Supervisor 2024.11.3

Witam! przy próbie aktualizacji supervisor-a dostaję taki komunikat

niepowodzenie wykonania akcji update/install. Error updating Home Assistant Supervisor: Update of Supervisor failed: Can't install ghcr.io/home-assistant/aarch64-hassio-supervisor:2024.11.3: 404 Client Error for http+docker://localhost/v1.47/images/ghcr.io/home-assistant/aarch64-hassio-supervisor:2024.11.3/json: Not Found ("No such image: ghcr.io/home-assistant/aarch64-hassio-supervisor:2024.11.3")

Ktoś się z tym też spodkał?

Pewnie nie pomogę, ale też nie mogę przeprowadzić Update
W logach info jak poniżej.

Edit
Poniżej link do posta na angielskojęzycznym forum

https://community.home-assistant.io/t/cannot-install-supervisor-2024-11-3-hassos/793231

Rejestrator: homeassistant.components.websocket_api.http.connection
Źródło: components/websocket_api/commands.py:245
integracja: Home Assistant WebSocket API (dokumentacja, Problemy)
Pierwsze zdarzenie: 12:17:27 (1 zdarzenia)
Ostatnio zalogowany: 12:17:27

[139842779117264] Unexpected exception
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/hassio/update.py", line 262, in async_install
    await self.coordinator.supervisor_client.supervisor.update()
  File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/aiohasupervisor/supervisor.py", line 43, in update
    await self._client.post(
  File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/aiohasupervisor/client.py", line 173, in post
    return await self._request(
           ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/aiohasupervisor/client.py", line 122, in _request
    raise exc_type(result.message, result.job_id)
aiohasupervisor.exceptions.SupervisorBadRequestError: Update of Supervisor failed: Can't install ghcr.io/home-assistant/amd64-hassio-supervisor:2024.11.3: 500 Server Error for http+docker://localhost/v1.47/images/create?tag=2024.11.3&fromImage=ghcr.io%2Fhome-assistant%2Famd64-hassio-supervisor&platform=linux%2Famd64: Internal Server Error ("toomanyrequests: retry-after: 769.764µs, allowed: 44000/minute")

The above exception was the direct cause of the following exception:

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/websocket_api/commands.py", line 245, in handle_call_service
    response = await hass.services.async_call(
               ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/core.py", line 2802, in async_call
    response_data = await coro
                    ^^^^^^^^^^
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/core.py", line 2845, in _execute_service
    return await target(service_call)
           ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/service.py", line 1007, in entity_service_call
    single_response = await _handle_entity_call(
                      ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/service.py", line 1079, in _handle_entity_call
    result = await task
             ^^^^^^^^^^
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/update/__init__.py", line 157, in async_install
    await entity.async_install_with_progress(version, backup)
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/update/__init__.py", line 502, in async_install_with_progress
    await self.async_install(version, backup)
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/hassio/update.py", line 264, in async_install
    raise HomeAssistantError(
homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Error updating Home Assistant Supervisor: Update of Supervisor failed: Can't install ghcr.io/home-assistant/amd64-hassio-supervisor:2024.11.3: 500 Server Error for http+docker://localhost/v1.47/images/create?tag=2024.11.3&fromImage=ghcr.io%2Fhome-assistant%2Famd64-hassio-supervisor&platform=linux%2Famd64: Internal Server Error ("toomanyrequests: retry-after: 769.764µs, allowed: 44000/minute")b wklej tutaj kod

tam jest issue, gdzie się należy dopisywać (w tej chwili wystarczy klikać łapkę w pierwszym poście, bo jak widać Supervisor został spaprany na całego), no chyba, że macie jakieś istotne informacje, których jeszcze tam nie ma

Poszło zgłoszenie na github.

No to pozostaje tylko teraz czekać.
Ps. Myślałem że ja mam tylko ten problem

Dzień dobry, właśnie też nadziałem się na tę aktualizację i pomyślałem, że po długim okresie bez kłopotów przyszedł czas na mnie. Ale widzę, że problem jest ogólnoświatowy :blush: .

Jak dobrze kojarzę już kiedyś był taki problem, w samej aktualizacji był zły odnośnik do obrazu. Zaktualizowany, oczywiście z błędem, z konsoli cli restart supervisor, po czym repair supervisor.

U mnie też nie działało ale po jakiejś godzinie zainstalowałem bez problemu

No właśnie - już po wszystkim, generalnie Supervisor sam się aktualizuje “pod spodem”, więc większości jego aktualizacji nawet nie zauważamy.

A u mnie teraz nie wyświetla się informacja o dostepnej aktualizacji. Nadal mam poprzednią wersję. Wycofano aktualizację?

Ale strach przed obiadem był :grin:
Nigdy nie klikam aktualizacji supervisor, sama znikała po jakimś czasie.

Trudno wyczuć, 1 z 4 instalacji zaktualizowała mi się do 2024.11.3, pozostałe nie.

edit wersja nie jest wycofana

edit2
obraz jest, ale aktualizacja jest wycofana

u mnie taki komunikat:
image

W konsoli/cli ha supervisor repair

U mnie tez ten sam bład wyskoczyl

niestety nie mam zainstalowanego ssh ani konsoli w HA, a teraz z tym błędem sie nie da. Albo nie mam wiedzy jak się tam dostać.
HA zainstalowane na proxmox

Ręce opadają…

Masz konsolę VM dostępną w proxmoxie - tam jest właśnie CLI HA

w takiej sytuacji w dostępnej konsoli VM logujesz się jako root bez hasła (jeśli mnie pamięć nie myli, może nawet nie trzeba nawet wpisywać nazwy użytkownika, bo od miesięcy z tego nie korzystałem i nie pamiętam, a mam same instalacje bare-metal więc szkoda mi tracić czasu na to), aby się dostać do HA, wtedy masz prompt
ha >

a w poleceniach pomijasz początkowe ha
czyli zamiast
ha supervisor repair
będzie to polecenie
supervisor repair

1 polubienie

po wydaniu polecenia i restarcie HA nadal ten sam komunikat.
po wydaniu polecenia było:
image

Przecież restart HA nie restartuje supervisora…

supervisor --help
i zobacz sobie jaki masz zestaw możliwych poleceń

zresetowałem system HAOS i błąd zniknął, dzięki za pomoc. mam nadzieję że przyda się innym.