Testując rtl_433 przy okazji zabawy z licznikami odkryłem że ktoś w okolicy ma taką stację.
Niestety chyba nie da się odczytywać dwóch częstotliwości w jednym configu 868M i 868.95M
A podzielisz się kodem kart? Mam swoją pogodynkę Netatmo szukałem wcześniej jak dodać różę wiatru i nie znalazłem dodatku.
Teoretycznie można ( poprzez wpis do pliku conf ) albo dajesz poprzez crona - czyli uruchamiasz na przemian dwa różne konfigi - jeśli Ci nie zależy na odczycie ciągłym.
Spróbuj uruchomić: rtl_433 -f 868M -f 868.95M -H 60
będzie przełączał częstotliwości co 60 sek.
W tej metodzie brakuje odczytu czujników ze stacji bazowej.
Ja przekierowałem na routerze raport do WU i mam pełne dane przez NR->MQTT.
Warunkiem jest posiadanie routera na, którym można dodać regułę przekierowania.
Mechanizm opisany w
Czujnik (ten widoczny na zdjęciu) jest taki sam dla wszystkich modeli. Różnica (w cenie) polega na stacji bazowej która jest dołączana do zestawu.
Ja posiadam zestaw/model o numerze 7002512.
Zamontowane nam na wysokości 4 piętra metr od balkonu.
@pawelbab
Z cała pewnością nie będzie łatwo, bo stacja pracuje na paśmie “subGHz” konkretniej okolice 868MHz, sprawdź czy dokładnie ten model jest obsługiwany w jakimkolwiek projekcie open-source.
To jest tak: de facto nie ma żadnych ustalonych standardów takiej transmisji (jedyny warunek, aby można było to legalnie sprzedać, to wykorzystanie jakiegoś z pasm niechronionych i trzymania się założeń panujących w danym paśmie - aby nie zakłócać innego sprzętu - z tym ostatnim nie ma akurat problemu, bo przeważnie bezprzewodowe sondy są zasilane bateryjnie, więc muszą być energooszczędne co dość skutecznie implikuje “cichą i nieprzeszkadzającą” transmisję) - każdy producent “tylko sobie rzepkę skrobie” (i to do tego stopnia, że różne modele korzystają z różnych protokołów, bo de facto to przeważnie rebrandowane lub tworzone na zamówienie “chińczyki” i o ile się nie mylę ten problem dotyczy też niegdyś(?) niemieckiej marki Bresser), wiesz - akurat nie pamiętam kto z użytkowników forum jaką ma stację pogodową - jeśli planujesz ten sam model co @rafkan, to o ile zastosujesz rozwiązanie identyczne z tym co On używa, to zapewne się uda.
Transmitery mają “klocki”, a w stacji jest odbiornik (często jest to transmisja jednokierunkowa), natomiast jedną z dróg integracji jest podsłuchanie ich transmisji (o ile już ktoś rozpracował dany protokół, bo w przeciwnym razie zostajesz skazany na własne umiejętności).
W takim wypadku jako odbiornik wystarcza zwykle tuner dvb-t na USB (wykorzystujemy w ten sposób zwykle tunery na chipsetach Realteka, po prostu w charakterze odbiorników SDR).
Jest jeszcze druga droga - wykorzystanie oficjalnie dostępnego API (o ile dany model ma takie możliwości aby przesyłać dane do internetu i masz stosowne umiejętności lub istnieje gotowa integracja).
I kolejna - czasem można po prostu bezczelnie podsłuchać transmisję do chmury producenta (z tego co kojarzę, to ktoś z użytkowników i z takiej metody korzysta).
I następna - jeśli stacja ma klocki “przewodowe” a nikt dotąd nie ogarnął jak przejąć wskazania, to od biedy można zaprojektować własną prostą elektronikę DIY i samodzielnie przejąc wskazania fizycznych czujników (jest do tego świetny projekt ESPHome, który ogarnia sporą ilość typowych czujników stosowanych w typowych stacjach pogodowych, ale można użyć też innych projektów wykorzystywanych w DIY np. Tasmota), w pewnych przypadkach może być konieczne pozbycie się znacznej części fabrycznej elektroniki.
I jeszcze jedna - olewamy samą stację i kupujemy tylko same “klocki” czujników (integracja jak w którymś poprzednim punkcie, tylko do wyskalowania może się przydać jeszcze jedna stacja…)
W sumie @szopen już wyczerpał temat. Można jeszcze kupić stację na 433Mhz i odczytywać to przy pomocy RFLinka - który obsługuje dużą większość czujników pogodowych.
Lub stację z IPObserwer (taki mostek RF-> Lan) taki jak w linku.
Producent nie ważny, bo w środku to cały czas ten sam chinczyk.
Jeśli chcesz “czywać” dane ze stacji za pomocą rtl_433 to sprawdź sobie którą ze stacji w/w program obsługuje. Na liście jest ponad dwieście urządzeń na pewno wybierzesz coś dla Siebie.
Ja korzystam z tego:
61,37 zł 30%OFF | Mini przenośny telewizor R860 820T2 cyfrowy USB 2.0 TV stick DVB-T + DAB + FM RTL2832U wsparcie SDR Tuner odbiornik TV akcesoria