@boskikak
Oczywiście świetnie, że dzielisz się swoim rozwiązaniem, z pewnością dla dużej grupy użytkowników może to być rozwiązanie w pełni wystarczające.
Natomiast moje spojrzenie na to jest takie - jeśli mówimy o Samba-NAS jako erzacu NASa to zdecydowanie lepszym posunięciem (zamiast udostępniania “cudzego” udziału) jest podłączenie dodatkowych dysków bezpośrednio do hosta HAOS jeśli tylko jest taka możliwość (ba - jeśli jest możliwość użyć nvme użyjmy, jeśli sata użyjmy, USB niech będzie ostatecznością).
Heh nie ukrywam - do niedawna też stosowałem podobne rozwiązania, wręcz jakiś dysk wpięty do USB routera miałem z przerwami gdzieś od ~15 lat, właściwie od momentu, gdy się dorobiłem routera z USB (no a te dyski jednak się zmieniały na przestrzeni czasu), ale w końcu przyszedł czas na modernizację sprzętu
- routera (i wybrałem jakiś paździerz bez USB ze względu na radio AX, w sumie już jestem zły na siebie za nadmierne oszczędności, bo wcześniej oprócz tego ssd z drugiego gniazda USB podkradałem też zasilanie dla samoróbki na bazie MCU ESP i teraz musiałem nakombinować, aby to zasilić…)
- oraz hosta HAOS (tu za to mam teoretyczną możliwość użycia 3 ssd bez modyfikacji konstrukcji i sytuacja jest rozwojowa chyba w tym kierunku, lub nieco bardziej kombinując nawet więcej niż 3, ale tego już nie mam w planach).