Opentherm gateway w homeassistant jak i również otmonitor ale narazie wyłączyłem sobie otmonitor
Nie masz podwójnych nazw encji, z dopiskiem bojer i druga z thermostat?
Cześć, podpowiedziałbyś co to za karta ?
Dziękuje za info, instalować ją z HACS-a
Tak z HACS
Super. dziekuję za pomoc.
czesć ,
Mam taki problem.
Kupiłem opentherm bramkę na nodo.
Wpiąłem między kocioł a termostat. Nic nie działa. Nawet termostat. Czy coś zle skonfigurowane mam? Zworki przestawiłem.
Mój kocioł to dietrich amc25 termostat smart tc. W instrukji jest informacja , że kociol obsluguje opentherm. Termostat wpiety w kociol w port rbus.
@zomo88 Czy przewód łączący piec z termostatem został rozcięty i w to miejsce została podłączona bramka, oczywiście z zachowaniem odpowiednich stron dla boiler i thermostat (polaryzacja nie ma znaczenia)?
Spróbuj połączyć się otomonitorem http://otgw.tclcode.com/download/otmonitor.exe, w konfiguracji podajesz IP bramki.
Tak podłączyłem jak piszesz. Nie działa mi nawet termostat… Na ESP w złączu thermostat 24v , złącze boiler nie ma zasilania. Czy nawet jak odłącze ESP od prądu to złącza na płytce działają jak przelotka i powinien działać termostat nawet bez softu w nodomcu?
W takim razie może to być problem kompatybilności sterownika (termostatu). Twojego SmartTC nie ma na liście kompatybilności. W najgorszym przypadku będziesz sterował piecem tylko za pomocą HA.
a jakbym podpiął bramkę do innego portu rbus?
Zrób zdjęcie przyłączy w piecu i podaj dokładny model pieca.
Kocioł obsługuje OpenTherm, więc powinno to działać:
Nie masz równolegle podłączonej ochrony przed zamarzaniem?
Mam podłączone tak jak na pierwszym schemacie. Termostat TC do R-BUS. Nic więcej. Teraz pytanie. Czy ESP steruje gniazdami ich zasilaniem itp. Możliwe, że coś skopane w konfiguracji mam.
I drugie pytanie. Czy te złącza działają jak przelotka i nawet na wyłączonej bramce powinno działać
Bramka musi mieć zasilanie. Wtedy, nawet przy wypiętym module bramka jest przeźroczysta.
No właśnie, więc nawet bez softu a z zasilaniem bramki powinien mi działać termostat
W takim razie musiałeś coś źle połączyć, chociaż biorąc po uwagę poziom skomplikowania, to raczej nie możliwe
Termostat coś pokazuje, czy całkowita padlina?
Nic nie pokazuje. Wpialem nawet bramkę do innego portu rbus na płycie w piecu, ale też nie działa, nie mam pomysłu już co to może być
Mam pewne obawy ze to chyba nie będzie działać, oglądając ten filmik jak podłączyć smart Tc to jest tam bramka która ma dwa wejścia ot i r bus, niby oba standard opentherm a jednak jakieś różnice chyba są, ja mam piec z wyjściem ot i u mnie bramka z nodo shop śmiga
De Dietrich SMART TC - Instalacja - YouTube