Cześć, uruchomiłem sobie tego asystenta, w wersji continue/start conversation. Niby program się skompilował, wgrałem na płytkę, odpowiada na wywołanie Ok Naboo ale kończy po wykonaniu polecenia i nie oczekuje na dalsze polecenia. Jak testuję assist_satellite.start_conversation wygląda na to że to działa.
@Marek_l od 2 dni jest nowa wersja esphome 2025.5.0 ze wsparciem continous conversation (nie potrzeba modułów z voice-assistant-pe). Zrobiłem PR ze zmianami u mnie działa na 2 głośnikach: Support for esphome 2025.5.0 + continuous conversation by luk-ada · Pull Request #13 · KristopherMackowiak/ha_voice_assistant · GitHub
da się ustawić aby przychodziły jakieś powiadomienia głosowe na taki głośnik ?
@paproh tak, można użyć Text-to-speech i głośnik będzie mówił powiadomienia. Dzięki temu można tworzyć dynamiczne treści w powiadomieniu. Można też odtwarzać pliki audio jako media player.
Hej mam pytanie czy ktoś z was w najnowszej wersji ESP ma problem podobny do mojego? Co prawda dodałem sensor LD2410C ale nawet bez niego mam te same warningi i wykrywanie wake word nie działa:
OFF TOPIC (ale taki nie całkiem off)
Witamy na forum, dziś dzień konkursów
Która to KONKRETNIE wersja?
(najnowsze w każdym momencie są 3 różne, a samo określenie najnowsza jest wybitnie subiektywne, bo zależy do tego kto jaką ma - czas propagacji wersji przy jej publikacji sięga od kilku godzin w sytuacji normalnej do kilku dni w bardzo niekorzystnym splocie okoliczności).
Ktoś to przeczyta jutro, czy za klika dni, a wtedy to będzie już totalnie inna wersja.
Druga sprawa - obrazki są fajne ilustracyjnie, ale jeśli liczysz na jakąkolwiek pomoc (jeśli problem nie jest masowy), to wstaw te same treści jako sformatowany tekst.
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
Trzecia - skoro o YAMLu mowa, to gdzie jest twój YAML?
Masz włączony PSRAM?
Cofałeś wersję IDE (“kompilera”/buildera) by potwierdzić powiązanie z wersją?
Wersja 2025.5.2
Kod oraz połączenie jest lutowane oraz takie samo jak na github z pierwszego posta ( nie ma w tym wypadku znaczenia czy jest kod od obsługi ld2410c czy nie, są te same warningi, przy czym odtwarzanie z Home assistant radia działa więc tylko jest problem z mikrofonem i wake word)
Co do cofnięcia się wersją jeszcze tego nie robiłem nie miałem czasu, może w dniu jutrzejszym się pobawię.
Na dniach wchodzi 2025.6.0 więc nie ma za dużo czasu na zabawy (możesz wejść chwilowo na betę i tam spróbować kompilacji).
Jak rozumiem chodzi o ten YAML
nadziei może sobie wielkich nie rób, bo w ESPHome 2025.6.0b1 ostrzeżeń jest chyba nawet więcej
In file included from components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/lstm_eval.cc:25:
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h: In lambda function:
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:150:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
150 | [](const ArithmeticParams& params, const uint8_t input1_val,
| ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^~~~~~
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:126:56: note: shadowed declaration is here
126 | inline void BroadcastMul6DSlow(const ArithmeticParams& params,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h: In lambda function:
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:209:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
209 | [](const ArithmeticParams& params, const T input1_val,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:171:44: note: shadowed declaration is here
171 | BroadcastMul6DSlow(const ArithmeticParams& params,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:249:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
249 | [](const ArithmeticParams& params, const std::complex<float> input1_val,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:221:56: note: shadowed declaration is here
221 | inline void BroadcastMul6DSlow(const ArithmeticParams& params,
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/micro_tensor_utils.cc.o
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/mirror_pad.cc.o
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/mul_common.cc.o
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/neg.cc.o
In file included from components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/mul_common.cc:19:
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:150:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
150 | [](const ArithmeticParams& params, const uint8_t input1_val,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:126:56: note: shadowed declaration is here
126 | inline void BroadcastMul6DSlow(const ArithmeticParams& params,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:209:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:171:44: note: shadowed declaration is here
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:249:34: warning: declaration of 'const tflite::ArithmeticParams& params' shadows a parameter [-Wshadow]
249 | [](const ArithmeticParams& params, const std::complex<float> input1_val,
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:221:56: note: shadowed declaration is here
221 | inline void BroadcastMul6DSlow(const ArithmeticParams& params,
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/pack.cc.o
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/pad.cc.o
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h: In instantiation of 'typename std::enable_if<((! tflite::is_small_integer<T>::value) || enable_for_short_integers), void>::type tflite::reference_ops::BroadcastMul6DSlow(const tflite::ArithmeticParams&, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, T*) [with T = long int; bool enable_for_short_integers = false; typename std::enable_if<((! tflite::is_small_integer<T>::value) || enable_for_short_integers), void>::type = void]':
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:260:28: required from 'void tflite::reference_ops::BroadcastMul4DSlow(const tflite::ArithmeticParams&, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, T*) [with T = long int]'
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/mul_common.cc:141:40: required from here
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h: In instantiation of 'typename std::enable_if<((! tflite::is_small_integer<T>::value) || enable_for_short_integers), void>::type tflite::reference_ops::BroadcastMul6DSlow(const tflite::ArithmeticParams&, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, T*) [with T = float; bool enable_for_short_integers = false; typename std::enable_if<((! tflite::is_small_integer<T>::value) || enable_for_short_integers), void>::type = void]':
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/kernels/internal/reference/mul.h:260:28: required from 'void tflite::reference_ops::BroadcastMul4DSlow(const tflite::ArithmeticParams&, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, const T*, const tflite::RuntimeShape&, T*) [with T = float]'
components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/mul_common.cc:196:38: required from here
Compiling .pioenvs/home-assistant-voice/components/esp-tflite-micro/tensorflow/lite/micro/kernels/pooling_common.cc.o
edit i wiele więcej, szkoda mi czasu na czekanie do końca kompilacji skoro i tak nie mam sprzętu by sprawdzić w realu.
Wersje 2025.5 w górę są wg mnie skopane. Nie wiem czy cofnięcie ci pomoże w tym problemie ale na pewno powróci ci odtwarzanie dźwięku z 2 kanałów bo od tych wersji nie działa (czego nikt nie zauważył). Ja dalej korzystam z 2025.3.1 i czekam na rozwój sytuacji
A zgłosiłeś issue? bo bez tego czekanie może być bezowocne…
Tak zgłaszałem od razu jak potwierdziłem to na kilku urządzeniach z różnymi konfiguracjami.
U mnie po wywaleniu całego kodu odpowiadającego za led ring brak błędów i wykrywanie działa bez problemu. Widać trochę za dużo tego było, potem powalczę nad ledami.
Możesz skorzystać z mojego kodu który jest nieco bardziej uproszczony