Panowie długo obserwuję już zachowania pozostałych domowników w kwestii światła w łazience. Od kiedy zrobiłem automat w kuchni często światło zostaje zapalone po wyjściu z łazienki przez domowników. Rozwiązanie na podstawie samej czujki ruchu i włączniku (switchu) raczej nie rozwiąże problemu jest zbyt dużo zmiennych. Ja zacząłem kombinować w tym kierunku Inteligentne oświetlenie w łazience.
W moim przypadku jest prysznic więc jest trochę łatwiej. W przypadku wanny pomyślał bym nad czujnikiem temperatura na wannie (od zewnętrznej strony). Raczej żona w wannie nie morsuje więc jest tu możliwość pokombinowania.
Tu próbuje uzyskać, że nawet światło włączone z palca zgaśnie - tylko później .
Bez dodatkowych czujników ciężko to ogarnąć. Dlatego poszedłem w kierunku czujnika odległości dla kibelka i lustra. Mam już leżeć czujnik tylko czasu brakuje na testy. Tak jak pisałem w przypadku wanny zastanowił bym się na czujnikiem temperatury np. Sonoff DS18B20 można podkleić go od spodu wanny do tego jakieś ESP i powinno działać. Jeśli temperatura większa od X żona w wannie. Jeśli temperatura spadła poniżej X teściowa zmarła
Witam. Podepnę się pod temat bo nie chce zaśmiecać forum. Chciałbym zrobić małą automatyzację a mianowicie. Podłączyłem pod lampę sonoffa mini(przełącznik ) zintegrowałem go z HA i działa ale tylko w tedy gdy sam go łącze. Ten właśnie proces chciałbym zautomatyzawać czyli chciałbym żeby lampa się zapałała o określonej godzinie i gasiła o określonej godzinie niby proste ale…
coś takiego wymyśliłem
PS problem polega na tym że nie nie działa mi to z automatu. Jakich nodów użyć żeby to działało automatycznie
ss.json (2,7 KB)
[{"id":"ec07963f073dba33","type":"tab","label":"TV - SAMSUNG","disabled":false,"info":"","env":[]},{"id":"e6994516d8fb1d12","type":"timerswitch","z":"ec07963f073dba33","name":"Sterowanie z zegara TV","ontopic":"","offtopic":"","onpayload":"ON","offpayload":"OFF","disabled":false,"schedules":[{"on_h":"18","on_m":"45","on_s":"00","off_h":"23","off_m":"00","off_s":"00","valid":true}],"x":190,"y":240,"wires":[["67b584d2cad6ca6e"]]},{"id":"67b584d2cad6ca6e","type":"switch","z":"ec07963f073dba33","name":"","property":"payload","propertyType":"msg","rules":[{"t":"eq","v":"ON","vt":"str"},{"t":"eq","v":"OFF","vt":"str"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":2,"x":410,"y":240,"wires":[["d9e6eb4b9f63d8e0"],["efb74056a99ac44e"]]},{"id":"d9e6eb4b9f63d8e0","type":"api-call-service","z":"ec07963f073dba33","name":"włącz","server":"1be24b09.4dad55","version":5,"debugenabled":false,"domain":"switch","service":"turn_on","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":["switch.gniazdko_tv"],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":630,"y":220,"wires":[["0cbe73bb21cc960d"]]},{"id":"efb74056a99ac44e","type":"api-call-service","z":"ec07963f073dba33","name":"wyłącz","server":"1be24b09.4dad55","version":5,"debugenabled":false,"domain":"switch","service":"turn_off","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":["switch.gniazdko_tv"],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":630,"y":280,"wires":[["0cbe73bb21cc960d"]]},{"id":"0cbe73bb21cc960d","type":"pushover","z":"ec07963f073dba33","name":"","device":"","title":"TV SAMSUNG","priority":0,"sound":"pushover","url":"","url_title":"","html":false,"x":920,"y":240,"wires":[]},{"id":"1be24b09.4dad55","type":"server","name":"Home Assistant_2022","version":5,"addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"y|yes|true|on|home|open","connectionDelay":false,"cacheJson":false,"heartbeat":false,"heartbeatInterval":"30","areaSelector":"friendlyName","deviceSelector":"friendlyName","entitySelector":"friendlyName","statusSeparator":"at: ","statusYear":"hidden","statusMonth":"short","statusDay":"numeric","statusHourCycle":"h23","statusTimeFormat":"h:m","enableGlobalContextStore":false}]
Dzięki działa oczywiście musiałem ściągnąć nody bo akurat tych nie miałem i postawiać swoje dane i działa
Panowie jak zrobić by światło uruchamiało się po czujniku ruchu i świeciło przez 30sek, oraz dopóki wykrywa ruch, ustawiłem to kiedyś za pomocą trigera a teraz już nie pamiętam jak.
