Stacja pogody Bresser 5 in 1

Skorzystaj z Utility Meter:

Przetestowałem chyba trzy różne sposoby wyliczenia opadów. Najlepiej u mnie sprawdza się sql sensor.
Wygląda on następująco:
SELECT * FROM homeassistant.states
WHERE entity_id = ‘sensor.stacja_deszcz’
AND last_updated < CURRENT_TIMESTAMP - INTERVAL 1 hour
ORDER BY last_updated DESC
LIMIT 1;
Możesz dowolnie poeksperymentować z przedziałem czasowym.

wczoraj w końcu była chwila żeby zintegrować stację z HA.
Dzięki za wpis - dzięki niemu było zdecydowanie łatwiej!

Podzieliłbyś się jeszcze jak wyliczasz temperaturę odczuwalną?

Proszę bardzo:

Nowy format:

- name: "Temperatuta odczuwalna"
      unit_of_measurement: "°C"
      state: "{{ (13.12 + ((states('sensor.stacja_temperatura'))| float(0) * 0.6215) - (11.37 * ((states('sensor.predkosc_wiatru_km_h'))| float(0) ** 0.16)) + (0.3965 * (states('sensor.stacja_temperatura') | float(0)) * (states('sensor.predkosc_wiatru_km_h'))| float(0) ** 0.16)) | round(1) }}"
      icon: mdi:thermometer

Stary format:

temperatuta_odczuwalna:
  friendly_name: "Temperatuta odczuwalna"
  unit_of_measurement: '°C'
  value_template: "{{ (13.12 + ((states('sensor.stacja_temperatura'))| float(0) * 0.6215) - (11.37 * ((states('sensor.predkosc_wiatru_km_h'))| float(0) ** 0.16)) + (0.3965 * (states('sensor.stacja_temperatura') | float(0)) * (states('sensor.predkosc_wiatru_km_h'))| float(0) ** 0.16)) | round(1) }}"
  icon_template: mdi:thermometer
1 polubienie

Witam, posiadam stację pogodową Eurochron RC PRO Stacja pogodowa radiowa Eurochron RC Pro | Zamów w Conrad.pl

Jest jakaś szansa, że dokupując RTL będzie można uzyskać z niej dane?

Pracuje na 868MHz, oraz jest podobna do bressera z tego wątku.

Podejrzewam, że jest identyczna (przynajmniej pod względem elektroniki nadajnika), model Bresser z tego wątku jest produkowany przez CCL, który produkuje white-label do obrandowania przez dystrybutorów
https://cclel.com/our-collection/wifi-weather-station/

No ja stawiam na szansę rzędu 99%.

Czujnik to dokładnie to samo co bresser, odczytasz bez problemu dane z tego wątku.

Jakiś RTL polecacie? Czy wystarczy jakiś najtańszy?

Dziękuję za informacje. Bardzo mnie to zmotywowało.

Wyżej wkleiłem link do tunera z którego korzystam. Zresztą na takim samym odczytuje dane z wmbusmeters.

1 polubienie

Właściwie jedyne wymaganie to chipset Realtek RTL2832U - to w przypadku zwykłego tunera dvb-t, bo tunery tv bywają też na innych chipsetach, natomiast konstrukcje dedykowane RTL-SDR oczywiście zawsze są OK.
Popatrz też w drugim wątku na zbliżone tematy:

1 polubienie

Ok, nabyłem 2gi dongle i teraz jest wykrywany, pytanko - czy u was automatycznie wykrywa i dodaje sensor znalezionych sprzętów?
Ja mam takie coś w debugu w auto discovery:

INFO:root:Published LaCrosse-TX141Bv3/1/189: time, channel, battery_ok, temperature_C
INFO:root:Skipped LaCrosse-TX141Bv3/1/189: test
DEBUG:paho.mqtt.client:Received PUBLISH (d0, q0, r0, m0), 'rtl_433/9b13b3f4-rtl433/events', ...  (127 bytes)
DEBUG:root:MQTT message: "{\"time\":\"2022-09-20 18:50:42\",\"model\":\"LaCrosse-TX141Bv3\",\"id\":189,\"channel\":1,\"battery_ok\":1,\"temperature_C\":10.8,\"test\":\"No\"}"
DEBUG:root:Discovery timeout in the future for: homeassistant/sensor/LaCrosse-TX141Bv3-1-189/LaCrosse-TX141Bv3-1-189-UTC/config
DEBUG:root:Discovery timeout in the future for: homeassistant/device_automation/LaCrosse-TX141Bv3-1-189/LaCrosse-TX141Bv3-1-189-CH/config
DEBUG:root:Discovery timeout in the future for: homeassistant/sensor/LaCrosse-TX141Bv3-1-189/LaCrosse-TX141Bv3-1-189-B/config
DEBUG:root:Discovery timeout in the future for: homeassistant/sensor/LaCrosse-TX141Bv3-1-189/LaCrosse-TX141Bv3-1-189-T/config

