Witam, stanąłem przed zadaniem montażu okapu kuchennego, zastanawiam się nad warunkami które będą go uruchamiać i sterować płynnie obrotami silnika. Wstępnie planuje zamontować w nim :
Czujnik PM1.0, 2.5, 4 i 10, RH/T i VOC
Sterowanie PWM obrotami wentylatora: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=7853
Mam płytę indukcyjną i odczytuję jej pobór mocy.
W kuchni mam tez odczyt temperatury otoczenia do HA.
Macie jakieś pomysły jakimi warunkami sterować ? Sterować tym wszystkim będzie ESP 32 z ESPHome.
Wejdź na stronę AVT (skąd pochodzi regulator) i zastanów się dlaczego są tam trzy typy regulatorów silników jednofazowych. Poczytaj opis i zakres stosowania.
W wentylatorach mogą być stosowane różne rodzaje silników. Mam okap z silnikiem klatkowym z kondensatorem rozruchowym, dla krórego preferowana jest przetwornica częstotliwości.
Twój okap jaki silnik posiada?
Tego z instrukcji się nie dowiesz - nie rozbierzesz nie będziesz wiedział
Taki okap już jakiś regulator posiada, więc może prościej nim będzie sterować.
Wiem - nie ma płynnej regulacji … zapewniam, że tylko przy pędzeniu bimbru trzeba precyzyjnie kontrolować parametry - przy okapie wystarczy skokowo.
Trochę się zastanawiam, po co w okapie czujnik PM? Rozumiem, że chcesz zrobić tak, by okap sam się włączał, jak zacznie się gotowanie? Znam jedno komercyjne rozwiązanie, które działa na tej zasadzie. Okapy Solgazu. Tylko o ile się nie mylę, to mierzą one tylko wzrost wilgotności i temperatury. I chyba to by wystarczyło do określenia, czy coś się gotuje, czy nie. Sam czujnik PM to chyba taki przerost formy.
@gregusz
Autor wątku już oprotestował moje przypuszczenie, że chce wykorzystać czujnik cząstek stałych - ten który wybrał jest dużo bardziej rozbudowany.
Natomiast pomysł z pomiarem tylko temperatury i wilgotności całkiem mi się podoba, ciekawe na ile się to sprawdza.
Mam czujnik temp i wilgotności aqara przy okapie i sprawdza się całkiem dobrze. Włacza kiedy ma włączać i wyłącza kiedy ma wyłączać :D. Automatyka w nod red. Trzeba wziąść pod uwagę obydwa parametry. Temp włączania ustawiona na >30 stopni ,wilgotność >80.Tyle co kilka dni temu baterie wymieniałem ,wytrzymała 7 miechów. Oczywiście bez sterowania obrotami, zawsze ustawione na poziom 2 i mi to zupełnie wystarcza.
edit. PS Ktoś wspomniał wcześniej o okapie z solgazu. Niewiem jak z okapami ale ich ładne szklane płyty gazowe są ładne tylko przez pewien czas, Póżniej nie idzie tego umyć. Awaryjność duża - naprawa tylko przez serwis …Poparte doświadczeniem…
Ja pisałem o Solgazie, no ale o okapie. Tam to mają opracowane i chyba prędkość też się zmienia dostosowując do tego, co się dzieje poniżej. Nie znam algorytmu. Tak tylko pisze z tego, co gdzie zauważyłem oglądając to rozwiązanie. Co do płyt, to też znam tylko z tego, co ktoś używa. Wypust o dużym formacie. Jakieś 80 cm powierzchni i 5 palników w ciekawym układzie. Ktoś jest zadowolony, ja w to nie wnikam. Nie ja na tym gotuje Jedyne co mi się w ich produktach spodobało (i mają to też w płytach z tradycyjnymi palnikami) to pomiar temperatury pod garnkiem.
Ja swój stary okap musiałem przerobić z powodu uszkodzenia przełącznika ( obecnie nie do kupienia). Najprościej i najtaniej było zastosować gotowca ESP z 4 przekaźnikami (3 biegi + ośw).
Pomyślałem, że skoro już jest esp to warto to zautomatyzować.
Sterowanie od temperatury
Przy sterowaniu progowy trudno wyznaczyć odpowiednia jego wartość. W czasie upałów należałoby zmieniać nastawy lub sterować szybkościami zmian. Wentylator zbyt późno się załącza, pracuje jeszcze długo po wyłączeniu kuchenki. Jest to zależne od miejsca umieszczenia i rodzaju czujnika.
Sterowanie wilgotnością.
Z zasady działania czujnika, osady tłuszczu szybko zabijają czujnik a wyczyścić to nie jest tak prosto.
Dla mnie hałas z wentylatora jest uciążliwy więc załączam go z palca wtedy kiedy uznam, ze jest potrzeba.
Gdy ktoś rozważał sterowanie oświetleniem
Czujnik PIR się nie nadaje, jest “oślepiany” przez temperaturę kuchenki.
Czujka mikrofalowa łapie wszystko dookoła i nie lubi się z bliskością WiFi.
Pozostaje ultradźwiękowy czujnik odległości… którego zabije tłuszcz.
Taka sytuacja… u mnie najlepiej sprawdził się palec.