Ma ktoś styczność z pogrzewaczem wody Bosch Tronic 8500i i integracją w HA? Problemem jest to, że oni mają 2 smart ekosystemy i Home Connect gdzieś widziałem w HACS ale ten do sterowania podgrzewaczami nazywa się HomeCom i nie widziałem (jeszcze) żadnej integracji.
Ktoś coś wie na ten temat?
Też szukam tej integracji, znalazłeś coś może? Ja odezwałem się do twórcy dodatku home-assistant-bosch-custom-component (który okazał się Polakiem), ale czekam na jego reakcję.
Zacząłem rozbierać androidową aplikację i analizować ruch i widzialem z jakiego api to korzysta. Zarejestrowalem się w tej usłudze i zacząłem testy. Niby pobierało listę urządzeń ale nic więcej bo dla klientów indywidualnych to bylo tylko w wersji beta. Odpuściłem temat bo to jest gra nie warta świeczki.
Widzialem, że ludzie wpinają sie do portu diagnostycznego i tam sterują ale to jest przeginka żeby wlutowywać się do urządzenia z wifi.
znalazłem parę informacji jak sterować klimatyzatorami, które mają w podobny sposób zrealizowaną komunikację (również przez aplikację HomeCom):
być może uda się sterować również podgrzewaczem. Dodatkowo w Tronic-ach zamontowany jest moduł komunikacji G-10W, szukałem informacji o integracji tego, ale też mission failed. Chyba jednak mimo wszystko najlepszym sposobem będzie podsłuchanie komunikacji aplikacja <=> chmura (chyba, że aplikacja komunikuje się bezpośrednio z urządzeniem, ale wątpie) i zmapowanie requestów, które wychodzą/wchodzą do apki do customowej integracji.
próbowałem podsłuchiwać aplikacje, ale jest dość mocno szyfrowana, sprawdza certyfikaty i raczej ciężko jest przechwycić komunikację. Dzwoniłem też do Bosha do Niemiec (bo w Polsce zero informacji), ale API nie jest dostępne, i nie planują żeby było. Jedyny sposób to chyba jednak zastąpienie modułu G-10W jakimś ESP i próba zgadnięcia protokołu komunikacji…
Skoro to jest pod spodem Midea… to można spróbować niestandardowego komponentu Midea
konkretniej wersję z tego repo (bo tylko ta jest aktualnie utrzymywana)
ewentualnie wymieniając donga na mideowski (ktoś ostatnio pisał, że w jakichś marketach budowlanych są dostępne za grosze od jakiegoś innego rebrandu Midea).
Jeśli znajdę posta to zalinkuję (niestety za duży ruch na forum bym pamiętał wszystko).
Być może wtedy wymagane jest inne rozwiązanie programowe (nie wnikałem).
edit niestety pamięć zawiodła, znalazłem posta
ale tam chodzi o dongla na Realteku dedykowanego dla Haiera, a tu jest raczej prawdopodobnie potrzebne mideowskie ESP.
Z drugiej strony można spróbować rozwiązań DIY dedykowanych dla Midea…
midea
a generalnie to nie jest rebrand OSK105 (lub jakiegoś podobnego?)
Przede wszystim nie wiem czy to jest Midea, nie doszukałem się tego nigdzie, a czemu uważasz że to akurat to? Ten podgrzewacz nie ma jako takiego wyjścia USB, tylko złącze na 4 kabelki (a więc może to być USB, ale może być też I2c, czy jeszcze coś innnego). Raczej nie jest to klon OSK105, ale zaraz wrzucę zdjęcia, może to coś ułatwi?
Fotki są jakie są, ale może coś ktoś z tego wyczyta. Najważniejszy jest chyba numer głównego scalaka, czyli
CC3220SF
12A
TI 2H (cyba)
ALTE G4
Ten co ma “USB” ,to na drugim końcu tej przejściówki i tak 4 są kabelki.
W obu przypadkach to jest interface szeregowy.
… to trochę przybliży zrozumienie
czytałem to jakiś czas temu, ale dalej nie wiem czy aby na pewno to, co stosowane jest w klimatyzatorach, to to samo co montują w podgrzewaczach. Jak przyjrzałem się datasheetowi tego scalaka, to właśnie nie ma tam nic na temat USB, a jest o I2C
inna sprawa, że gdzieś tam może być konwerter (ten drugi scalak z niewyraźnymi napisami), jednak po co mieliby tak robić, jestem prawie pewien że ogrzewacz sterowany jest sterownikiem, który nie potrzebuje mieć wyjścia USB, raczej panują tam standardy “przemysłowe”, jak I2C. Chyba najbardziej by mi pomogło jakby ktoś dysponujący oryginalnym modułem wifi z klimatyzatora serii 5000i załączył zdjęcie tego modułu, albo nazwę modelu, czy jakieś inne dane na jego temat. Dzięki temu mógłbym ustalić czy to jest to samo czy nie, i jeśli tak to działać z tym dalej. Na razie troche się obawiam wpinać cokolwiek do tego portu, żeby nie uszkodzić podgrzewacza. U mnie też są inne kolory kabli (zakładam że + to czerwony a - czarny, a D+ i D- w USB, czy DATA i CLK w I2C można dobrać eksperymentalnie, a w razie pomyłki nie powinno nic uszkodzić, ale lepiej dmuchać na zimne)
To co uważasz za złącze USB nie jest nim, to jest zapewne port szeregowy (UART TTL lub raczej UART LVTTL) + zasilanie, bo to od kilkunastu (wręcz kilkudziesięciu) lat jest najłatwiejsze w realizacji.
Czasem stosowane jest złącze podobne do USB, ale z tzw. kluczem (więc normalna wtyczka USB nie pasuje) jednak w ramach redukcji kosztów w większości wypadków jest tam montowane zwykle gniazdo identyczne jak w przypadku USB ewentualnie jakieś inne złącze spotykane w typowej elektronice (jakiś rodzaj JST itp.).
Nie twierdzę że to jest Midea, tylko że warto spróbować - to skutki globalizacji, że niemal wszystkie tzw. znane i rozpoznawalne marki sprzedają obrandowany dla siebie sprzęt wytwarzany w całości lub częściowo przez kogoś zupełnie innego (tak było już w latach 70 zeszłego wieku, ale ostatnimi laty to jest zjawisko masowe).
Ze zdjęć nic się nie da zgadywać, bo pokazujesz wyłącznie jakieś szczególiki, co do których sam możesz użyć google, jeśli pokażesz ładne zdjęcia układów scalonych oraz ładne zdjęcia całych płytek, to może ktoś coś skojarzy.
Urywek schematu blokowego pokazuje MCU TI CC3220 można go używać do wszystkiego.
Tu masz inny kawałek jego dokumentacji, na którym widać więcej
Skoro masz tę dokumentację, to zobacz sobie w tabeli 7-1 jak elastyczna jest krosownica GPIO (i zapewne jest tam rozbudowany wielofunkcyjny USART) - te same piny które mogą być interfejsem I2C mogą być też wykorzystane jako SPI lub UART i do paru innych celów.
chyba nie mam na to siły i umiejętności… ale jak kiedyś do tego wrócę i mi zadziała to dam znać. Ewentualnie jak inni będą chcieli się tego podjąć