/// mod-edit wątek powstał z wydzielenia postów z innego wątku
Cześć @_Szczepan, próbowałeś może innych modułów radiowych? Np.: SX1262
Albo może np. taki gotowiec?
Co myślisz?
Pozdrawiam
/// mod-edit wątek powstał z wydzielenia postów z innego wątku
Cześć @_Szczepan, próbowałeś może innych modułów radiowych? Np.: SX1262
Albo może np. taki gotowiec?
Co myślisz?
Pozdrawiam
Chcecie inne układy radiowe to troszkę zasponsorujcie autora
Na chwilę obecną mam parę sztuk, ładnych zielonych. Jak trochę czasu będę miał (i motywacji) to domerguję kod do głównej gałęzi projektu.
Hej, chciałem się podzielić opinią o urządzeniu od Szczepana tym ultimate reader. Tam gdzie na cc1101 nie łapało mi nic z licznika prądu to na tym śmiga aż miło i łapie odczyty bez problemu . Ogólnie szybsze odczyty i odbiór z urządzeń nawet oddalonych sporo od czytnika.
Też jestem jednym z pierwszych użytkowników sprzętu ostatniej generacji na bazie ESP32-S3 + SX1xxx od @_Szczepan no i odnośnie zasięgu to szczęka opada (w porównaniu do klasycznego rozwiązania z chińską tanią płytką CC1101).
Też takie mam odczucia
Fajnie że się to potwierdza.
A jak OLED? Przydatny dodatek?
@_Szczepan Dzięki za tak szybką wysyłkę
17:00 zakup 17:15 wysłano
Allegro musi się uczyć jak należy prowadzić sprzedaż
Czekam z niecierpliwością bo właśnie mi się upalił stary ESP
Dzięki
Fajny gadżet, ale w mieście się nie nadąża z czytaniem
Czas świecenia kontrolki zredukowałem do 2ms.
Będę miał chwilę to skrobnę jakieś pierwsze wrażenia na PW (marzyła mi się konfiguracja OLEDa w YAML, ale ostateczne miejsce montażu jest takie, że OLED będzie i tak u mnie wyłączony)
Myślę, że do dokumentacji trzeba też co nieco doskrobać, bo np. dekodowanie moich apator08
wymaga fitrowania wartości, ponieważ jest mnóstwo telegramów błędnie dekodowanych na ujemne gigantyczne wartości.
- name: "Woda ciepła"
id: Woda_ciepla
field: "total"
accuracy_decimals: 3
unit_of_measurement: "m³"
device_class: "water"
state_class: "total_increasing"
icon: "mdi:water"
filters:
- clamp:
min_value: 150
max_value: 1500
ignore_out_of_range: true
Allegro kłamie o 17:15 to etykietka została wygenerowana.
Jest ON/OFF, sprawdź:
wmbus:
display_active: True
Możesz ograniczyć tylko do mierników z YAMLa:
wmbus:
display_all: False
i potem już na poziomie sensora wybierasz jedno pole i dajesz display: True:
sensor:
- platform: wmbus
meter_id: 0x11223344
sensors:
- name: "cold water from Apator NA-1"
display: True
field: "total"
accuracy_decimals: 3
unit_of_measurement: "m³"
device_class: "water"
state_class: "total_increasing"
icon: "mdi:water"
Ciekawe …
Driver jest z wmbusmetersa więc można by tam ticket zrobić (dodając niewłaściwe telegramy.
Przydało by się złapać te ujemne telegramy.
Wiem, bo już sobie go zgasiłem parę dni temu ;D
to jest, a w każdym razie było, nieudokumentowane, a na kopanie po kodzie nie miałem czasu (no nie jestem programistą, więc analiza kodu nie przychodzi mi z łatwością).
Generalnie pracuję wyjazdowo, więc moja przesyłka leżała ze 3 dni w paczkomacie i trochę miałem obawy przed włączeniem sprzętu bez wysezonowania w domu (a w międzyczasie zdążyłeś zrobić zmiany w sofcie, a w każdym razie w YAMLu), więc niewiele zdążyłem się pobawić (znowu jestem na wyjeździe, więc tylko dostęp zdalny pozwolił mi to opublikować).
