Voice assistant local

Może ujmę to tak - ja sprzęt już mam, oczywiście na DDR4 (którą to pamięć i tak miałem w nadmiarze już wcześniej, a nadzieję na zmianę trendów cenowych ostatecznie straciłem w grudniu i dostosowałem do tego swoje plany zarówno zakupowe, jak i wykorzystania dotychczasowego sprzętu) i nie planuję już więcej zmian w najbliższym czasie - po najnowszych zmianach konfiguracja będzie wystarczająca na moje potrzeby na jakieś kolejne 10 lat.

Konkretniej tym co mnie zadowala (i trafiłem tanio) jest Asus NUC 13 Pro Tall Kit NUC13ANHI5, i5-1340P, 2x slot SODIMM DDR4, wysoka obudowa (miejsce na 3 dyski - 1x m.2 key M 2280 nvme + 1x m.2 key B 2242 sata +1x 2,5’ sata), można zdemontować kartę WiFi+BT/BLE m.2 2230 key E (czyli zamiast niej może wejść np. Google Coral m.2 w wersji Key A+E), co akurat uważam za ważne, bo spotkałem już konstrukcje z wlutowaną kartą m.2 WiFi+BT/BLE, czy lutowanym RAM.
Oraz ewentualne do zatoki rozszerzeń (i w większości wypadków równocześnie zamiast dysku m.2 sata) wchodzą jak dla mnie dziwaczne konstrukcje Gorite dedykowane głównie dla serii NUC11TNH/NUC12WSH/NUC13ANH, w tym chyba najciekawszy NUCIOALUWS dodający drugi Ethernet (2.5Gbps) + 2 porty USB2 (jakkolwiek żadnego z tych rozszerzeń nie planuję i w ogóle są absurdalnie drogie).

Jakkolwiek jeśli masz jakieś swoje typy, to załóż stosownie zatytułowany wątek wspominając, że chodzi o rok 2026 (a w sumie nie wiem czy masz na myśli hosta pod HAOS czy proxmoxa, czy cokolwiek innego, a jednak wymagania są różne) tam

oczywiście bez spamu, reflinków, czy linków do sklepów
(najlepiej producenci i modele + linki do oficjalnej dokumentacji producentów).
Z pewnością wielu czytelników ucieszy się z odświeżenia takich zagadnień w obecnej sytuacji rynkowej.