Ja mam taki wsadzony do akwarium na głębokość 60 cm od kilku lat, Działa świetnie tylko przewód zrobił się sztywny. Akwarium działa tylko w dodatnich temp. ciężko powiedzieć jak się zachowa jak będzie -10.
Rozejrzyj się za czujnikami radiowymi lub BLE. Są produkty dedykowane do mierzenia temperatury wody w basenach. Można by zintegrować za pomocą rtl_433. Czyli masz gotowe urządzenie, dedykowane dla oczek, basenów. Odpada cała najtrudniejsza część zabezpieczenie urządzenia przed wilgocią i zasilania. Odczyt realizujesz za pomocą USB stick typy dekoder DVB-T z SDR.
Więcej w tym temacie:
Na liście dekoderów kilka pozycji ze słowem pool:
[56] TFA pool temperature sensor
[109] WT0124 Pool Thermometer
[182] TFA Marbella Pool Thermometer
[222] Rubicson Pool Thermometer 48942
[227] SRSmith Pool Light Remote Control SRS-2C-TX (-f 915M)
To zależy na ile uczciwego producenta trafisz, widziałem na jakimś forum narzekania, że hermetyzowana końcówka bywa zrobiona tandetnie tj. nieszczelnie i po prostu końcówki Dallas’a przerdzewiały (więc może lepiej samodzielnie to wykonać?)
Jeśli chodzi o Dallasa, toi chyba tylko DIY DIY Zigbee 4x DS18B20 temperature measurement - Share your Projects! - Home Assistant Community
ale w podobnych hermetyzowanych obudowach widziałem też jakieś Sensiriony (chyba SHT30?)
a wtedy teoretycznie masz szansę rozebrać jakieś urządzanie fabryczne - parę przykładów Best ZigBee temperature sensors - NotEnoughTech
(na tej podstawie możesz przeszukać internet np. na bazie czego jest zbudowany SNZB-02)
Ostatecznie z fabrycznego gotowca wywalić fabryczny sensor i się wlutować w obwód zamiast niego (nie licz na pola lutownicze, to smd wielkości koło 1mm, więc będzie trzeba drapać ścieżki), moim zdaniem DIY z punktu 1 ma większe szanse powodzenia.
PS Naprawdę musi być Zigbee? - na bazie ESPHome zbudujesz to samodzielnie w kilka dni, przy pojedynczych urządzeniach WiFi nie powinno stanowić problemu, a jeśli chcesz to istnieją moduły z przewodowym Ethernetem (co daje w zasadzie 100% niezawodności), ba w niektórych z nich możesz wykorzystać zdalne zasilania PoE (jest kilka konstrukcji z takimi możliwościami, oczywiście do pracy na zewnątrz to by trzeba było nad tym popracować nad impregnacją elektroniki, ale np. Olimex ma wypusty z przemysłowym zakresem temperatur, które mogą pracować na umiarkowanym mrozie).
Panowie, dzięki za rady i wskazówki.
Zaryzykuję z DS-em i Sonoffem Basic, który także wykorzystam jako switch.
Z zasilaniem i osłoną przed wilgocią nie ma problemu, bo bezpośrednio przy oczku jest skrzynka elektryczna przeznaczona na urządzenia związane z oczkiem.
A widzisz zająłem się tym Zigbee i zapomniałem o kablu - dobrze by było tak zakombinować, aby nie był w wodzie w strefie zamarzania (jeśli zimą oczko zamarza), bo lód świetnie niszczy kable, ale w sumie w PL to raczej mamy śródziemnomorski klimat ostatnio
Kwestia impregnacji elektroniki jest o tyle istotna, że przedłuży trwałość kilkukrotnie (nie chodzi o bezpośrednie zawilgocenie tylko o wodę skroploną z powietrza przy spadku temperatury), w praktyce urządzenia bez impregnacji w nieogrzewanej skrzynce wytrzymują góra kilka sezonów (to też zależy gdzie mieszkasz), a przy “złych wiatrach” jeden sezon.
