Stacja pogody z czujnikami Setti SMS603, problem z encjami

Cześć i czołem.
Zakupiliśmy stację pogody Setti+ model SMS603, generalnie na opakowaniu jak byk widnieje informacja “created by Tuya”. Do aplikacji Tuya Smart połączyła się bez żadnego problemu… Ale niestety w HA widnieje jako “brak encji”.

Czy istnieje jakakolwiek opcja podłączenia/sychronizacji parametrów z czujników? Tak aby wyświetlało chociaż temperatury na zewnątrz. Już nawet nie myślę o jakiejkolwiek historii… Może ktoś przerabiał taki temat?

Spróbuj przez Xtend Tuya

Bardzo dziękuję za podpowiedź, niestety żadnych encji nie dorzuciło dodatkowych :frowning:

Proponuję zwrócić sprzedawcy, jeśli jest taka możliwość.

Szkoda, myślałem że będzie opcja jakoś wyciągnąć informacje z urządzenia. Kto by pomyślał… Tuya widzi bez problemu wszystkie dane.

Prawdopodobnie jest taki sam problem jak mój zamek do drzwi

Urządzenie jest na wifi i jest uśpione, jak dotknę klamki wybudza się łączy się do wifi na 10 sekund, wysyła dane na serwer i ponownie się usypia.

Nie ma stałego połączenia, więc będzie problem z wymianą danych.

“Chłopcy” z Xtend Tuya pracują intensywnie przy każdej nowej aktualizacji, pojawia się kolejna encja . Mam nadzieje, że zdążą wspierać zamek zanim kupie inny.
/
Usunąłem, poza tematem

Tuya może widzi, ale tylko ich jedyną słuszną chmurę. Generalnie sprzęt Tuya WIFI trzeba omijać szerokim łukiem. Sam już kilka lat temu zrezygnowałem z ich sprzętu WIFI, nawet devsi HA porzucili jakiekolwiek działania z Tuya. Jeżeli Tuya to tylko Zigbee I to tylko taki sprzęt który wcześniej sprawdzisz że działa z ZigBee czy ZHA.

@krskrab
Załóż osobny temat, ten dotyczy konkretnej “stacji pogodowej” tuya.

@Conrdelis
Tu masz najlepszy przykład jak “działa tuya”, że nawet ochtnicy, deweloperzy integracji wymiękają i nazywają te środowisko… sam przeczytaj.

Czyli generalnie marne szanse, że cokolwiek z tego wydobędę … szkoda!

Panowie, a jednak coś się udało z tego wyrzeźbić!

Jest tylko jeden mały problem… Nie stawia przecinka :smiley: Np. czujnik 1 temp pokazuje 69"C, a w rzeczywistości jest to 6,9"C… Czy ktoś ma może pomysł jak to poprzez HA ogarnąć albo Node-red?

Dla temperatur utworzyć pomocnika z sensora podstawowego z sensora /10

Generalnie - zrobiłem to logiką w node-red tworząc nowe sensory, ale mamy to! Udało się wyciągnąć coś czego normalnie nie ma :smiley:

To podzielisz się wiedzą czy tylko radością?

Sytuacja uratowała Local Tuya, jakby ktoś chciał wszystko mogę powiedzieć jak skonfigurować. Tam udało się wyciągnąć nowe encje - sensory. Problemem było to, że zamiast np. 6.9”C pokazywało 69. Za pomoc node red zrobiłem logikę, która wygląda tak:
Sensor.temp → funkcja /10 → nowy sensor. I wszystko działa jak należy :slight_smile:

Moim zdaniem lepiej zrobić to w samym HA, bo omijasz pośrednika w postaci NR. Obecnie jest to do wy-klikania w UI samego HA (jak wskazał @RobinI30).

Hej, mam problem z konfiguracją tej stacji, pomożesz?

Tak, czego nie wiesz?