Tu masz opis jak dodać swoje urządzenie.
Coś poszło nie tak, może ktoś mnie naprowadzić co jest nie tak:
Opisze jak to próbowałem ogarnąć:
Próbowałem z podłączony i odłączonym do Z2M termometrem. Stworzyłam plik z rozszerzeniem *.js wkleiłem wpis kolegi @Darth_Vader zmieniałem cześć “’_TZ3000_i8jfiezr” na to miałem u siebie. W pliku konfiguracyjnym Z2M dopisałam w cześci extermal_converts mój plik *.js oraz log_level na debug. Na końcu restart Z2M potem całego HA i dalej lipa .
Witam,
@Lomax1983 wklej tą linijkę
const fz = require(‘zigbee-herdsman-converters/converters/fromZigbee’);
na początku pliku, zlikwiduje to błąd który Ci się pojawia. Mnie pomogło natomiast pomimo to nie raportuje mi wciąż stanu bateri.
Dzięki, fakt błąd zniknął ale baterii dalej nie raportuje…
Ja mam coś takiego jak otworzę ten plik w edytorze plików. Nie potrafię zlikwidować tych błędów co się wyświetlają w postaci żółtych trójkątów. @Lomax1983 też tak masz?
To samo:
To może jest przyczyna że nie raportuje baterii. Może @Darth_Vader podpowie nam co może być nie tak??
Ja to mam propozycję aby czasowo wyłączyć te wpisy , usuwacie to urządzenie z Z2M.
Potem parujecie od nowa ale z urządzeniem praktycznie przy samej antenie koordynatora.
Niestety bez efektu, dalej nie raportuje stanu baterii. Dodam że zostawiłem termometr przy koordynatorze na 30minut po parowaniu z myślą że może się dogadają ale bez skutecznie.
Też przetestowałem taki sposób i bez zmian, wciąż nie raportuje baterii.
Edit:
Jest nowa wersja zigbee2mqtt 1.25, raport stanu baterii zaczął normalnie działać, musiałem tylko jeszcze raz sparować urządzenie.