Czyli podaje się dane z falownika, przepuszczone przez utility meter -zużycie domu i produkcję falownika. To mam na potrzeby panelu energii - też robiłem lata temu ![]()
udało się?? zastanawiam się nad włączaniem grzejnika w garażu z nadwyżki??
To robiłem lata temu bezpośrednio z falownika - we Froniusie można podłączyć bezpośrednio stycznik lub przekaźnik. Grzałem w ten sposób zasobnik CWU.
W przypadku sterowania grzejnika - załącz / wyłącz to będzie jeszcze prostsza sprawa niż w przypadku sterowania ładowaniem auta - jeżeli bilansowanie z danej godziny na + to załącz grzałkę / grzejnik jak na minus to wyłącz i można operaować -100Wh / +200Wh - czyli jak bilansowanie spadnie na minus to od razu wyłączyć aby nie robić importu z sieci jak znów idzie na + to załączyć - ew. zwiększać tą różnicę / czas wyzwalania automatyzacji aby nie załączać za często.
W obecnym systemie rozliczeń (bilansowanie godzinowe) nie opłaca się opierać automatyzacji o produkcję, a o bilansowanie bo często jest tak, że 20 minut słońca naprodukuje wystarczająco dużo energii aby grzałka mogła pracować całą godzinę.
chodziło mi o ta aplikacje EVCC
Bilansowanie godzinowe w EVCC było już sygnalizowane w dyskusji na Githubie. Byłoby świetnie gdyby wprowadzili taką funkcjonalność.
GitHub
Udało się zainstalować teraz konfiguracja mam encje sofara z produkcji, mam licznik zamela i gniazdko encje na grzejnik czy to wystarczy aby przeszła konfiguracja czy trzeba rzeźbić
W podstawowej konfiguracji otwórz startowy yaml i zrób zmiany zgodnie z dokumentacją. Każde urządzenie ma swój szablon opisany w dokumentacji, który należy użyć.
Encje z HA też możesz użyć , ale wymaga to integracji MQTT między EVCC a HA. Normalnie encje z HA są w EVCC niewidoczne.
Przykład dla Sofara w dokumentacji:
Znajdź i uzupełnij fragment odpowiadający Twojemu urządzeniu i wklej w plik konfiguracji w odpowiedniej sekcji.
Dostałem dzisiaj urządzenie. Niezła zabawa.
Działa mi już z EVCC.
Chcę skorzystać z integracji HA z wykorzystaniem MQTT. W aplikacji trzeba ustawić dane serwera MQTT. Niestety sugerując się wpisem z dokumentacji tej integracji (przestarzały obrazek) wpisałem niewłaściwy format adresu serwera Mosquitto brokera (bez danych użytkownika i hasła). Możesz podać właściwy format tego wpisu?
mqtt://user:pass@IP:1883
Chyba że chcesz używać szyfrowania to inny port…
Jak używasz brokera z dodatków to musisz dodać usera do HA (w ustawieniach użytkowników) i tego usera użyć - bez uprawnień admina i najlepiej tylko do logowania lokalnie.
Serdeczne dzięki, łączy się już z serwerem.
Używam brokera z dodatków i mam już usera na potrzeby zigbee2mqtt.
Pozdrawiam.
Panowie, widzę że niektórzy macie go-e Gemini.
Pytanko, brać na zapas wersję 22kW czy poprzestać na 11kW? Cenowo brak różnicy.
Przyłącze mam 14kW więc z 22kW nie skorzystam tym bardziej że auto ma pokładowe na 11kW.
Jakie Wasze zdanie? 11 czy 22kW kupować?
W wersji 11kW masz max 16A na 1fazowe ładowania więc moc ok 3,6kW, a z 22kW masz 32A jednofazowego więc ok 7,2kW możesz też zlikwidować do np 25A jak takie masz zabezpieczenia, a jak chcesz sterować ładowaniem aby jak najlepiej użyć pv to lepiej weź 22kW bo cena ta sama.
@dar3k Po raz kolejny raz dziękuję za rzeczową odpowiedź ![]()
Bez kontrolera ogarnę w HA wykorzystanie produkcji z PV?
jestem na starych zasadach. Jakieś protipy? rozumiem ze w EVCC iść?
Ja używam tylko HA i steruje ładowaniem do bilansowania godzinowego I wychodzi według mnie super - jeżeli nie masz dużo zużycia poza ładowaniem to działa super u mnie pompa ciepła trochę to psuje ale wychodzi to dość dobrze, albo minimalnie eksportuje albo minimalnie importuje w zależności od produkcji. Wyżej w postach umieszczałem automatyzację jaka pod to napisałem (musisz oczywiście zaadoptować pod swoje nazwy zmiennych oto)
dzięki! będę miał sprzęt to będę kombinował. zobaczymy co wyjdzie.
tyle ze jesien mamy wiec z testami lipa będzie.
@dar3k go-e gemini ma pomiar ilości pobranych kwh? jak dokładny on jest?