Przy mqtt mam napisane: 1 wpis.
Do mqtt mam podpięte lokalnie urządzenie jest to openDTU czyli “komunikator” z mikroinwerterem homylines
Cytat
Przy mqtt mam napisane: 1 wpis.
Do mqtt mam podpięte lokalnie urządzenie jest to openDTU czyli “komunikator” z mikroinwerterem homylines
Cytat
Jak klikniesz dalej MQTT to ten " 1 wpis" to będzie “brak urządzeń lub encji” ?
Pewnie tak by mogło zadziałać
ale nie wiem czy to co teraz działa nie przestanie działać.
W zasadzie to podczas konfigurowania integracji MQTT można zostawić wygenerowanego użytkownika i jego hasło powstałe przy uruchomieniu, a dodać w sekcji Urządzenia → Osoby → użytkownicy dedykowanego użytkownika dla np. mqtt i hasło i potem używać go do wszystkich urządzeń mqtt.
PS. Brokera mosquitto i bridge masz poprawnie skonfigurowany, problem jest z konfiguracją integracji MQTT.
DZIĘKUJĘ
to był błąd, pojawiły mi sie przed chwilka 3 urządzenia, czyli to jedno co działało cały czas, i dwa nowe z supli. MariuszAk, masz piwo, wyslij nr telefonu na PW wysle ci na piwo. Dziękuję teraz powalcze czy urzadządzenia działają prawidłowo.
Witam, mam Skonfigurowany licznik MEW-01 przez MQTT i powiązany z kontem supli, mam też kilka urządzeń Zigbee i pomimo że są widoczne w zigbee2mqtt nie mam ich w brokerze MQTT w HA, nie wiem czy jest to spowodowane innym portem i pośrednikiem w MQTT (tam mam wbite dane konta supli)
Pytanie, w jaki sposób uzyskać dostęp do urządzeń na zigbee w HA w przypadku takiej konfiguracji ?
Dziękuję za pomoc
W ten sposób nie uzyskasz połączenia urządzeń ani z zigbeee czy tasmoty, przeczytaj ten wątek od początku i skonfiguruj integrację mqtt dla HA a “bridge” dla supli.
Coś nie widzę mojej SUPLI w HA, stworzyłem katalog shere katalog mosquitto następnie plik bridge.conf, oczywiście najpierw wyłaczylem ukrywanie rozszerzeń następnie zmieniłem rozszerzenie z txt na conf. Gdzie teraz mam szukać mojej supli? Jako kolejne urządzenie powinno się znaleźć w urządzenia mqtt, mam tam już kilka innch urządzen z z2m ale z supli nie widzę. Nie widzę w logach aby uruchamiał mi się plik bridge.conf czy gdzieś trzeba go wywołać?
Czesc,
Przeczytalem watek od poczatku
Sposob nr 2 czyli posiadalem wczesniej inne urzadzenia teraz ruszam z supla.
Dodane urzadzenie na stronie supli- jest ok
Zrobiłem wg instrukcji, sprawdziełem 5 razy
Zadnych bledow nie ma ale encje nie pojawiaja sie
Zalaczam logi z brokera
Co zauwazylem logi sa takie same co bym nie zmienil w pliku
Restarty ha i maszyny wirtualnej proxmox wielokrotnie wykonane
Po zmianie konfiguracji i utworzeniu katalogu pozostale “stare” encje ciagle dzialaja
Może opisz, pokaż co zrobiłeś?
Zrobiłem wg : Sposob drugi od ptk1a z pierwszego posta tego tematu.
Czyli przed supla posiadalem inne urzadzenia na mqtt.
Skoro zrobiłeś jak jest napisane i nie działa to gdzieś jest błąd, który tylko Ty możesz zdiagnozować bo ja szklanej kuli nie mam (inni też nie mają) żeby zobaczyć co zrobiłeś dlatego ponawiam pytanie: pokaż co i jak zrobiłeś, np. pliki konfiguracyjne, utworzone katalogi itd.
chyba bedzie problem z rozszerzeniem pliku bo jest bridge.conf.txt
Próbuje to zmienić
Edit. działa
zmieniałem to a mimo to dalej siedzało txt.
Dopiero jak odkryłem rozszerzenia w systemie to zauważyłem
@JacekJI czyli jednak nie zrobiłeś dokładnie jak było napisane w instrukcji (nie mogłem się powstrzymać) ale najważniejsze, że już działa .
P.S. Jakbyś pokazał wszystkie logi z Mosquitto od momentu restartu to widać jakie pliki są wczytywane do konfiguracji, w Twoim przypadku nie było by dodatkowego pliku z katalogu /share/mosquitto
.
dziekuje
dzieki temu ruszylem z miejsca , chodz ja wykorzystałem FileEditor do tworzenia folderów
mysle ze to expresowy sposób
Cześć,
Próbuje na początek ogarnąć suple sposobem nr 1, ale cały czas otrzymuje komunikat w logach:
Invalid config for ‘mqtt’ at configuration.yaml, line 36: The ‘broker’ option near /config/configuration.yaml:37 has been removed, please remove it from your configuration ‘mqtt->0’, got None, please check the docs at MQTT - Home Assistant
do configuration.yaml dodałem:
mqtt:
broker: mqtt81.supla.org
port: 8883
certificate: auto
username: "mój username ze strony supla"
password: "moje wygenerowane hasło"
discovery: true
Czy ktoś poratuje i wytłumaczy w czym problem?
Pozdrawiam,
ArturJ
Wydaje mi się, że Integracji z brokerem MQTT nie dodaje się już od dawna przez YAML tylko z GUI.
Więc w ogólności zamiast dodawać ten YAML powienieś skonfigurować broker w
Ustawienia → Urządzenia oraz usługi → Dodaj Integrację → MQTT
dodatkowo (bo się nie chwalisz czy masz np. Z2M czy cokolwiek innego już używającego brokera lokalnego)
A ponieważ HA można integrować TYLKO z jednym brokerem, to nie możesz już mieć innej integracji z jakimś brokerem MQTT.
Dziękuję za szybka odpowiedź. Innych integracji z MQTT nie mam, czyli teraz zgłębię temat GUI