U mnie wciąż to samo, w nocy przestało działać i wciąż nie działa.
W supli wszystko działa a w HA nie chce.
U mnie wciąż to samo, w nocy przestało działać i wciąż nie działa.
W supli wszystko działa a w HA nie chce.
U mnie też w aplikacji supli wszystko działało, tyko nie było komunikacji z HA.
W sieci piszą, że Supla robiła “porządki” na serwerach i dlatego też problemy.
Z którego serwera Supli korzystasz ? może nie wszystkie wstały ?
Mój to svr42.
Na forum Supli jest temat, może zapytaj tam czy z Twoim svr wszystko OK.
mój to 50, zaraz zobaczę co piszą na forum. Dzięki
Edit:
No mój 50, też ruszył. Niby Moswuito ruszył ale dalej nie mogę sterować z HA.
Moje logi:
Edit:
U mnie wciąż problem z komunikacją supla → HA. Ktoś sobie z tym poradził??
Edit:
Dzięki za próby pomocy, Zresetowałem hasło w Supli a nie zmieniłem w HA. Wszystko już działa.
Działa jeszcze komuś komunikacja przez bridge?
Zresetowałem hasło - nic nie dało.
Wyłączyłem na stronie supla broker mqtt i od tego czasu już nie mogę ponownie włączyć - pojawia się błąd aby spróbować ponownie. Chyba coś u nich padło.
Niestety, ale wszystkie urządzenia od supla działają wg mojej oceny najgorzej po integracji z HA
Sprawdź dokładnie czy przypadkiem nie zmienił się adres brokera MQTT Supli. Po resecie hasła w Supli zmieniłeś je w konfiguracji lojalnego brokera MQTT?
Jasne że tak. W kolejnym dniu udało się włączyć po stronie supla i zrobiłem restart lokalnego brokera i działa.
Szkoda że oficjalna integracja supla przestała działać. Jeśli coś zmieni się po stronie supla to może przestać działać obecne rozwiązanie.
Edit:
W innym wątku też jest o tym problemie - SUPLA => Supla-mqtt-client => MQTT => Home Assistant
Przydałoby się scalić te wątki.
Rozumiem, że chcesz uruchomić brokera “supli” czyli nie będziesz go chciał wykorzystywać do komunikacji z innymi czujnikami, switchami itp wykorzystującymi komunikację po mqtt ,wewnątrz swojego HA, jednym słowem tylko supla i nic więcej ?
PS. brokera nie konfiguruje się w “yaml” tylko z poziomu GUI (Ustawienia → Urządzenia usługi → Mqtt–> konfiguruj → konfiguruj ponownie.
Witam potrzebuje uruchomić kilka usług HASS i Supla -
Jeśli ma to być tylko mqtt → supla to jak wyżej pisałem, tam wstawiasz dane, które podałeś na obrazku.
dzięki to się udało tylko jak dodać jeszcze inne systemy na mqtt oprócz Supla
A przecież chciałeś tylko supla ? Jeśli jednak zmieniłeś zdanie i chcesz używać też innych systemów to konfiguracja, którą właśnie wykonałeś jest nieprawidłowa. Możesz ją usunąć i zacząć od nowa, poczytaj w tym wątku pierwszy post sposób 2, albo podobnym o “konfiguracji bridge-supla”, było to opisywane.
Co jakiś czas wiesza mi się integracja licznika Zamel MEW-01 (SUPLA) przez mqtt. Ostatnio “jakoś” ruszyło po resetach, teraz już nic nie pomaga.
Integracja robiona za pomocą mostu, metodą opisaną w tym wątku. Obecnie wygląda to tak, że encje mają jakieś wartości, ale od kilku godzin się nie zmieniają.
Usuwałem integrację, dodawałem ponownie, resetowałem mosquitto, resetowałem integrację mqtt w supla cloud, zmieniałem hasło i doopa. W tym momencie nawet mam wyłączone mqtt na koncie Supla cloud, a encje nadal pamietają ostatnie wartości.
Pytanie czy problem jest w HA, czy w Supli ?
EDIT: Zaraz po napisaniu tego posta, włączyłem ponownie mqtt w Supla Cloud i dane zaraz ruszyły. Czyli problem ewidentnie dotyczy Supli, a HA po prostu pamięta cały czas to co dostał ostatnio. Czyli można uznać, że pomaga reset mqtt w Supla Cloud, ale taki ciut dłuższy, bo za pierwszym razem robiłem wyłączenie i włączenie w ciągu może 5 minut i nie poszło.
Kolejne pytanie: czemu tak się dzieje, że mqtt się wiesza i jak temu zapobiegać?
Dlaczego nie chcesz korzystać w MEW-01 z mqtt w trybie lokalnym?
bo to dla mnie nowa informacja
Podpowiesz coś więcej?
Tak na szybko bo jestem poza domem:
Zapewne poszło przez cloud, bo najpierw działałem z aplikacją wg instrukcji, po zakupie licznika.
Czyli trzeba będzie konfigurację w liczniku zmienić na lokalną. Powalczę, dzięki.
Tak, jak już będziesz zmieniał na lokalną to zaktualizuj mew-a do najnowszej wersji.
mod edit: tytuł scalonego wątku
Mew 01 brak urzadzenia w HA mqtt bridge
Panowie, poratujcie. Mam brokera mqtt 6.2.1 skonfigurowanego lokalnie, dziala poprawnie. Nastepnie zrobilem bridga do mqtt supli wedlug waszej instrukcjj. Jak, podgladne w mqtt eksplorer to widze urzadzenia z supli oraz przekazywanie danych. Nkestety w urzadzeniach w HA oraz encjach nie pojawiaja mi się urzadzenia z supli w tym MEW-01.
Log z mqtt:
s6-rc: info: service s6rc-oneshot-runner: starting
s6-rc: info: service s6rc-oneshot-runner successfully started
s6-rc: info: service fix-attrs: starting
s6-rc: info: service fix-attrs successfully started
s6-rc: info: service legacy-cont-init: starting
cont-init: info: running /etc/cont-init.d/mosquitto.sh
[05:39:57] INFO: SSL is not enabled
cont-init: info: /etc/cont-init.d/mosquitto.sh exited 0
cont-init: info: running /etc/cont-init.d/nginx.sh
cont-init: info: /etc/cont-init.d/nginx.sh exited 0
s6-rc: info: service legacy-cont-init successfully started
s6-rc: info: service legacy-services: starting
services-up: info: copying legacy longrun mosquitto (no readiness notification)
services-up: info: copying legacy longrun nginx (no readiness notification)
s6-rc: info: service legacy-services successfully started
[05:39:58] INFO: Starting NGINX for authentication handling...
[05:39:58] INFO: Starting mosquitto MQTT broker...
1691033998: Loading config file /share/mosquitto/bridge.conf
2023-08-03 05:39:58: Warning: Mosquitto should not be run as root/administrator.
[05:40:00] INFO: Successfully send discovery information to Home Assistant.
[05:40:00] INFO: Successfully send service information to the Supervisor.
dane z mqtt explorer
Edit:
walczę kolejny dzień, nie działa. Podpowie ktoś co żle robię?
Bridga z mosquitto z suplą robie według tego:
Czyli wygląda to tak, że w Urządzeniach i Usługach → MQTT , brak jest urządzeń tylko z Supli ? a inne są ?