I nie mam nigdzie żadnego sensora z urządzenia mimo że widać że dane z sensora wpadają ;(

Tutaj masz wszystkie dane aby stworzyć sensor/sensory.

Musisz je sobie dopisać w HA za pomocą:

O w końcu załapało samo, przez MQTT Discovery ;]
Dzięki za wskazówki mimo wszystko ;].

Jeśli użyjesz 2 dodatki równocześnie tj. rtl_433 i rtl_433 MQTT Auto Discovery to się samo powykrywa.
Gdy już będziesz miał wszystko co potrzebujesz to wyłącz rtl_433 MQTT Auto Discovery, w przeciwnym razie instalacja nałapie wszelkie śmieci które są w eterze i podpasują pod jakikolwiek uruchomiony dekoder (domyślnie są włączone niemal wszystkie istniejące).

Tak, miałem od początku zainstalowany ten dodatek, i log który dałem wyżej jest właśnie z niego. Początkowo nie widziałem encji, dopiero po napisaniu tutaj się pojawiła :stuck_out_tongue:

Dzięki!
Przy okazji znalazłem integrację, która wyliczana różne pogodowe wskaźniki:

3 polubienia

Cześć
Podpowiedz mi co może być przyczyną odnośnie przeliczeń temp. odczuwalnej.
Wszystko przelicza tak jak należ jednak zaczyna głupoty pokazywać gdy wiatr jest 0, potrafi wtedy powiedzieć że temp odczuwalna to 28st podczas gdy na zewnątrz jest 12st.

I kolejne pytanko jak mogę wyciągnąć Ciśnienie atmosferyczne z tego bressera?

Model/wzór na postawie którego oblicza się temperaturę odczuwalną zakłada, że prędkość wiatru jest większa od zera (bo tylko wtedy można mówić o temperaturze odczuwalnej). Osobiście mi to nie przeszkadza ale możesz napisać/rozszerzyć ten szablon o warunek, że gdy prędkość wiatru wynosi zero temperatura odczuwalna jest równa temperaturze zmierzonej (w ten sposób jest to zrobione na wyświetlaczu stacji).
Poniżej model na postawie którego napisałem szablon (model 1):

Nie wyciągniesz ponieważ ciśnienie wyświetlane na stacji nie jest ciśnieniem zmierzonym tylko obliczonym (masz to opisane na 10 i 11 stronie instrukcji obsługi).

To nie do końca tak wygląda, po prostu czujnik ciśnienia (barometr) jest umieszczony bezpośrednio w odbiorniku (więc nie ma jak podsłuchać transmisji, bo czujnik nie jest w nadajniku), mierzone jest ciśnienie rzeczywiste.

Przeliczana jest tylko wartość ciśnienia znormalizowanego, wzór na to

można też w uproszczeniu przyjąć liniowy przelicznik (11,3 hPa/100m) który jest wystarczająco dokładny do wysokości około 1km n.p.m.

Wyświetlacz stacji do przeliczenia używa jeszcze innego liniowego przelicznika, po prostu offsetu, więc by wskazania były prawidłowe trzeba wprowadzić korektę.

Stacje pogodowe z odbiornikiem w wersji WiFi mają przeważnie możliwość integracji z jakimś serwisem pogodowym czasem kilkoma, ale zwykle to wunderground (i w takim wypadku mamy możliwość odczytu również danych raportowanych przez odbiornik, w tym ciśnienia- za pomocą integracji z WU - wysyłając do nich dane można uzyskać klucz api, w przypadku niektórych innych serwisów pozostaje np. scrape lub metoda “podsłuchania” transmisji WiFi).