Ultimate Reader czytnik wM-Bus - nowa konstrukcja opracowana przez @_Szczepan (SzczepanLeon)

/// mod-edit wątek powstał z wydzielenia postów z innego wątku

Cześć @_Szczepan, próbowałeś może innych modułów radiowych? Np.: SX1262

Albo może np. taki gotowiec?

Co myślisz?
Pozdrawiam

Chcecie inne układy radiowe to troszkę zasponsorujcie autora :wink:

Na chwilę obecną mam parę sztuk, ładnych zielonych. Jak trochę czasu będę miał (i motywacji) to domerguję kod do głównej gałęzi projektu.

Hej, chciałem się podzielić opinią o urządzeniu od Szczepana tym ultimate reader. Tam gdzie na cc1101 nie łapało mi nic z licznika prądu to na tym śmiga aż miło i łapie odczyty bez problemu . Ogólnie szybsze odczyty i odbiór z urządzeń nawet oddalonych sporo od czytnika.

3 polubienia

Też jestem jednym z pierwszych użytkowników sprzętu ostatniej generacji na bazie ESP32-S3 + SX1xxx od @_Szczepan no i odnośnie zasięgu to szczęka opada (w porównaniu do klasycznego rozwiązania z chińską tanią płytką CC1101).

1 polubienie

Też takie mam odczucia :wink:
Fajnie że się to potwierdza.
A jak OLED? Przydatny dodatek?

@_Szczepan Dzięki za tak szybką wysyłkę :slight_smile:
17:00 zakup 17:15 wysłano
Allegro musi się uczyć jak należy prowadzić sprzedaż
Czekam z niecierpliwością bo właśnie mi się upalił stary ESP
Dzięki

Fajny gadżet, ale w mieście się nie nadąża z czytaniem :smiley:
Czas świecenia kontrolki zredukowałem do 2ms.
Będę miał chwilę to skrobnę jakieś pierwsze wrażenia na PW (marzyła mi się konfiguracja OLEDa w YAML, ale ostateczne miejsce montażu jest takie, że OLED będzie i tak u mnie wyłączony)
Myślę, że do dokumentacji trzeba też co nieco doskrobać, bo np. dekodowanie moich apator08 wymaga fitrowania wartości, ponieważ jest mnóstwo telegramów błędnie dekodowanych na ujemne gigantyczne wartości.

- name: "Woda ciepła"
        id: Woda_ciepla
        field: "total"
        accuracy_decimals: 3
        unit_of_measurement: "m³"
        device_class: "water"
        state_class: "total_increasing"
        icon: "mdi:water"
        filters:
          - clamp:
              min_value: 150
              max_value: 1500
              ignore_out_of_range: true

Allegro kłamie :wink: o 17:15 to etykietka została wygenerowana.

Jest ON/OFF, sprawdź:

wmbus:
  display_active: True

Możesz ograniczyć tylko do mierników z YAMLa:

wmbus:
  display_all: False

i potem już na poziomie sensora wybierasz jedno pole i dajesz display: True:

sensor:
  - platform: wmbus
    meter_id: 0x11223344
    sensors:
      - name: "cold water from Apator NA-1"
        display: True
        field: "total"
        accuracy_decimals: 3
        unit_of_measurement: "m³"
        device_class: "water"
        state_class: "total_increasing"
        icon: "mdi:water"

Ciekawe …
Driver jest z wmbusmetersa więc można by tam ticket zrobić (dodając niewłaściwe telegramy.
Przydało by się złapać te ujemne telegramy.

2 polubienia

Wiem, bo już sobie go zgasiłem parę dni temu ;D

to jest, a w każdym razie było, nieudokumentowane, a na kopanie po kodzie nie miałem czasu (no nie jestem programistą, więc analiza kodu nie przychodzi mi z łatwością).

Generalnie pracuję wyjazdowo, więc moja przesyłka leżała ze 3 dni w paczkomacie i trochę miałem obawy przed włączeniem sprzętu bez wysezonowania w domu (a w międzyczasie zdążyłeś zrobić zmiany w sofcie, a w każdym razie w YAMLu), więc niewiele zdążyłem się pobawić (znowu jestem na wyjeździe, więc tylko dostęp zdalny pozwolił mi to opublikować).
Natomiast telegramy mam nałapane (ale odkopanie z tych logów które posiadam to sporo roboty) - zastanawiałem się czy to nie jest kwestia tłoku w eterze, ale za dużo z tych złych jest dekodowanych, by to mógł być zwykły wpływ zakłóceń.

