Zdecydowanie lepszy niż standardowy google (ja wybrałem ten głos pl-PL-Wavenet-A
, zbliżony do Reverso. Tak to jest ta dokumentacja, płatny jest powyżej 4 mln słów, więc spokojnie się zmieścisz. Ja robiłem instalację wg tej dokumentacji i bez problemu zadziałało.
Na moje oko jakieś 7x-8x mniej (taryfikacja jest w/g ilości znaków), ale chyba i tak wystarczy
Niby zrobiłem wg dokumentacji ale coś mi nie chce działać.
Co dajesz w key_file
? Ścieżkę do całęgo pliku json pobranego z googla czy tylko klucz ?
Podałem tak:
key_file: !include apikey.json
i mam błąd:
Invalid config for [tts.google_cloud]: value should be a string for dictionary value @ data['key_file']. Got OrderedDict([('type', 'service_account'), ('project_id', 'cloud'), ('private_key_id', 'xyz), ('private_key', '-----BEGIN PRIVATE KEY-----\xxxxxxxxyyyyyyyyzzzzzzzz.... (See ?, line ?).
Tam musisz podać tylko nazwę pliku jaką masz, np. googletts.json
- tylko ten plik musisz wrzucić do katalogu config.
Nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie, że przed nazwą pliku musi być !include
. Teraz zadziałało. Dzięki.
Mam tylko wrażenie, że głos ten nie zwraca uwagi na znaki interpunkcyjne a zwłaszcza na kropki przez co brzmi to gorzej niż oryginał. Załączam plik mp3 i treść komunikatu. U Ciebie tak nie ma ?
tresc.json (569 bajtów)
Wydaje mi się, że mówi normalnie, ale sprawdzę to.
Ale chyba przyznasz, że mój brzmi mało naturalnie. Dodatkowo to “godzina dwudziesta pierwsza dwudziesta druga” mnie rozwaliło. W treści jest 21:28. Jeśli możesz wklej u siebie tą treść i zobacz jak czyta.
U mnie jest podobnie, też nie czyta kropek i przecinków, zobaczę jeszcze czy na coś innego reaguje.
Co do godziny, to nie masz zrobionego zaokrąglenia? Jak wygląda to z innym tts?
Załączam jak to wygląda z oryginalnym ttsem. Ta sama treść komunikatu. Brzmi dużo naturalniej, tylko te dwa różne głosy…
Abstrahując od głosów, bo to się w różnych przypadkach się przydaje, ale powiedzcie mi po co wam info, że pralka nalewa wodę , czy też wiruje? Nie wystarczy komunikat o zakończonym praniu? Oczywiście pyt z czystej ciekawości nie naśmiewam się, tylko to trochę nie zrozumiałe I tak wiem jak ktoś jest niewidomy to taka opcja mu się na pewno przyda.
Powiem tak, ja lubię dużo informacji, bo mnie to cieszy, aczkolwiek, jak wstawiłem czujnik na drzwi i mówił na mrozie, że zamknij drzwi wejściowe bo zimno, a czujnik nie zadziałał a OFF, to po którymś razie wyłączyłem to, bo zwyczajnie się nie sprawdziło. Pewne rzeczy cieszą, a inne są uciążliwe, kto jak lubi.
Odczyt temperatur, też jeszcze nie dawno miałem dokładny, i po kilku miesiącach stwierdziłem, że bardziej do domowników przemawia, że jest dużo ciepłej wody do mycia niż “na bojlerze jest 46 °C itd…”
A możesz opowiedzieć coś o tym opomiarowaniu boilera? Też chcę zrobić termometr w środku bo ta wskazówka jest mało dokładna. Z tym że nie wiem jak to ugryźć aby było bez druciarstwa. Chyba że masz jakiś boiler juz z pomiarem wifi, to inna bajka
luknij, tu, nie mam drogich urządzeń, należę do tych co sami robią coś z niczego.
https://forum.arturhome.pl/t/hydrofornia-koncepcja-piec-c-o-pompa-ciepla-solary-fotovoltaika/1594
Ja u siebie korzystam z tempsensor bleboxa i świetnie się sprawdza. Odczyt temperatury i automatyzacja z powiadomieniami działa jak należy.
Dziś zauważyłem że na Google home tts mam kobiecy głos nawet spoko brzmi. Czy komuś też się pojawił ? Czy jest to może efekt zasubskrybowania nabu casa ? Bo widziałem że tam też jest jakieś tts po polsku. Po zasubskrybowaniu zmienił by się tts automatycznie na ten z nabu casa?
Cześć, mój REVERSO TTS umarł, dzis robiłem aktualizacje core do 2021.5.5, a jak u was sytuacja?
Mi umarł już wcześniej.
przywróciłem backup i działa, 2021.5.4 mam teraz
U mnie też przestał działać. Wywala taki błąd.
ERROR (MainThread) [homeassistant.components.tts] ID3 tag error: can`t sync to MPEG frame
coś to nie dobrego się dzieje, nawet w wersji 2021.5.4 nie zawsze działa, chyba trza bedzie wrócić do googla, mam nadzieję, że nie długo to naprawią…