Tani asystent głosowy na bazie Voice Assistant PE od HA

Cześć!
Pragnę podzielić się z wami projektem asystenta głosowego, gdzie bazą jest Voice Assistant PE, ale tutaj koszt budowy to ok 60-70zł.

14 polubień

Witamy na forum i dziękujemy za ten projekt.

1 polubienie

interesujące,
tym bardziej że firmowe głośniki są za drogie na kupienie dla zabawy, sprawdzenia jak to jest.

Ale pytanka,
-dlaczego dwa głośniki? One są wykorzystywane do różnych funkcji?
-dlaczego na górze ten jeden głośnik? nie zakurzy się i nie będzie paskudnie wyglądał?
-w kodzie jest mowa o dwóch mikrofonach (“LED next to the 2 microphones”), ja widzę jeden
-te rzeczy co masz pokonfigurowane, google generative AI, google Cloud, to one są darmowe czy jest potrzebny abonament?

Wrzuciłem testowo rzeczy do koszyka, po kilku podmiankach, wyszło na dziś 100 w aliexpress po doliczeniu jakiegoś kuponu, może zaoszczędzę 25 PLN bo mam chyba takie ESP,
ale jeszcze 28 PLN na materiał i nie wiem ile za drukowanie.

Na razie wciąż jestem zainteresowany żeby sprawdzić jak to działa.
Dzięki za podzielenie się.

By looking at the BoM, it says one for “low tones” and one for “high tones”.

That seems to be a copy & paste issue:

no to w kontekście wątku o pomiarze energii widzę, że masz zerowe pojęcie o elektronice, pozostań więc póki co przy gniazdkach bez ich modyfikacji…
a wracając do tematu: niskotonowy i wysokotonowy (ja bym rozwiązał to prościej używając kondensator w charakterze ultra-prostej zwrotnicy do podłączenia wysokotonowego, zamiast drugiego DACa z drugim wzmacniaczem)

Będzie, ale… nie sprzątasz?

Możesz to sprawdzić samodzielnie - to zerowy koszt.

1 polubienie

dobra, teraz widzę, te dwa wzmacniacze Max98357 są połączone równolegle i mają grać “to samo” na dwóch głośnikach o różnych charakterystykach.

Mam taki problem że jak sprawdzam logi w esp to wyskakuje mi taki błąd

W wcześniej go nie było nie aktualizowałem esphome

wersja HA Core 2025.2.4
supervizor 2025.2.1
wersja esphome 2024.12.4

mam to samo.
i w yamlu jest podświetlony media player

a kodzie GitHub - esphome/home-assistant-voice-pe: Home Assistant Voice PE

w components nie ma takiego katalogu

hmmm
w kodzie 24.12.4 był…

i w 25.1.1 też był

ok zmieniłem

ref: dev

na

ref: 25.1.1

i wyskoczył mi nowy błąd, walczę dalej

lepiej mi się komplikowała wersja 25.1.0

Niby wiemy na jakich elementach wykonał to autor - link jest do oferty różnego sprzętu, ale między wierszami da się wyczytać, że jest to S3N16R8, ale nie napisałeś nawet jasno jakiej wersji sam używasz.

Brakuje YAMLa (chyba, że nie modyfikowałeś ani linijki), w oryginalnym YAMLu jest wprawdzie włączone debugowanie ale częściowo odfiltrowane, więc nie wiem czy w logu widać faktycznie wszystko co istotne.

To wyżej to była odpowiedź do poprzedniej wersji twojego postu (której już nie ma, a nie będę się cofał w czasie by zacytować całość, sam wiesz co tam było), ale nie miałem czasu i nie opublikowałem, ale teraz zostawiam, bo może da Ci to trochę do myślenia…

Teraz wracamy do teraźniejszości.

ALE odwołujesz się w YAMLu do jakiegoś kodu zdalnego, moduł debugowania w IDE też go używa - najpierw wczytuje twojego YAMLa - wraz ze zdalnym kodem (którego JUŻ NIE MA), potem go interpretuje, a na końcu przechodzi do debugowania, które się odnosi do twojego YAMLa “z teraz”, tylko kod źródłowy się zmienił i nie pasuje do tego jak masz zbudowane firmware…

@ojezu @andrzej04

gdybyście oprócz tych obrazków wstawiali też tekst w formie sformatowanej
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum (muszę to w końcu uwspółcześnić…)
to mogłoby to być użyteczne dla kogoś kto chciałby Wam pomóc, same obrazki są fajną ilustracją, ale zwykle nie są wystarczające…

Prawidłowo wstawiony YAML niewiele tu pomoże , w repo nie ma już media playera . Sam czekam na ewentualne przywrócenie odtwarzacza.

Ja pierdzielę… przecież linki do githuba nie są zakazane…

Masz rację, tyle że ten link jest już klika postów wyżej, po co miałem go powielać ?

Dodałem do gita wersję old - uwzględnia on ostatni commit który zawiera potrzebne komponenty!

wystarczy podmienić ref

- source:
      type: git
      url: https://github.com/esphome/home-assistant-voice-pe
      ref: "25.1.1"
1 polubienie

A nie wydaje się Wam, że ta zmiana (usunięcie komponentu) powiązana jest z nowymi komponentami

1 polubienie

No przecież na moim git-cie masz wersje pod nowe ESPHome również… :man_facepalming:

1 polubienie

Choć na co dzień łączę teorię z praktyką, czyli że nic nie działa i nikt nie wie dlaczego, to jednak byłem zaskoczony jak bardzo mi ten układ po złożeniu na sucho nie działał,
co jak co to się jednak spodziewałem że diodki się zapalą, nic, kompletnie nic.
Zacząłem debugować, rozkładać na czynniki pierwsze, testować i w końcu diodki mi się zapaliły.

Zastanawiam się teraz w którym miejscu nastąpiło nieporozumienie.
Mam płytkę z tego miejsca:

więc wydaje mi się taką samą jak wskazana na githubie.

Patrząc na schemat i zdjęcia spodziewałem się, że 5V pochodzi z USB, ale u mnie na pinie “5V in” były jakieś ułamki Volta jak podłączyłem płytkę do zasilacza USB więc zwróciłem uwagę na opis pinu,
po podłączeniu zewnętrznego 5V na przykładowej konfiguracji LED ESPhome w końcu stała się światłość.

Wracam do prób z całą konfiguracją VA.

Czy do 5V i GND mają być podpięte kabelki od gniazdka USB?
Jeśli tak to proponuję dorysować do schematu, że zasilanie pochodzi z kabelków dodatkowego gniazdka, a nie z wbudowanego gniazda USB, bo wydaje mi się to nieoczywiste i mylące.

Urządzenia podłączone do zasilania działają lepiej :slight_smile:
Dlaczego nie zlutowałeś tych dwóch punktów na płycie ESP?

Poradniki nawet najlepiej napisane, nie mogą zawierać wszystkich szczegółów . Po zwarciu , zlutowaniu tych padów , będziesz miał wszystko zgodnie ze schematem

dzięki, nie wiedziałem że jest taka możliwość.