Dokładnie - całość pojawi się jak domerguje do projektu. Moze podczas testów coś jeszcze wyjdzie innego.

Tak widziałem :wink:

Na 99.9% nie. To powinny być telegramy T1 więc jak już są obrabiane to i 3z6 i CRC musi być poprawne.

Jest to Apator z nieudokumentowanym protokołem - pewnie coś przecieka niewłaściwego.

Jak sie dokopiesz po podsyłaj jako issue na wmbusmeters.

1 polubienie

Odebrałem sprzęt od @_Szczepan
konfiguracja, i działa extra.

• Podstawowa różnica to częstotliwość odbieranych telegramów. ( mam 3 ESP 2 szt. od @Mariusz_Woszczyński 1 szt. SIHReader, odbiór telegramów był od 2 do 5 minut)
    GAMA350 na nowym sprzęcie odbiera co 1 minutę :slight_smile:
[13:33:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.68311 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:34:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.71411 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:36:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.77710 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:37:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.80908 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:38:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.84009 kWh with 3 decimals of accuracy

Działa t naprawdę fajnie
@_Szczepan popraw proszę na prawidłowe jednostki w dokumentacji unit_of_measurement: “V” bo HA się wydziera :slight_smile:
Dzięki za kawał dobrej roboty

1 polubienie

Ale to Ty jako użytkownik sobie tworzysz własnego dostosowanego do potrzeb YAMLa, to go zrób poprawnego, jeśli chodzi o przykłady to poprawiłem @_Szczepan musi tylko klepnąć PR.

PS pozwoliłem sobie odciąć ten fragment z dyskusji o komponencie dla ESPHome do osobnego wątku.

Ja to zrobiłem, dla mnie ro nie problem, była to sugestia co do dokumentacji.
Nie czepiam się, jestem zadowolony że @_Szczepan odwalił kawał roboty a ja spijam śmietankę :slight_smile:
ale w dokumentacji są jednostki kwh zamiast kWh

Miło czytać. Jak to mówią szewc bez butów chodzi - więc u mnie chodzi nadal CC1101, obecnie nie mam takiego pełnego porównania CC vs SX.
Działa = nie dotykać, ale święta się zbliżają więc przesiadka na SX w planach :wink:

To teraz szukam chetnego na rozbudowę biblioteki RadioLib o CC1101.

edit:
Z napływających opini na temat Ultimate Readera widać przepaść pomiędzy CC1101 a nim jeżeli chodzi o zasięg i częstotliwość odczytu. Oczywiście na duży plus na korzyść Ultimate Reader’a. :grin:

btw
SX1262 na szybko dało by się ogarnąć, ale z ograniczeniami co do długości telegramu (do 256).

Czy piny się definiuje jak w cc1101, mam HT-VMT190 ( i już żałuję :stuck_out_tongue: ) ale może uda się coś wykombinować.

W logach mam:

wmbus:
  id: my_wmbus
  frequency: 868.950
  display_active: false
  all_drivers: false
  display_all: false
  sync_mode: True
  log_all: True

cs_pin:   GPIO9
  gdo0_pin: GPIO1
  gdo2_pin: GPIO2
  miso_pin: GPIO11
  clk_pin:  GPIO12
  mosi_pin: GPIO10

led_pin: GPIO00
  led_blink_time: "3s"

nie

czego?

btw
Na tym Heltec’u i tak nie uruchomisz softu z UltimateReader’a :wink:

Niech to szlak, krew nagła zaleje. A tak mi się podobał :stuck_out_tongue: .
No nic, wykorzystam chociaż ten wyświetlacz do czegoś innego :wink: .

A mozemy to zrobić ogarnąc do tego Sx1262 ?

SX1262 nie ma FIFO - jak chcesz odczytywać telegramy większe niż 255 to musisz czytać na bieżąco z niego. Wszystko jest do ogarnięcia, szczególnie że port rtl433 na ESP właśnie tak działa.