UPS APC Back-ups PRO 1 200m NUT problem

Witam, mam UPS APC Back-ups pro 1200, podłączyłem go do ha przez przejściówkę rs232 na usb, + kabel konsolowy, próbuje skonfigurować NUT ale nie za chiny nie potrafię go zrozumieć, może ktoś ma podobny ups i się pochwali configiem, HA jest postawiony bezpośrednio na hoście.

konfigurujesz NUT jako Dodatek w HA ( Add-on: Network UPS Tools) ?

Tak i nie wiem co ustawić w zakładce,

próbowałem na kilka sposobów i nie zabardzo to chce działać, konwerter wsystemie widzę normlanie jako Ścieżka urządzenia: /dev/ttyUSB1
Identyfikator: /dev/serial/by-id/usb-FTDI_FT232R_USB_UART_BG01M6DO-if00-port0

Potrzebujesz dwóch elementów:
Serwera NUT - GitHub - hassio-addons/addon-nut: Network UPS Tools - Home Assistant Community Add-ons
i klienta (integracji) Network UPS Tools (NUT) - Home Assistant
Skoro piszesz o USB to prawdopodobnie pominąłeś pkt 1.

Szukałeś na forum pod hasłem NUT?

Pisałeś tak

do niego pasuje driver apcsmart
https://networkupstools.org/docs/man/apcsmart.html
as tymczasem na obrazku widzę, że usiłujesz dopasować jakiś driver chyba dla Back-UPS 1200BR (Microsol), więc nawet jeśli masz taki to tym driverem jest solis, ale raczej nie to, co tam napisałeś
https://networkupstools.org/docs/man/solis.html

na moje oko to jest właśnie okno konfiguracji serwera w postaci Dodatku (kiedyś to wyglądało jakoś inaczej, ale efekt jest ten sam)
chyba łatwiej to ogarnąć w trybie YAML, dla Microsol być może na początek wystarczy coś takiego (sorry nie mam czasu na wgłębianie się w dokumentację, swoją drogą nawet nie wiadomo jaki @Mefik faktycznie masz UPS)

users:
  - username: nut
    password: trudnehaslo
    instcmds:
      - all
    actions: []
devices:
  - name: microsol
    driver: solis
    port: /dev/serial/by-id/usb-FTDI_FT232R_USB_UART_BG01M6DO-if00-port0
    config: []
mode: netserver
shutdown_host: false
remote_ups_password: trudnehaslo
remote_ups_user: nut

niestety Sprawdziłem na wszelki sposoby i nie działa chyba mój model nie jest obsługiwany przez dodatek obróciłem i dokładny model to BR1200G-FR na liście kompatybilnych go nie widzę,

lista kompatybilnych nie zawiera wszystkich modeli dedykowanych na dowolny kraj zamiast tego są serie i w/g nich ocenia się kompatybilność (bo mają taką samą elektronikę z tym samym oprogramowaniem, a wykonania się różnią drobnymi szczegółami, twój pewnie ma gniazda IEC Type E, czyli typowe “polskie” z kołkiem ochronnym, czyli na świecie znane jako “francuskie”).

skoro to BR1200 to do niego pasuje driver solis(co można sprawdzić w dokumentacji)

oparłem się na tym co teraz pisałeś - więc to jest seria Back-UPS 1200BR i miedzy wierszami wyczytałem, że bez złącza USB
zrób zdjęcie plecków sprzętu (jeśli to w miarę współczesna generacja może masz dataport serial/USB i trzeba mieć do tego fabryczny kabel USB lub zamiennik)

Dla serii Back-UPS Pro USB czyli w wersji z wbudowanym USB sterownik to usbhid-ups, a dla serii Back-UPS Pro bez USB jest apcsmart

pokaż jak to skonfigurowałeś

A w ogóle łączyłeś go choćby z windowsem i powershute? aby sprawdzić, że jest komunikacja

Witam, to chyba rozwiązałeś mój problem, z nie działaniem aktualnie używam kabla z konwerterem usb do rs232 i kabla cisco, a widzę że tu jest potrzebny jakiś dedykowany kabelek który to ogarnia.
Jeśli chodzi o port komunikacyjny to tak mam eth/serial do którego mam wpięty w/w kabel i to może być problemem bo próbowałem na 2 różnych przelotka i nie działało.

Takiego jeszcze nie widziałem by na tym samym złączu był ethernet lub serial, ale nie zajmuję się tym zawodowo.

W każdym razie dataport o którym pisałem to nie żaden Ethernet, tam jest 10-pinowe złącze RJ50. Możliwe, że masz jeszcze inne rozwiązanie - przekop strony wsparcia APC (teraz to Schneider Electric, więc mi trudno znaleźć, bo wszystko jest zorganizowane inaczej niż kiedyś…).

PS
Na allegro znalazłem taki przewód taniej
https://allegro.pl/oferta/nowy-kabel-przewod-ups-10-pin-rj-usb-apc-data-port-15945960860
co daje nadzieję na

1. w ChRL będzie jeszcze taniej
  2. może gdzieś jest jego schemat (ale nie wiem czy warto kombinować) wtedy można uszyć samoróbkę
    https://www.amazon.pl/DELOCK-Kabel-otwartych-końcówek-czarny/dp/B0CL58CGSP

znalazłem kable na allegro za 30 PLN, wiec niema sensu walczyć już wiem czemu to nie działa bo mój kable konsolowy to standartowe RJ45 a nie RJ50 które jest 10 pinowe a nie 8 jak standartowy kabel, konsolowy ETH,
a port na moim APC jest dokładnie opisany jako usb/serial. zamówię kabel na allegro i będę testował jak przyjdzie.
Dzięki @szopen za pomoc.