Witam wszystkich.
Ponieważ projekt który realizuje cieszy się zainteresowaniem coraz większej liczby użytkowników forum, postanowiłem opisać go w formie poradnika od samego początku do samego końca (za rączkę) w kwestii integracji Lan Controllera z Home Assistantem za pośrednictwem Node-RED’a.
Oto efekt, do którego dążymy:
Zanim zaczniesz.
Lan Controller, to niewielkie urządzenie podłączone do interfejsu LAN sieci domowej, które pozwala na gromadzenie informacji z liczników impulsowych (np. liczników zużycia energii elektrycznej), czujników temperatury, oraz do pomiaru natężenia prądu. Posiada wbudowany w siebie jeden przekaźnik i ma możliwość po podłączeniu dodatkowego modułu sterowanie kolejnymi czterema. Zarządza się nim za pomocą wysyłania odpowiednio spreparowanych zapytań GET po protokole http
Instrukcja obsługi dostępna jest tutaj.
Ja osobiście korzystam z LM z zmienionym oprogramowaniem, dostosowanym do komunikacji i rejestracji parametrów pracy w serwisie pvmonitor.pl Twórcy projektu udostępniają taką instrukcje obslugi
Instalacja:
Aby móc mieć stabilną komunikacje między LM a HA, należy LM nadać stały adres IP w własnym routerze/serwerze DHCP, jak to zrobić nie napiszę, bo każdy ma inny router itd…
Jak widać urządzenie nie jest rozpoznawane
Na zakładce z rezerwacją adresów widoczne jest jako:
Jak już się z tym uporacie, odłączcie na chwile (około 10s) zasilanie od LM, by przy starcie pobrał nowy adres IP.
Przechodzimy do Home Assistanta:
- Dodajemy “Pomocników”
Pomocnicy w HA to takie twory w postaci sztucznych Encji, które przechowują dla nas dane w postaci liczb, łańcucha znaków (tekstu) czy inne…
W zależności od tego co będziemy chcieli prezentować, czy rejestrować w interfejsie HA takich pomocników musimy utworzyć.
Jak to zrobić?
Wybieramy typ pomocnika do utworzenia:
Uzupełniamy dane wg. naszych preferencji:
Klikamy UTWÓRZ
Od tej pory mamy do dyspozycji nowego pomocnika, którego wartości możemy prezentować na kartach.
Ja dla potrzeb projektu systemu centralnego ogrzewania utworzyłem następujących pomocników:
w następnym artykule pokaże jak to ugryźć w NR, tak aby pobrać dane z LM i przekazać je do POMOCNIKÓW, czyli sztucznie utworzonych przez nas encji.