Mam podlicznik do ładowarki Bemko bm030l i to co na go-e a na podliczniku wychodzi prawie to samo - oprócz zużycia własnego ładowarki, które jest pomijalne bo to są pojedyncze Wh (elektronika ładowarki).
Wczoraj i dzisiaj u mnie było słonecznie to wychodzi to tak:
Prócz ładowania auta pracuje jeszcze pompa ciepła i płyta indukcyjna więc nie udaje się wybilansować tego bez importu z sieci.
Tutaj widać jak reguluje gdy bilans w danej godzinie pozwala zwiększać prąd ładowania (bilans idzie w kiedunku eksportu) lub gdy bilans przechodzi na import i prąd ładowania zostaje zredukowany.
PS: Ja z racji małej mocy PV - falownik 6kW i braku konieczności szybkiego naładowania auta ładuję jednofazowo tak aby w jak największym stopniu zużyć produkcję PV.
falownik 6kW i braku konieczności szybkiego naładowania auta ładuję jednofazowo tak aby w jak największym stopniu zużyć produkcję P
Mam 6.6kW wiec wiem o co chodzi ![]()
ale czy ładowanie jednofazowe nie jest znacznie mniej sprawne niż 3f?
kiedyś widziałem zestawienie przy chyba daci spring albo leap t03 ze ładowanie ~3kW to jakies 65% sprawności a juz przy 3f ~7kW wzrastało do ~85%.
bedę mial chargera i auto to obadam jak to u mnie będzie wyglądało.
Biorąc pod uwagę że eksport do sieci, oraz późniejszy import z magazynu to strata 20% to utrata na sprawności i tak się opłaci.
A powiedz jeszcze, jak podpinam pod instalacje 3f to mogę z poziomu ustawień wybrać ładowanie 1f lub 2f?
falownik mam 6.6kW wiec mam rozkminy jak na max wykorzystać w okresie letnim produkcję by nie ciągnąć z sieci jak słońce świeci.
Tak, można wybrać (auto, wymuszenie 1 fazowe, wymuszenie 3 fazowe), 2 fazowe bardzo mało auto wspiera.
@dar3k moze podpowiesz bo jesteś na tych samych zasadach PV co ja, zastanawiam sie nad takim tematem- mając produkcję chwilową 6kW, rozdzielane jest to równo (po 2kW) na poszczególne fazy przez inwerter. Jak zacznę ładować przypuśćmy 4kW na jednej fazie, to jak mnie rozliczy moj dostawca ee (pge)?
Zgodnie z ustawą o OZE musi bilansować godzinowo tzn. w danej godzinie nie możesz mieć równocześnie importu i eksportu tylko albo import albo eksport w zależności czego więcej więc produkując 6kW na 3 fazach (2kW na fazę) zużywając 6kW na 1 fazie dostawca musi z danej godziny policzyć to jako 0.
@Piotr_zet1
To fragment z ustawy (umowy) definiujący jak rozliczanie się odbywa.
Ja mam enea i u mnie w ebok enea widać takie coś:
Przed
Po (eksport = 0)
Dlatego ładuję jednofazowo aby lepiej wykorzystać produkcję