WANAS Combo 430 - integracja z rekuperatorem po Modbus RTU (RS485)

Witam, odkopuję zrobiłem integrację Wanas Combo 430 z HA przez moduł RS485 i esp 8266 , połączenie standardowe między ESP a RS 3V, GND, RX, TX oraz między rekuperatorem a RS A-A B-B , polecam do modbus nr 2 , integracja przez ESPHome : wanas gist

Zamias xxxxxxxx wstawić trzeba odp informacje swoje
Działa .

///mod edit - aktualnie działający link

Wrzuciłem to ale nie mam połączenia. Mam cały czas niedostępny.

Sygnał a do a, b do b oraz masa z esp i max485
Dodałem jeszcze flow_control_pin
Podłączyłem przez to:

Mam WANAS 250H

Za wiele “to” nie mówi.
A gdzie jest kod YAML, schemat podłączenia i zdjęcie podłączonych płytek?

Zmieniłem na modbus2 zaczęło pokazywać wartosci ale:
Select nie zmienia biegu nawiewu oraz wyciągu (wydaje sie być logiczne ze wzgledu na instrukcje i funkcję “read” a nie r/w).
Obecnie mam go w trybie antifreeze i żaden Tryb nic nie zmienia. Potrzebuję zmienić wyciąg na max aby wyciągać wilgoć w trakcie kąpieli w łazience.
Próbowałem zewrzeć zworki okap i działają ale nie dają wyciągu na max ale w trybie antifreeze nie dziala.
Chcę mieć możliwość ustawienia - wyciągu max (kuchnia /lazienka)

Cześć, czy udało Ci się uzyskać połączenie, które pozwala na sterowanie/zmianę ustawień rekuperatora? Mam Wanas 550 i chciałbym mieć możliwość ustawienia automatyzacji przez HA (np. włączenie trzeciego biegu przez czujnik wilgotności w łazience). Zamierzam połączyć się przez esp 32 + max485 do modbus2. Tylko czy po właściwej konfiguracji będę mógł sterować rekuperatorem, czy tylko odczytywać dane?

Dziala odczyt oraz Sterowanie.
Trzeba użyć złącza modbus 2.
W wierszu select ustawiłem adres 72 i zaczęło sterować wentylatorem