Test Dongla Skyconnect z gniazdkiem Meross MSS315 Matter

No to dupa. Oddam.
Ale “przy okazji” zrobiłem IPV6 sobie na Mikrotiku - nawet działa

Na Allegro zwracam masę przedmiotów w ciągu 14 dni, nawet tych “powystawowych” czy " używanych", nawet się nie wysilam na podawanie przyczyny zwrotu. Nie zdażyły mi się z tym problemy. W tym roku było to u mnie 16 przypadków.

Zwrot ustawowy nie wymaga podawania powodów, natomiast np. amazonia ma swoje warunki na te zwroty między 15 a 30 dni (przy moim trybie pracy zwykle nie mam szans się zmieścić w 14 dniach, więc podawanie powodów mam już wyćwiczone, parę razy wynegocjowałem też ciekawe inne warunki niż zwrot, ale tu odbiegam od tematu, bo zawsze wszystko co wymagało zwrotu wróciło).

Post został podzielony na nowy temat: Aqara Smart Lock U200 roblemy z działaniem Matter w HA

Zwrot poszedł , kasa została mi zwrócona.
Zakupiłem w zamian wtyczki NOUS na ESP 32.
Różnica taka że owszem Matter również jest ale pomiar energii idzie po tasmocie.
Czyli jak wspomnieliście : za nowe to jest.

Możesz jaśniej?
Zmieniłeś firmware na Tasmota?

Kupiłem wtyczki NOUS , tamte Merroesa zwróciłem.
One są na Tasmocie

Niemożliwe, musiałeś kupić jakieś modyfikowane, importer nic o tym nie wspomina (to jest standardowa Tuya)
https://noussmart.pl/smart/sockets/

Prosze to te.
https://allegro.pl/oferta/inteligentne-gniazdo-wifi-nous-a8t-tasmota-esp32-matter-10a-15294959252?fromVariant=15759957226

1 Like

Czyli teoretycznie Tasmota wspiera Matter:

Możesz zrobić test i dodać to gniazdko do HA korzystając z Matter, ciekawe ile encji tym razem pojawi sie w integracji gniazdka po Matter?

Napisałem tam wyżej. Po Matter nie wysyła a po Tasmocie.
Mozna dodać co ma wysłać :
image

To może dołożę kolejne 3 słowa od siebie - zainspirowany tym wątkiem kupiłem jakiś czas temu (na własne testy i własne ryzyko) jedno, a teraz jeszcze kilka kilka gniazdek MSS315 w wersji Matter (choć nadal nie mam dongla Thread, ale jak wspominałem wcześniej nie jest on potrzebny jeśli nie używa się urządzeń Thread) i po wstępnych bojach, które przegrałem - Matter mi nie działał z HA… zrobiłem drugie podejście wczoraj i ostatecznie chyba “wygrałem wojnę o Matter”.

Kwestią było firmware gniazdek, które producent w ślimaczym tempie, ale jednak ulepsza.
Warto zaznaczyć, że aktualizacja firmware w oficjalnej aplikacji nie pojawia się niezwłocznie po sparowaniu w niej gniazdka (więc prawdopodobnie walczyłem z wiatrakami za pierwszym razem, gdyż w sprzedaży są one dostępne z jakimś archaicznym firmware, a sama aktualizacja firmware jest w aplikacji umieszczona w dość dziwnym miejscu - w ustawieniach konta użytkownika, a nie w ustawianiach poszczególnych urządzeń).

Po aktualizacji firmware do 9.5.48 (widziane w HA Matter jako 9.3.26) nie dość, że gniazdka się parują poprawnie do Matter w HA (niezależnie czy są zarejestrowane w jakiejś innej usłudze Matter czy nie, oczywiście sposób parowania od tego zależy, czy sprzęt jest już gdzieś sparowany czy nie), to jeszcze raportują dane pomiarowe (napięcie, prąd, moc i energia).

Kiedyś może rozszerzę nieco ten opis, bo po niecałym dniu testu, to wiele nie można napisać o Matter i tym sprzęcie (wstępnie wygląda to jednak OK).

Oto problem o który się wstępnie odbiłem - brak opcji generowania kodu autoryzacji Matter (co mnie wstępnie nieco zagotowało, bo jedyna opcja która była dostępna to logowanie chmury do chmury = brak możliwości sparowania do Matter w HA… bo w ten sposób powiązanie przewidziano jedynie dla dużych dostawców usług chmurowych - Apple, Samsung i Google, w dodatku niektóre z nich wymagają sprzętu będącego bramką Matter+Thread, co jest dość absurdalne w tym wypadku…)

dopiero, gdy dodałem kolejne gniazdka do aplikacji i nieco więcej się z nimi bawiłem (tj. zaktualizowałem firmware oraz eksperymentowałem z dodawaniem i usuwaniem, więc nie wiem kiedy się to stało) pokazała się w oficjalnej aplikacji potrzebna opcja. (de facto jest ona potrzebna jeśli dodamy gniazdka do chmury Meross by dodać sprzęt do jeszcze jakiegoś innego rozwiązania Matter, ale wcześniej, tj. na firmware dostarczanym fabrycznie, nawet parowanie do Matter HA urządzeń, które nie były już sparowane z Meross było niemożliwe)

Co ważniejsze gniazdka, które mają dostatecznie świeże firmware poprawnie parują się w Matter HA również, gdy nie są sparowane do podstawowego Fabric innego dostawcy.

Dla początkujących użytkowników Matter być może to jest kluczowa informacja, ale 11-cyfrowy kod autoryzacji parowania zamieszczony także jako QR-kod na obudowie służy do sparowania “dziewiczego” sprzętu (tj. nigdy wcześniej nie parowanego, zresetowanego do ustawień fabrycznych lub usuniętego poprawnie ze wszystkich Fabric Matter).
W przypadku chęci sparowania z kolejnym serwerem Matter bez usuwania już zautoryzowanego nie można resetować urządzenia do ustawień fabrycznych, bo to usuwa dotychczasowe powiązania. I do tego właśnie jest potrzebna funkcja generowania kodu autoryzacji (która uruchamia w sparowanym urządzeniu kolejną sesję parowania).

Kilka obrazków z HA, które chyba mówią wiele (zamalowałem co-nieco, ale nic istotnego dla ciekawego)

Słowo komentarza - QR-kod zawiera zarówno kod autoryzacji jak i przedrostek identyfikujący jego zastosowanie, natomiast poniżej jest 11-cyfrowy kod dla czytelności przedzielony myślnikami xxxx-xxx-xxxx, ale realnie istotne są jedynie cyfry

Przycisk zidentyfikuj uruchamia miganie czerwonego LEDa w przycisku gniazdka przez 15 sekund (bardzo przydatna funkcja dla kogoś, kto używa kilku identycznych gniazdek).

Wszystkie 4 pomiary (napięcie, prąd, moc i energia) są raportowane co minutę, co jest absolutnie wystarczające do wszelkich normalnych zastosowań.

Na serwerze Matter (u mnie w postaci Dodatku) widać jak walczyłem o sparowanie (pierwsze 12 prób było nieudanych)

cdn. (a może i nie)