Cześć, jestem na etapie budowy ale późnym latem/jesienią wchodzę w elektryką którą będę robił sam. Chciałbym wdrożyć automatykę i jestem mocno przekonany do Home Assistant, ale jako uzupełnienie - dostęp do danych, zdalne zarządzanie urządzeniami oraz jako ‘pośrednik’ z urządzeniami z którymi nie połączę się sterownikiem PLC.
Sercem będzie sterownik PLC (pracuję z nimi na co dzień) który będzie sterował ogrzewaniem, roletami, bramami, światłem (tutaj raczej minimum, nie potrzebuję sterować światłem w pokojach z telefonu )
Postawiłem na PLC ze względu na niezawodność, chciałbym żeby całość działała jeśli HA się wysypie.
Do sedna… Proszę o podzielenie się urządzeniami lub rozwiązaniami jakie zastosowaliście u siebie w domu, szukam inspiracji
U mnie na ten moment plan wygląda następująco:
PLC Siemens
awaryjne HMI Siemens
tablet z HA? może, zobaczymy
Sonoff NS Panel z Tasmotą do zadawania, odczytywania temp w pokojach oraz na tym samym panelu sterowanie roletami + fizyczne przyciski do oświetlenia
alarm Satel, pewnie Integra - czujki chciałbym użyć do uruchomienia lekkiego podświetlenia np. antresoli w nocy
Pozdrawiam wszystkich
EDIT:
Chciałbym iść maksymalnie jak to możliwe w urządzenia przewodowe ale z dostępnością rozwiązań jest różnie (biorąc pod uwagę cenę )
Witaj,
widzę, że przeczytałeś 4 tematy,
sugeruję, abyś przejrzał najpierw forum w poszukiwaniu inspiracji
Po prawej u góry jest też lupka, może pomóc w wyszukiwaniu.
Pozdrawiam
Nie znalazłem tematu w którym użytkownicy dzielą się ogólnikowo urządzeniami które mają zintegrowane u siebie. Jeśli jest - przepraszam i mogę usunąć ten temat. @bartik22 trochę zbyt szybko mnie podsumował. Znalazłem to forum, przeglądnąłem sporo materiału. Szukam inspiracji więc stwierdziłem że zakładam konto i tworzę temat.
PLC z Satelem nie uda się połączyć, jedynie poprzez HA. Właściwie nie chcę wysterować światła poprzez Satela z PLC ale odwrotnie Sygnał z czujki wysłać do PLC (poprzez HA) który włączy światło już z logiką zawartą w PLC.
Generalnie zamysł jest taki, że logika od świateł, bram, rolet… itp itd będzie siedzieć w PLC, a wywołanie z różnych źródeł: przycisk na ścianie, HA, HMI, Satel (de facto przez HA)
Zainteresuj się rozwiązaniami konkurencji Satel’a czyli firmy Ropam. Daje sporo możliwości, a przy twoim doświadczeniu z PLC pewnie Modbus czy MQTT będzie do wdrożenia.
Pomiń w ogóle pośrednika HA i dodaj w centrali ekspander INT-O. Poprzez odpowiednia konfigurację centrali możesz utworzyć “manekiny” czujek, a wyjścia ekspandera podłączyć bezpośrednio do PLC.
Z powodu częstotliwości odświeżania integracja Satela z HA potrafi “zgubić” krótkotrawałe naruszenia.
Jak dla mnie podstawa to Shelly 3EM do pomiaru energii w domu, zaraz za licznikiem, szczególnie jak masz / będziesz mieć fotovoltaice, pompę ciepła (+monitorowanie ile kaski trzeba zapłacic tauronowi - ja mam do godziny obliczenia aktualne)
Czujniki temperatury oparte na Wemos d1 mini albo sonoff basic (każdy pokój), + na zewnątrz ze 3 szt, dla pewności jak coś wypadnie z sieci
Czujniki otwarcia okien / drzwi
Czujnik kropli / deszczu (jak by padało)
Czujnik ciśnienia wody (ja mam hydrofor) więc wiem co w instalacji piszczy / to samo instalacja C.O.
