Po trzecie w czym się wyraża to że nie możesz zapisać, bo ze zdjęć to nie wynika (nie ma musu robienia zdjęć - masz windows to rób zrzuty ekranu, a i to niechętnie, bo to tylko w celach ilustracyjnych, głównym narzędziem porozumienia jest jednak tekst). Może już w tym katalogu masz jakiś inny plik o pożądanej nazwie?
broker zatrzymany
poprostu wnioskuje po tym ze go bo nie widzę w urządzeniach mqtt
dodatkowo mam zrobione zigbeemqtt
Jak sprawdzić czy już jest taki plik?
W file edytor powinno być w głównym katalogu?
Nie, nie w głównym, tylko tam gdzie ma być.
Swoją drogą ten “główny” wcale nie jest główny. File Editor w fabrycznej konfiguracji nie umożliwia wyjścia poza standardowy katalog konfiguracyjny (żeby niedoświadczonych użytkowników nie kusiło grzebać gdzieś, gdzie nie powinni)
nie da się wyjść z /homeasstant czyli /config
a wtedy da się wyjść do katalogu głównego / i stamtąd do /share czy gdziekolwiek potrzebujesz
Tak poza konkurencją to oczywiście w terminalu da się stwierdzić czy w katalogu istnieją pliki wystarczy je wylistować, ale nie czuje się na silach by robić jakieś szkolenie z podstaw unixa czy linuxa.
Nie napiasłeś też jak się manifestuje to, że nie możesz zapisać pliku (nie wiem może nie znasz nano?).
Tak poza konkurencją nie wiem czy tutorial gdzieś na początku jest nadal aktualny, ale załóżmy że jest (tylko czy plik dokładający coś do konfiguracji mosquitto może się tak nazywać to nie wiem, choć wydaje mi się, że nazwa może być dość dowolna, więc nazwałbym go supla.conf aby w logu brokera było widać co i skąd załadował)
Jakkolwiek, aby broker go wczytał przy swoim starcie musi mieć skonfigurowany i włączony katalog dostosowania ( ten /share/mosquitto w przypadku Dodatku będzie wymagał takiej konfiguracji)