Ultimate Reader czytnik wM-Bus - nowa konstrukcja opracowana przez @_Szczepan (SzczepanLeon)

To są całkiem słuszne założenia producenta, tylko nie realizowane masowo w praktyce (byłoby to choćby ekologiczne, bo z ekonomią to bywa różnie - podejrzewam, że wymiana liczników z pozostawieniem nakładek by była nieopłacalna ze względu na zwiększone koszty wymiany = konieczność zatrudnienia techników, którzy to ogarniają zamiast zwykłych hydraulików, którzy zwykle nie mają pojęcia co montują itd. - wszyscy dostawcy komunalni o jakich słyszałem wymieniają liczniki razem z nakładkami).

Natomiast kwestia o której wspominałem dotyczy dopuszczalnej zajętości pasma przez pojedynczą nakładkę, która jest uregulowana prawnie, lokalne przepisy muszą być zgodne (i w PL są) z tym (oraz nowszymi wydaniami)

mam na myśli w szczególności paragrafy 7.2.3 i 7.10.3

Liczniki wody (tzn. ich nakładki) raczej nie mają co nadawać, by się zbliżyć do tych ograniczeń (0.1% zajętości kanału w czasie trwania każdej godziny) chociaż zastanawiające jest ile razy większy jest telegram długi od krótkiego, ale przykładowo jeśli chodzi o liczniki energii elektrycznej to tam właśnie ograniczenia wynikają wprost z przepisów dotyczących wykorzystania eteru (w zależności od ilości przesyłanych danych jest ograniczona częstość nadawania telegramów = interwał między nimi jest ograniczony od dołu, tym bardziej im większe telegramy).

Zakładając OMS to na jednym polu zaoszczędzisz 2-3 bajty. Sumarycznie strzelał bym że krótki telegram to 33-50% długiego. Wszystko i tak zależy od danej ramki T1
Obok tego masz jeszcze ramki C1, które z definicji zajmują mniej miejsca na radiu - tu już łatwiej oszacować zysk.

edit 06.2025
Dla odważnych firmware SUPLA

można kompilowac albo gotową binarkę wgrać np Tasmota flasherem

1 polubienie

Czy z Ultimate Reader z softem w wersji 5 odczytam wodomierz z Flowis+?

Jak nadaje on na 868MHz wM-Bus w modzie T1/C1 to bez problemu.