Muszę faktycznie coś wykombinować, bo oczko zamarza i lód jest, co prawda w tym roku, nie był za gruby, maksymalnie 0,5 cm, ale jak będzie za rok nikt tego nie wie
Po pierwsze jeśli już… po co mierzyć temperaturę wody, wystarczy zmierzyć czy nie jest “minus” na zewnątrz
Po drugie to kup sobie dobrany do Twojego oczka kompresor. https://trzmiel.com.pl/oczko-wodne/aqua-nova-n-aco-70-pompa-napowietrzacz-do-oczka-4200l-h
Poczytaj opis to wszystko się wyjaśni.
Dodatkowo dobrze natleniona woda latem czy też zimą zachowuje równowagę biologiczną i sama się oczyszcza. Brak jest glonów i prawie nie kwitnie. Na wiosnę woda jest czysta i nie “wali” szambem.
Żadne filtry mi się tak nie sprawdziły jak ten napowietrzacz i widać do dna.
Na zimę wylot umieszczasz zaraz pod powierzchnią wody aby nie mieszać całej objętości i nie wychładzać wody.
Po co mierzyć temperaturę wody ?
Np. po to, aby wiedzieć kiedy można zacząć karmić karpie Koi
Woda powinna mieć nie mniej jak 16C.
Robercie, z oczkiem i rybami param się już ze 20 lat, także można powiedzieć, że zjadłem na tym zęby
Przerobiłem kilka filtrów i stanęło na trzy komorowym bioklarze, który daje radę i jestem z niego zadowolony. Z napowietrzacza też korzystam, ale mniejszej mocy.
Jednak podstawą w oczku jest dobrze dobrany filtr i dla równowagi biologicznej - sporo roślin.
Temp. wody w oczu mierzę Dallasem DS18B20 od ładnych kilku lat. Ale zastosowałem kabelek w osłonie (izolacji) silikonowej i przez te kilka lat nic się z kabelkiem nie dzieje. Czujnik umieszczony na głębokości ok. 60 cm. Trzeba solidnie zaizolować czujnik na połączeniu z kabelkiem, zastosowałem owijkę samowulkanizującą i na to dodatkowo termokurcz.
U mnie Koi żerują już od temp wody powyżej 8oC, delikatnie, ale jednak coś chcą przekąsić
Rośliny w oczku to podstawa. Mam także pompę Hailea do powietrza (bardzo polecam - 4 lata pracuje) i filtr ciśnieniowy (przereklamowany).
W Altanie przy oczku “systemik” oparty na ESP8266 mierzy temp. wody w oczku, temp. zewn., temp. wewnątrz altany, poziom wilgotności powietrza, ciśnienie atmosferyczne i wszystkie te dane przesyła do HA.
Poziom głośności to dość indywidualna sprawa. U mnie pompa na zimę zamknięta w obudowie PCV (część rozdzielnicy n/n) i owszem trochę słychać, ale nie mam z tego powodu problemów zdrowotnych :). Ja jak najbardziej polecam. Moc pompy: coś ok 25W.
Moc w zależności od zapotrzebowania 25-110W, głośność 60dB.
Jeśli nie będziesz jej mocował na sztywno ( aby nic nie rezonowało) to mruczy basem i nie jest uciążliwa.
a jakby czujnik radiowy umieścić w szczelnie zakręconym i dociążonym słoiku? Polecam czujniki LYWSD03MMC - używam z donglem bluetooth na 50cm przedłużaczu usb i mam pokrycie 2 pięter domku jednorodzinnego ze stropami z żelbetu.
Brzmi ciekawie, w sumie koszt eksperymentu groszowy, natomiast słoik z dna będzie trzeba odławiać raz na jakiś czas (na wymianę ogniwa).
Sam używam 2 sztuki z zaimpregnowaną elektroniką jako czujniki zewnętrzne.
W kwestii zasięgu, zawsze można się wspomóc ESP32 z EBP.