Dziekuje o to chodziło nareszcie, pozdrawiam !!!
Witam. Udało mi sie stworzyc cos takiego. Czujka wykrywa ruch swieci przez 7 sek i gasnie. Wyczytalem o nodzie triger. ale akbym go nie dawal to nie dziala. Na pewno brakuje mi jakiegos nod. Chciałbym uzyskac cos takiego jak kolega wyzej cyt Panowie jak zrobić by światło uruchamiało się po czujniku ruchu i świeciło przez 30sek, oraz dopóki wykrywa ruch, ustawiłem to kiedyś za pomocą trigera a teraz już nie pamiętam jak. Oglagalem poradnik i tam było nod APi ale niestety u mnie to nie dziala. Prosze o porade i pomoc
Ma być włączone przez 30sek czy do końca wykrywania ruchu ? Ma to znaczenie bo czasami jedno przeczy drugiemu
chce zeby po wejsciu swiecilo sie np przez 30 sek. Ale jak wyjde wczesniej a ktos wejdzie pomnie to nie musial czekac az czujka sie odswiezy tylko zeby czas lecial odnowa
To dlaczego nie czytasz forum ? Sam tego kiedyś potrzebowałem i chłopaki mnie nauczyli. Nie będę wstawiał tego co już jest
Trzy posty wyżej
Gdybym kolego nie czytał to by mnie tu nie było.Po drugie jak zauwazyłeś to w moim screenie jest nod o którym pisales wyzej. Problem byc moze dla wiekszosci dla was jest zabawny ale chodzilo mi o to gdzie go wstawic… Prosze czytac ze zrozumieniem. Cyt:Wyczytalem o nodzie triger. ale akbym go nie dawal to nie dziala.
Dla żóltodziobów takijch jak ja podaje screen
Jezeli ktos by wiedział w jaki sposob rozbudowac to o funkcje:
jeżeli ktoś wszedł do łazienki na krótko i wyszedl to swiatlo mialo by sie swiecilo tylko przez nastepne np 10 sek.a nie np 65 sek to prosze o sugestie
Aby tak było musi nastąpić reset wywołany przez ponowną zmianą czujnika Pir, jeżeli takiej zmiany nie będzie timer odliczy swój czas i wyłączy oświetlenie.
Sprawdź swój czujnik PIR co ile raportuje zmianę stanu.
Moge sobie ustawiac od 0-90 w tej chwili czerwony kwadracik robi sie po 5 sek.
Poza tym nie wiem o c ochodzi bo przy tym flow raz po 65 sek gasnie mimo ruchu a raz swieci do momentu zanikniecia ruchu np po 3min i gasnie po 65 sek od zanikniecia ruchu.
Zrób tak żeby timer rozpoczął odliczanie przy braku ruch,
czyli dolne wyjście.
zmieniłem czujnik najwyraznie cos z nim bylo nie tak. Udało mi sie w koncu cos osiagnąc a mianowicie gdy czujka ruchu wykryje ruch ma sie zaswiecic zarowka tak dlugo dopoki wykrywa ruch. Gdy nie ma ruchu ma sobie zgasnać. I teraz pytanie czy da sie jakims innym nodem skrócić czas zgaszenia zarowki aby to trwało np 10 sek a nie jak teraz 25 sek.? Obecna czujka raportuje zmiane co 30 sek
.