Witam.
Temat odczytu liczników wody jest już opanowany (odczyt nakładek wmbus). Liczniki energii też można czytać, choćby przez zliczanie impulsów diody LED. Problem jest z odczytem/zliczaniem zużycia gazu. Jest wiele projektów od ESP + kontaktron po analizę obrazu z kamery (ESPCam). Wszystkie te metody łączy jedno - nie można montować żadnych urządzeń elektronicznych na licznikach gazu bez zgody gazowni. Gazownia często takie zgody wydaje, ale należy zastosować urządzenia z certyfikatem ATEX, a to już koszty…
Sam ostatnio wystąpiłem do gazowni z prośbą o zgodę na montaż oryginalnego i dedykowanego do mojego licznika (INTERGAZ BK-G4M) nadajnika impulsów IN-Z61 (kontaktron). Otrzymałem taką odpowiedź:
Wyrażamy zgodę na montaż wewnętrznego układu transmisji danych z rejestratora gazu na potrzeby Odbiorcy paliwa gazowego na podanych poniżej warunkach:
Zabudować rejestrator SMS z dodatkowym wyjściem OUT do gazomierza, lub
Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do dodatkowego wyjścia impulsowego niskiej częstotliwości OUT w rejestratorze impulsów.
Przystępując do prac należy przedstawić dokumentację projektową zadania (szkic) z planem sytuacyjnym z zaznaczoną na schemacie barierą iskrobezpieczną. Układ teletransmisji danych ma być zabudowany poza strefą zagrożenia wybuchem EX, poza szafką transmisji PSG
Prace należy zlecić firmie z stosownymi uprawnieniami gazowniczymi
Prace należy wykonać pod nadzorem przedstawiciela Działu Pomiarów i Telemetrii.
Po zakończeniu prac należy niezwłocznie się skontaktować z przedstawicielem Działu Pomiarów i Telemetrii, w celu sprawdzenia poprawności transmisji danych dla Polskiej Spółki Gazownictwa Sp. z o.o. Oddział w Zabrzu.
Dane z wyjścia OUT nie są danymi rozliczeniowymi
Odbiorca gazu ponosi pełne koszty realizacji instalacji zdalnej transmisji gazu, jej eksploatacji oraz ponosi pełną odpowiedzialność za jej bezpiecznie użytkowanie zgodne z obowiązującymi przepisami i normami.
nie dało mi to spokoju, bo ja nie mam żadnego systemu rejestracji z gazowni, ani nie zamierzam montować żadnych rejestratorów SMS itp. i udostępniać im tych danych. Chcę tylko pomiar do własnego użytku. Napisałem więc,
W przyszłości chciałbym podłączyć wyjście tego impulsatora do swojego systemu automatyki domowej (Home Assistant).
Przy gazomierzu nie będą montowane żadne urządzenia elektroniczne. Czy w takim wypadku konieczne jest stosowanie bariery ATEX? Jeśli tak, to jakiej?
i odpowiedź mnie trochę zaskoczyła:
Po zapoznaniu się z innymi służbami telemetrii, wyrażamy zgodę na montaż wskazanego przez Pana nadajnika impulsów bez ingerencji w układ pomiarowy.
I teraz zastanawiam się, czy to wymaganie ATEX nie jest wciskany trochę na wyrost?
Jak byście zrozumieli tą zgodę? Mogę montować kontaktron i kabelkiem wyprowadzić do innego pomieszczenia, w którym podłączę go do ESP32 bez bariery ATEX?