Ok kolejny postęp Działa mi przełączanie pomiędzy 0,1,2,3 nie działa mi zmiana trybu auto/manual. Tzn reku nie reaguje na zmiany. Dobra dodałem sobie bypass póki co odczyt ale działa będę kombinował jeszcze z wysyłąniem topiców sterujących i myślę że coś z tego będzie Kolegi mikka serdeczne dzięki jeszcze raz za pomoc!
Witam, póki co mam główne sterowanie ogarnięte. NIe miałem czasu na bypass itp. Może bede miał coś czasu w weekend to usiade i ogarne sobie bypass i tryb auto i manual. A tak cała reszta chodzi. Nie ma tutaj złotego środka kolego, bo czasami u mnie wstawała elektronika czasami nie. Podobnie z błędami w reku. Teraz jest ok pytanie na jak długo. Póki co od tamtego czasu wszystko działa…
Panowie, potrzebuje waszego wsparcia.
HA zaciąga dane z rekuperacji, jednak nie działa mi sterowanie, prosze o sugestię gdzie szukać przyczyny. Przejrzałem podstawowa konfiguracje i nie widzę błędów.
Witam wszystkich!
Posiadam rekuperator Aeris next 350 i chciałbym móc sterować rekuperatorem zdalnie. Mam ESP32 i postawiony HA na wirtualnej maszynie ale nie mam pojęcia jak projekt z githuba przenieść do ESP. ESP32 bawiłem się tylko przez Arduino IDE, nie mogę ogarnąć tego githuba…
Czy mógłby ktoś napisać co mam zrobić po kolei, żeby przenieść projekt z githuba do ESP32? Gdzie mam wpisać dane swojej sieci Wifi oraz dane swojego brokera MQTT? Czy ma może ktoś numery ID ramek i dane jakie obsługuje ten rekuperator?
To może zacznę od kluczowego pytania czy masz sprzęt?
Kupiłeś gdzieś gotowe urządzenie comfoair-esp32?
Czy zlutowałeś samodzielnie z modemem CAN SN65HVD230?
Wersja MQTT wygląda na przygotowaną do skompilowania w IDE platformio
Natomiast wersja którą podlinkowałeś bezpośrednio jest dedykowana dla IDE ESPHome.
Robiłeś już kiedykolwiek jakikolwiek choćby najprostszy projekt w ESPHome?
Tak, mam sprzęt. Programowałem ESP wielokrotnie ale w Arduino ide. Wiem co to jest magistrala CAN, kontroler CAN, transiever itp… . “Schemat” z linka jest zrozumiały nie wiem tylko jak to skonfigurować ze swoją siecią wifi i moim brokerem mqtt (hive mq)oraz przenieść do ESP.
Jeśli chcesz tą którą linkowałeś to ona jest dla ESPHome… https://github.com/vekexasia/comfoair-esp32/tree/master/components/comfoair
nie wymaga MQTT, a jak stworzysz sobie puste urządzenie ESPHome to większość rzeczy wygeneruje kreator, potem sobie modyfikujesz YAMLa i skompilujesz ponownie
nie jestem w stanie ciągnąć za rękę w jednym poście od totalnych podstaw, pobaw się albo ESPHome albo platformio w zależności od tego jaką wersję firmware pragniesz mieć.
Dzięki za naprowadzenie. Bawiłem się wersją, do której podałem link, z ESPHome.
W HA edytowałem plika aeris.yaml , zpisałem na dysku i przez ESPHome online zapisałem wygenerowany plik do ESP.
Czy dzięki temu zapisowi, ESPHome pobiera odpowiedni kod programu z Githuba??
Komunikacja ESP z rekuperatorem działa bo w logach pojawiają się różne dane, wkleiłem screen.
W jednej zakładce ESPHome w HA aeris, czyli mój rekuperator jest online w drugiej zakładce jest offline. O co z tym chodzi??
“Jakoś” dodałem do dashboard-u dane z rekuperatora (Aeris) ale nic się nie wyświetla, wszystko jest “niedostępny”. Jak to teraz dodać do dashboardu?
Ja mam tylko uwagi odnośnie obsługi forum.
Nie używaj cytowania do wklejania kodu YAML, to bezużyteczne, użyj znaczniki kodu markdown (3x odwrotny apostrof w osobnej linii przed kodem i to samo w linii za kodem), możesz użyć znaczników BBcode zamiast markdown.
Screenshoty tylko jako uzupełnienie, ale nie jako podstawa - wszystko co się daje wkleić tekstem wrzuconym w znaczniki kodu zawsze jest lesze od samego obrazka.
Dzisiaj zedytuję twojego posta powyżej mimo, że poprawki czegoś co było cytowane są mega-upierdliwe…
Ale następnym razem zrób to już dobrze…
A OK teraz jak poprawiłem kod to widzę, że wkleiłeś do YAMLa tylko totalne minimum - bez zdefiniowania żadnych sensorów te wartości widoczne w logu nie są raportowane do HA.
Zawsze trzeba pokopać po repo czytając dokumentację, tu masz przykładowego YAMLa, oczywiście musisz swojego dopasować do tych sensorów, które widzisz w logu (nie wklejaj przykładu zamiast tego co już masz!!! tylko uzupełnij braki dostosowując je do swojego sprzętu) https://github.com/vekexasia/comfoair-esp32/blob/master/docs/esphome_sample.yaml
PS Dzięki temu, że masz OTA włączone w YAMLu możesz kolejne kompilacje i flashowanie robić przez OTA z poziomu dashboardu (IDE) ESPHome, każda modyfikacja YAMLa to nowa kompilacja, staraj się więc uzupełniać go blokami testując co już działa (jak nabierzesz wprawę to napiszesz sobie całość za jednym razem, jeśli od dawna używasz HA to składnię YAMLa chyba już znasz).
Jak już skończysz i będziesz miał działające rozwiązanie to zostaw kompletnego YAMLa dla potomnych.