Mam pompe Ciepla gdzie jednostka wewnętrzna wystawia sygnał 230 do grzałki dla jednostki zewnętrznej l. Niestety Instalator nie przeprowadził kabel do grzalki w jednostce zewnetrznaj. Jest wyprowadzone tylko zasilanie oraz magistrala sterujaca. Chciałem włączyć moduł ESP przy jednostce wewnętrznej sterowany zasilaniem grzalki 230 V. Taka encja by uruchamiala przekaznik w jednostce zewnętrznej. Gdzie dam drugi moduł ESP który będzie włączał grzałkę. Czy najlepszym rozwiazaniem jest przekaznik z cewka 230V w jednostce wewnetrznej aby miec jakiegos inputa do ESP? A moze dzielnik napiecia?
Jeśli nie przewidujes innego zastosowania ESP w jednistce wewnetrznej to zasilacz do niego zasil z grzałki = wtedy wystarczy, że zbadsz jego obecność w sieci. Tak bedzie najbezpiczniej - skoro zadajesz takie pytanie.
Użyj gotowych urządzeń jak np. Shelly i4
https://www.shelly.com/en/products/shop/shelly-plus-i4
Podajesz na wejście zamiast grzałki a na zewnątrz drugie urządzenie w tej samej rodzinie, tak aby można było stworzyć automatyzację, która zadziała lokalnie bez pośrednich serwerów. Najlepiej urządzenia, które możesz parować ze sobą bezpośrednio. Są też rozwiązania radiowe, które nie potrzebują nawet WiFi LAN.
Zamel Exta, czy też niektóre Zigbee itp.
Przewiduje że mój ESP będzie dawał jeszcze sygnał pompie ciepla że jest nadprodukcja energii z pv-ki wówczas pompa ciepła zwiększa temperaturę wody grzewczej w zasobniku lub podłogówce oraz mój ESP będzie badał pwm pompy obiegowej wewnętrznej.
To ten podlinkowany detektor sieci wystarczy. Wygląda na bezpieczny bo ma separację galwaniczną
Moduł z linku wstawionego przez @RobinI30 i masz info obecności 230V , do tego ESP z Tasmotą i reguła
rule1
ON switch1#state=1 DO WebSend [192.168.X.XX] POWER1 ON ENDON
ON switch1#state=0 DO WebSend [192.168.X.XX] POWER1 OFF ENDON
Gdzie 192.168.x.xx , to adres drugiego modułu z przekaźnikiem np SonoffPOWR320 .
Tu dajesz moduł przy inwerterze i wysyłasz taką samą regułą do modułu przy jedn wew pompy. Jak moduł przy pompie włączy grzanie wody do wyższej temperatury, daje cynę do HA , HA wysyła powiadomienie do Teściwej, że u Ciebie jest bardzo ciepła woda, teściowa przychodzi się wykąpać i przy okazji robi obiad dla całej rodziny. Tym sposobem masz w 100% wykorzystaną nadprodukcję z PV.
Jak chcesz bardziej złożone reguły, to wal do @angler na pewno pomoże.
Zapytałem o konwersję 230V na 3.3V/styk zwierny, ponieważ mam dla ESP wewnątrz jednostki wewnętrznej dodatkowe zadania:
- analiza wysterowania PWM pompy obiegowej wewnętrznej - chcę sterować PWM’em pompą za buforem w zależności od temperatury oraz być może od PWM, który wystawia pompa ciepła dla swojej pompy obiegowej.
- przekaźnik w środek pomiędzy pompą ciepła, a pompą cyrkulacyjną. Jest harmonogram w pompie ciepła, która zasila pompę cyrkulacyjną, ale czasami się okazuje, że wracamy w środku nocy do domu i woda w kranach zimna, albo wyjątkowo trzeba wstać o 3:00 i identyczna sytuacja. Generalnie w pierwszym etapie przekaźnik ma przekładać, to co wypluł harmonogram, ale chcę mieć możliwość włączenia tego ręcznie z telefonu. Przy ostatnim odbiorze wody ciepłej mam kabelek dla DS18b20 więc może kiedyś dorobię pomiar temperatury i harmonogram zrobię swój w HA, na razie ma przekładać. Światło w kuchni, czy łazience mogło by aktywować pompę cyrkulacyjną a ten dallas ew. wyłączać.
- pompa ciepła ma wejścia PV/SmartGrid, które jak się zewrze, to pompa nagrzeje CWU na maksa i może podnieść temperaturę wody grzewczej CO. Co prawda nie mam zaworów mieszających, ale w planach mam sterować pompą obiegową od bufora na instalacje i mógłbym grzać bufor do wyższej temperatury i zwalniać przepływ (do sprawdzenia, czy tak dałoby radę).
Falownik PV nie ma wyjścia informującego o nadprodukcji. Mam za to licznik Shelly na zasilaniu domu i z niego mogę analizować czy wypuszczam energię na zewnątrz czy nie. Poza tym mam taryfę G12W, więc nie tylko nadprodukcja z PV, ale także taryfa niższa może z automatu aktywować większe wykorzystanie pompy ciepła. Na razie robię to harmonogramem w pompie.
Na moje oko ilość zastosowań sugeruje, żeby jednak “całe ESP” zamontować z kilkoma wejściami i wyjściami.
Po zdjęciu obudowy jednostki zewnętrznej okazało się, że pompa ciepła BuderusSplit ma w środku 3 kable grzejne.
- Jeden podgrzewa kompresor od dołu.
- Dwa inne idą na tacę ociekową w środku.
Wydaje się zatem, że sterowanie odladzaniem odpływu mogę zrealizować w jednostce zewnętrznej podłączając się z przekaźnikiem do tych kabli grzejnych.
Co się tyczy długości cyklu grzałki po defroście, to jednostka wewnętrzna wystawia 230V w momencie startu defrostu i utrzymuje po zakończeniu defrostu. Mierzyłem miernikiem napięcie, napięcie było utrzymywane. Nie zmierzyłem jak długo jest utrzymywane, ale trafiłem na lepszą dokumentacje i tam wyczytałem, że chyba 30minut.
Muszę zdobyć wtyczki, aby się wpiąć z przekaźnikiem, choć akurat tutaj mógłby by jakiś gotowiec SonOff, czy Shelly. W dodatku są warianty z możliwością wpięcia DS18b20 więc i temperatura zewnętrzna by się przydała, lub temperatura tych kabli, to bym wiedział jak one działają. Zresztą mam Shelly 1PM z nakładką, że można 3 dallasy podpiąć.
Całe zamieszanie z odladzaniem odpływu, się wzięła z tego, że zeszłotygodniowe mrozy spowodowały, że PC była zalodzona kilka centymetrów od dołu do czasu odwilży. Sądziłem, że kabel grzejny jest konieczny. Jak zajrzałem dziś do pompy, to się okazało, że był zatkany odpływ. Na razie zrobię sobie ESP wewnątrz jednostki wewnętrznej, na potrzeby wszystkie poza defrostem i poczekam na mrozy. Docieplę troszkę odpływ i być może jak będzie drożny, to pompa się nie będzie zaszraniać i kabla finalnie montować nie będę.
Na koniec pytanie czy kabel należy wpuścić do rurki kanalizacyjnej do środka, czy raczej umocować na zewnątrz i ocieplić? U mnie odpływ ma odcinek około 1m w powietrzu i wchodzi do ściany pod styropian. Jest styropianu około 20cm na ścianie i pionowy odcinek (2m w dół) jest w połowie warstwy ocieplenia, później rura pod ziemię dalej.