Czujniki ruchu -korytarz, dla powiadomień porannych i dla bezpieczeństwa
Głośniki google mini (kuchnia, balkon, warsztat / garaż (dla powiadomień)
Czujnik pyłów pm10 (jak sąsiad zapali, to pasuje okna pozamykać lub same się zamkną)
Okna dachowe sterowanie automatyczne (automatyczne wietrzenie wieczorami w upalne dni jak temp na zew spadnie i jest mniej w pokoju / domu)
Czujniki CO2 (tam gdzie się śpi) powyżej 1500ppm robi się niezdrowo i warto przewietrzyć pomieszczenie (lepszy sen) szczególnie jak samo się wietrzy w nocy
oświetlenie auto
Podlewanie na balkonie auto (na urlop jak znalazł)
podlewanie ogrodu auto
Bojlery na ciepłą wodę użytkową jak największa pojemność przy pompie ciepła
Czyli grzać wodę przy najwyższych temperaturach na zewnątrz i używać do woli. Grzanie wody na podstawie prognozy pogody ostatni mój hightec - mam 360l w sumie dla 6 osób.
Zagrzanie 360L na z 25=>50st przy temp zew 22st to koszt u mnie około 3zł.
Mierniki energii przy prądo-żernych urządzeniach (pompa ciepła, hydror - silnik, sterowanie drukarką 3d, jak skończy pracę itd,
Kamerki poprzez motion eye w HA - zdjecia z bram / dzwonka / drzwi na telefon / telewizor i co tam se zamarzysz
Nawet pieseł w kojcu ma czujnik wody, żeby mu nie zabrakło… podchalańczyk dużo pije
w pokojach tylko informacyjnie co się dzieje, tak naprawdę mam proste głowiczki programowalne i jak się je raz ustawi, to nie ma potrzeby grzebać, więc zdalne nie ma sensu, a ogrzewanie jest centralne.
podlewanie działa bardzo prosto, mniej więcej ustawiam ilość wody, nadmiar wylewa się przez dziurki w otworach w doniczkach, podlewanie z rana, wszystko rozprowadzone rurkami pneumatyka fi8, a zawór do wody, to bardzo dobrze sprawdza się od pralki elektrozawór.
Czyli podlewasz nawet jak nie trzeba, bo np cały poprzedni dzień padał deszcz. Trochę słabo, nawet jak balkon jest osłonięty, to wilgoć w powietrzu wystarczy żeby nie podlewać. Prosty czujnik deszczu nie kosztuje dużo, a wodę warto oszczędzać.
We Flow biorę pod uwagę wilgotność powietrza, oraz temp zewnętrzna. Kwiatki nie lubią za dużo wilgoci, bo korzenie gniją, więc proces wymaga kalibracji manualnej jaki i programowej zanim zacznie działać
zdjecia z zeszłęgo roku. Z kwiatkami trzeba rozmawiać, a raczej się nie skarżyły…
Nawiązując do pierwszego postu, trochę chwalipost
Elektryka rozprowadzona, tynki skończone, przed wylewkami ale przysiadłem trochę nad HA
Sprzęt:
Sterownik PLC Siemens S7 1200
Czujniki temperatury, wilgotności z Aliexpress po ~20zł z komunikacją modbus (RS485) - komunikacja po stronie PLC
do podłogi też wrzucam czujniki z Aliexpress z modbusem
Wszystkie rolety doprowadzone do szafy, podłączone do przekaźników - sterowane z PLC
Terminal Dell Wyse z proxmox
zdalny dostęp przez Cloudflared
Na tą chwilę czujnik temp i wilg mam tylko w garażu. Dodane na HA mam tylko 3 pomieszczenia, w wolnej chwili rozbudowuję. Wizualnie widgety dla każdego z pomieszczeń będą takie jak aktualny widget dla garażu (temp + sterowanie roletami).
Komunikacja z PLC wykonana w NodeRED
Całość działa świetnie, pierwsze integracje były na Oracle VM VirtualBox na laptopie, później kupiłem terminal - przesiadka całkowicie bezproblemowa, wrzuciłem automatyczny pełny backup który wykonuje się codziennie w nocy i wszystko ruszyło bez problemu.
Jak do tej pory jeden fant się wydarzył z nie wiem z jakiego powodu, widać na screenie. Dzisiaj w nocy ucięło historię temperatury w garażu sprzed 4:30. Nie wiem dlaczego.