Tuya Local brak informacji o Local Key

Sprawdzałeś metodę, którą polecałem w styczniu? Działa bez konta DEV, na innej zasadzie pozyskujesz klucze (z aplikacji Smart Life).
Jest też poradnik z tego wątku:

No ale, kontem z tuya, nie da się zalogować do Smart life.

Ale nie potrzebujesz w tej metodzie żadnego konta tuya, potrzebujesz androida, starą wersję apki Smart Life (do pobrania) i drugą apkę na tym Androidzie, którą otworzysz katalog w aplikacji tuya z kluczami. Wystarczy, że w aplikacji Smart Life są dodane już twoje urządzenia tuya. Wszystko jest opisane krok po kroku w tym filmie Tuya Local brak informacji o Local Key - #12 przez angler
Czy to nadal działa nie wiem, unikam tuya.

Tylko z tego co czytałem, jedno urządzenie, nie może być dodany do obu aplikacji? Jak dodam do smartlife, to nie będzie dostępne w tuya. Nawet jak dodam do smartlife, wyciągane localkey i spowrotem dodam do tuya, to klucz się zmieni.

O jakich aplikacjach piszesz?

Jest aplikacja “Tuya” i “Smartlife”. Mają podobno te same bazy danych, ale konto z jednej do drugiej nie pasuje. Mam dodane ponad 20 urządzeń do aplikacji tuya. Dodanie jednego z tych urządzeń do smartlife, usuwa go z tuya. A tuya mam dodane do HA.

Metoda działała (użyłem czas przeszły, bo aktualnie nie sprawdzałem) z aplikacją SmartLife - Smart Living 3.6.1 (koniecznie w tej starszej wersji). Na nowych wersjach apk SmartLife, klucze nie są już zapisywane w pliku o ścieżce: data/data/com.tuya.smartlife/shared_prefs/preferences_global_key.xml

Nie poradzę nic na politykę tej gówno korporacji, sam musisz wybrać czy chcesz przenosić urządzenia do konta SmartLife, aby sprawdzić metodę z poradnika na YT.
Jak już pozyskasz plik xml z kluczami, to polecam na koniec ten programik do wyciągania interesujących zapisów z całej masy danych zapisanych w tym pliku.

MWT

ale aby mieć dostęp do tego pliku musisz mieć dostęp do root’a.
@Sylwek_Fus [quote=“Sylwek_Fus, post:20, topic:10599”]
tuya iot wygasło.
[/quote]

u mnie też wygasło w 2023roku, ale dodawałem w zeszłym tygodniu żarówkę w TuyaLocal przez: Wybór konfiguracji: \
Konfiguracja urządzenia SmartLife wspomagana chmurą.

1 polubienie

Nie ma z tym problemu przy emulatorach Androida, odpalanych na kompie. Osobiście użyłem fizycznego sprzętu w postaci tvbox, one często mają odblokowany dostęp.

1 polubienie

Wystarczy założyć nowe konto usunąć w starym urządzenia dodać je w nowym do projektu i macie od nowa dostęp do kluczy. https://auth.tuya.com. W apk zostaje bez zmian skanuje się tylko kod z developera.

Zrezygnowałem z metody z kontem dev w tuya, po tym jak chcą mój numer telefonu i ID Number do weryfikacji. Jakby im było mało mając mój email. Nie każdy chce mieć te konto, to wygląda na celowe działanie.

Nie wiem dokładnie. Ale ostatnio zakładałem konto na fake o2.pl . Weryfikacja kodu z emaila.
Potem zakładanie projektu. Na Europę. Następnie dodawanie urządzeń przez kod QR. Scan z apk ze starym kontem i działa można odczytać id urządzenia i dalej. Service API i Iot Core. Później udało mi się odczytać key bez zbędnych weryfikacji a robiłem to 30.11