Hej,
Spróbuj tego: GitHub - vekexasia/comfoair-esp32: Interact with Zehnder Comfoair with esp32
Sam będę próbować z Q350, ale czekam z zamawianiem elektroniki do 11.11
Hej,
Spróbuj tego: GitHub - vekexasia/comfoair-esp32: Interact with Zehnder Comfoair with esp32
Sam będę próbować z Q350, ale czekam z zamawianiem elektroniki do 11.11
O kurde, ja jestem tak zgrzany żeby to działało ze mogę nawet teraz kupić. daj znać jak coś to możemy działać wspólnie od poniedziałku
Na pewno będę testować, ale dopiero jak dojdzie elektronika (potrzebuję więcej elementów do innych projektów, nie tylko ESP32 i moduł CAN).
Edit: Powyższe rozwiązanie działa.
Mikka czy dałbyś radę poświęcić mi parę chwil na np. zoomie żeby przegadać tą integrację. U mnie coś nie chce ruszyć a zawsze łatwiej ogarnąć to osobie u której już to działa. Może to też wynikać z moich słabych umiejętności ;)…
Napisz tutaj z czym masz problem to postaram się pomóc.
Więc tak:
Ogólnie skompilowałem ten cały kod w platformio niby wykrywa mi go w sieci z adresem IP ale w mqtt explorerze go nie widzę. Ogólnie jak podpinam wyskakuje mi błąd okablowania modułu comfoconnect… ogolnie naczytałem tych wszystkich rozwiązań i już zacząłem się gubić czy na pewno wszystko dobrze podłaczyłem itp. stąd prośba o zooma bo czasami wystarczyłoby coś wyprostowąć a tutaj bym musiał pisać ściany tekstu.
Oooo właśnie na mqtt explorer dostałem dane z reku:
natomiast jak je teraz ogarnąć do mqtt w HA ? Bo ide przez brokera mosquitto na adresie z HA i dnae do logowania podobnie.
I to jest właśnie jeden z schematów który jest błędny.
CAN_H z centrali musi isć do CANH w module CAN.
Pin 3.3V służy do zasilania modułu CAN, a samo ESP32 (ta wersja co na schemacie) powinno być zasilane z VIN (na przetwornicy zwiększ napięcie wyjściowe np. do 5V)
W HA jest integracja MQTT, a do tego np. How to install haconfig files? · Issue #22 · vekexasia/comfoair-esp32 · GitHub
Tak to wiem i to mam poprawnie podpięte (poprawione względem rysunku). Tak zgadza się z pinu 3.3V zasiliłem moduł CAN a samo esp32 zasiliłem z zasilacza komórki przez usb czyli jest zasilany z 5V chyba że się mylę?
Nie mylisz się, jest OK.
Z HA teraz to już prosta droga.
Ok dziękuję za pomoc. Zobaczymy czy mi się uda to ogarnąć w HA.
Dobra robota, szacun!
Chętnie dowiem się jak to skonfigurowałeś, żeby podziałać u siebie
No właśnie miało być prosto i przyjemnie ale póki co utknąłem, staram się to ogarnąć zobaczymy.
Jakby co to pisz
Przesłany wcześniej przykład z Githuba znacznie ułatwia sprawę.
Teraz mam problem bo po restarcie miga mi dioda a nie świeci na stałe w reku i niestety nie przesyła mi danych po mqtt
Już nie miga ale tym razem danych nie wysyła… ;/.
Dobra opanowałem wysyłanie z reku po mqtt. Wszystko działa aczolwiek widzę, że czasami to jest jakby losowe, ale teraz działa juz ok 1h i cały czas lecą dane.
Kolego mikka teraz tak ja mam najnowszego HA, i widzę że nie ma za bardzo pliku mqtt w file edytorze. Stworzyłem go sam ale widzę że to nie bangla. W tej automatyzacji też cos wywalało błąd ze względu na ostatnie linijki w kodzie. Możesz pomóc jak to ogarnąć w najnowszej wersji HA ?
Dane nie są wysyłane w tych samych odstępach, np. na Total Energy Saving czasami trzeba poczekać kilka godzin.
Na HA 2022.12.1 normalnie działa, w mqtt.yaml nie ma nic zależnego od wersji od HA. Może błąd to kwestia formatowania, np. tabulacji? Pliki wgrywałem z poziomu Linuxa.
Ok mqtt dodałem do konfiguracji yaml i ruszyło dane lecą.
Mam problem z tą pierwszą opcją:slight_smile:
Obecnie są pomocnicy w HA ale do końca nie wiem jak to ugryźć. A u Ciebie jak to ogarnąłeś na karcie żey móc sterować reku i mieć dane ?
Przykładowy dashboard:
W edycji dashboardu dodajesz encje które potrzebujesz, jeżeli zrobiłeś wg przykładu to przełączniki będą zarejestrowane w configuration.yaml, a dane z mqtt.yaml
Więc tak dane mam i to rozumiem. Tylko mam problem z tymi switchami żebym mógł dodać żeby reku zmienił tryb czy też bieg z 1 na 2 itd… a masz sterowanie bypassem?