Natomiast telegramy mam nałapane (ale odkopanie z tych logów które posiadam to sporo roboty) - zastanawiałem się czy to nie jest kwestia tłoku w eterze, ale za dużo z tych złych jest dekodowanych, by to mógł być zwykły wpływ zakłóceń.
Dokładnie - całość pojawi się jak domerguje do projektu. Moze podczas testów coś jeszcze wyjdzie innego.
Tak widziałem
Na 99.9% nie. To powinny być telegramy T1 więc jak już są obrabiane to i 3z6 i CRC musi być poprawne.
Jest to Apator z nieudokumentowanym protokołem - pewnie coś przecieka niewłaściwego.
Jak sie dokopiesz po podsyłaj jako issue na wmbusmeters.
Odebrałem sprzęt od @_Szczepan
konfiguracja, i działa extra.
[13:33:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.68311 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:34:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.71411 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:36:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.77710 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:37:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.80908 kWh with 3 decimals of accuracy
[13:38:15][D][sensor:094]: 'Gama350 180': Sending state 3239.84009 kWh with 3 decimals of accuracy
Działa t naprawdę fajnie
@_Szczepan popraw proszę na prawidłowe jednostki w dokumentacji unit_of_measurement: “V” bo HA się wydziera
Dzięki za kawał dobrej roboty
Ale to Ty jako użytkownik sobie tworzysz własnego dostosowanego do potrzeb YAMLa, to go zrób poprawnego, jeśli chodzi o przykłady to poprawiłem @_Szczepan musi tylko klepnąć PR.
PS pozwoliłem sobie odciąć ten fragment z dyskusji o komponencie dla ESPHome do osobnego wątku.
Ja to zrobiłem, dla mnie ro nie problem, była to sugestia co do dokumentacji.
Nie czepiam się, jestem zadowolony że @_Szczepan odwalił kawał roboty a ja spijam śmietankę
ale w dokumentacji są jednostki kwh zamiast kWh
Miło czytać. Jak to mówią szewc bez butów chodzi - więc u mnie chodzi nadal CC1101, obecnie nie mam takiego pełnego porównania CC vs SX.
Działa = nie dotykać, ale święta się zbliżają więc przesiadka na SX w planach
To teraz szukam chetnego na rozbudowę biblioteki RadioLib o CC1101.
edit:
Z napływających opini na temat Ultimate Readera widać przepaść pomiędzy CC1101 a nim jeżeli chodzi o zasięg i częstotliwość odczytu. Oczywiście na duży plus na korzyść Ultimate Reader’a.
btw
SX1262 na szybko dało by się ogarnąć, ale z ograniczeniami co do długości telegramu (do 256).
Czy piny się definiuje jak w cc1101, mam HT-VMT190 ( i już żałuję ) ale może uda się coś wykombinować.
W logach mam:
wmbus:
id: my_wmbus
frequency: 868.950
display_active: false
all_drivers: false
display_all: false
sync_mode: True
log_all: True
cs_pin: GPIO9
gdo0_pin: GPIO1
gdo2_pin: GPIO2
miso_pin: GPIO11
clk_pin: GPIO12
mosi_pin: GPIO10
led_pin: GPIO00
led_blink_time: "3s"
nie
czego?
btw
Na tym Heltec’u i tak nie uruchomisz softu z UltimateReader’a
Niech to szlak, krew nagła zaleje. A tak mi się podobał .
No nic, wykorzystam chociaż ten wyświetlacz do czegoś innego .
A mozemy to zrobić ogarnąc do tego Sx1262 ?
SX1262 nie ma FIFO - jak chcesz odczytywać telegramy większe niż 255 to musisz czytać na bieżąco z niego. Wszystko jest do ogarnięcia, szczególnie że port rtl433 na ESP właśnie tak działa.