Moze takie banalne pytanie ale czy idzie podłaczyc zarowke zigbee z Ikea do cc2531 bez bramki z Ikea?
A mogę poprosić o instrukcje jam to sie robi?
Rozumiem, że masz zainstalowane i skonfigurowane Mosquitto broker i Zigbee2MQTT ? Sparujesz żarówkę tak jakbyś sparował z oryginalną bramką - czyli włączając i wyłączając zasilanie. Oczywiście musisz włączyć w Zigbee2MQTT “Permit join”.
Film jak parować żarówki Tradfri - How to reset a TRÅDFRI light bulb - YouTube
No to możesz używać w HA, sprawdź sobie jakie encje masz dostępne i wykorzystuj do czego potrzebujesz, automatyzacje, itp.
Problem jest taki ze żadnych nowych encji nie widzę. A po drugie powinienem chyba widzieć nowe urządzenie w MQTT?
Zrobiłeś restart HA ?
Oczywiście restart zrobiony.
A jakich encji szukasz? Sprawdź w Integracjach w dodatku MQTT jakie masz encje
W takim razie proces sparowania nie przebiegł pomyślnie. Dlaczego używasz Z2M Assistant, zamiast Z2M? Czy Mosquito Broker jest poprawnie skonfigurowany?
Spróbuj zrobić restart całej maszyny, jeśli to nie pomoże to musisz spróbować sparować jeszcze raz, a jak to nie pomoże to musisz zweryfikować czy masz poprawnie skonfigurowany Mosquito Broker.
A jak zweryfikować czy mam poprawnie skonfigurowany Mosquito Broker?
@rafkan nie zmieniałem żadnych ustawień od naszej konfiguracji - jedynie doinstalowałem Zigbe2MQTT Assistanta @pawelwaz robiąc test z filmu Artura mam takie coś:
Zmieniałeś i przekombinowałeś.