Utrata danych w panelu energia

W wątku, na który się powołujesz, kilku gości pudruje trupa.

To jest podstawowy problem z użytkownikami forów szukającymi pomocy - mało kto podaje sensowne dane diagnostyczne, które pozwalają na znalezienie przyczyny, a nie jedynie na stwierdzenie faktu awarii.

O ile rozumiem rozgoryczenie po utracie danych to podsumuję temat takim prostym przysłowiem z działów IT - “Jeśli nie było backupu to znaczy, że dane nie były ważne”.

1 polubienie

Przypominam, że mam większość danych, ale przywracanie ich co dwa tygodnie to jednak zbyt wiele kłopotu, a i tak trzeba będzie poświęcić tę część danych, która będzie poświęcona na proces naprawczy. Z tego, co czytam, czas odzyskiwania będzie też długi przy większych bazach.
Mam jeszcze pomysł w kwestii tych integracji (Solarman i JK-BMS), bo one się aktualizują ~5 sekund, i tak sobie myślę, że taka aktualizacja w trakcie działań recordera, to może być problem, ponieważ encji jest ponad 400.
Jednak, nawet jak będę wyłączał te integracje na jakiś czas, w okolicy 4:12, aby potwierdzić przyczynę, to na pewno nie mogę zostawić takiej sytuacji w dłuższym czasie, bo tu priorytetem jest bezpieczeństwo zestawu.

Dobra może wytłumaczę do czego piję - kompaktowanie (repack) już uszkodzonej bazy niszczy ją całkowicie.
(tak się oczywiście nie powinno stać - powinien zadziałać mechanizm rollbacku przywracający wersję bazy sprzed kompaktowania, bo w ogóle podczas tego procesu jest generowana nowa kopia bazy danych, a stara baza jest kasowana na samym końcu, dopiero gdy teoretycznie wszystko się powiedzie, jednak nie widzę gąszczu issues związanych z takim problemem, wręcz nie znalazłem nic pasującego, ale nie mam do tego motywacji, jednak jeśli choć jedna osoba ma czy miała taki problem powinna poinformować o tym autorów oprogramowania, a nie wylewać żale na forach…)

W wątku na który się powołujesz nikt sobie nie zadał trudu znalezienia pierwotnej przyczyny uszkodzenia bazy, dlatego nazwałem to pudrowaniem trupa.

Robisz to samo zamiast znaleźć przyczynę.