKlikUit (znanego jako KAKU), a dziś już totalnie przestarzałej - to model z 2015-2016 roku, która jest wyposażona w port P1 przeznaczony do odczytu kompatybilnych liczników, tyle, że polscy operatorzy, którzy montują liczniki z tym portem uniemożliwiają odbiorcom jego wykorzystanie…) cena takiej centralki w czasie, gdy była w sprzedaży to okolice 1000zł (w przeliczeniu, bo to produkt głównie na holenderski rynek)

w tych pieniądzach możesz sobie zbudować całkiem wypasioną instalację Home Assistant wraz z odbiornikiem wmbus (choćby takim jak z tego ogłoszenia, nie wiem jak OP @Mariusz_Woszczyński wycenia obecnie sprzęt, ale HA można zbudować w kosztach poniżej 500zł, ba dla niekumatych jest gotowa centralka HA green nie zmienia to faktu, że i tak musisz mieć jakiś odbiornik wmbus), a całościowo będziesz miał dostęp do wszystkiego za pośrednictwem darmowej aplikacji HA companion

Swoją drogą tego rodzaju dyskusję to proponuję wydzielić do całkiem osobnego wątku.